Sizin Sesiniz Sizin Sesiniz Okuyucu Postası

Kemal Eğrin'nin Yazısı. Eğitimde ki Yolculuk

İlimden irfandan, söz etmeyelim,
İkisinden de yoksun kaldık inanın
Ser verelim amma, sır vermeyelim,
Dün kurtardığımız, Kore’ye bakın…
Yayın: Güncelleme:



2007-ÖSS…
Yaklaşık 2 milyon genç neslin, 6 yaşında anaokuluyla başlayan serüveni, ÖSS ile tamamlanacak. Tamamlanmasına tamamlanacak, ancak, 1 milyon 7 yüz bin gencin hayali bir başka bahara kalarak…

İsterseniz okul denilen kurumlardan biraz söz edelim. Okulların amacı sizce ne olmalıdır? Denince akla gelen ilk cevap, yetişen nesil-i hayata hazırlayan bir kurum olarak düşünürüz. Peki, bu gün okullarımız gençliğimizi hayata hazırlıyor mu? Yoksa hazırlıyor görünüp, yarı yolda bırakıyor mu? Eğitim- Öğretimin temel amacı, yetişen tüm nesli, istidatları doğrultusunda hayata hazırlamaya çalışan, en iyi verimi hangi meslekte, hangi gençten alabileceğini planlayan bir yapıda olması gerekir.



Şimdi soruyorum sn yetkililere, değerli meslektaşlarıma, duyarlı olan velilere. Bugünkü Eğitim-Öğretim programımız, çağın ihtiyaçlarına cevap veriyor mu? Hemen, hemen her kesim, her tartışmada, Eğitim –Öğretimin yanlışlarından bahseder. Ama değiştirmeye kimse yanaşmaz. Görmüyor muyuz, çağdan ne kadar koptuğumuzu? Hala anlamıyor muyuz? Teknolojinin avucunda oyuncak olduğumuzu? Bilmiyor muyuz, okullarımızın ilim yolculuğundan uzaklaşıp sadece diploma dağıtan kurumlar haline getirildiğini. Hissetmiyor muyuz? Okul denen kurumlarda öğrencilerimizin yeteneklerinin nasıl köreltildiğini. Yeryüzünden birçok meslek tedavülden kaldırıldı. Yerine onlarca meslek geldi. Acaba bizim müfredata bunlarla ilgili bir şey konuldu mu? 1960 lar da, Uyu uyu yat uyu. Fişleriyle hayata baktık. Şimdi, koş Ali koş. Diyorlar, koşalım da, ama nereye kadar? Hedefsiz yollarda koşmak ne işe yarar ki? Evet, maalesef üzülerek söyleyelim ki, yetişen neslimize gerçek hayatı göstermeyip, kuru ezbere dayalı gereği ve değeri olmayan bilgilerle heyecanlarını kırıyor, çalışma şevklerini yok ediyoruz. Ben her şeyiyle kalkınmış bir ülkeden bahsetmiyorum. Bu mümbit topraklarda yaşayıp ta, domates çekirdeğini bile, çölde yaşayan bir avuç topluluktan almağa muhtaç kalmış büyük bir ülke, Türkiye den söz ediyorum. Evet, acı ama gerçek. Bunların temelinde bir tek sebep var, o da gençliğimizi tanımadan, ihtiyaç duysun, duymasın, gerekli olsun, olmasın, her öğrenciye bütün olarak bilgileri vermeye çalışmamızdandır… Böyle yapılan bir çalışma öğrencide bilgiye duyulması gereken heyecanı kıracaktır…

Şimdi gelelim ÖSS ye, yaklaşık 2 milyon genç kardeşimiz sınava girecek. Diyelim ki, bunlara bütün dersleri ezberlettik. Hepside 180 sorunun tamamını cevaplasalar, acaba kaç öğrenciyi üniversiteye alacaksınız? Yâda şöyle bir soru soralım. Bütün kitapları öğrencilere ezber yaptırsak, acaba ülkemiz kalkınır mı? İşte arıza buradadır. Yeryüzünde her meslek değerlidir. Ama her öğrenci için gerekli değildir... Bunu keşfetmek te, okul denilen kurumlar aracılığı ile öğrencide doğuştan gelen yeteneklerin tespiti yapılıp, hangi bilgiler gerekli ise onu öğrenciye vermeye çalışmakla mümkün olur. O zaman başarıyı yakalarız zannediyorum.

Sonuç olarak diyebilirim ki, yapılacak iki şey var. O da şudur.
1.si, her öğrenciye kazandırılması gereken güzel ahlak… Her insan buna muhtaçtır…
2. si, ise doğuştan gelen yetenekler keşfedilerek, istidatla mesleği arasına konulan engelleri kaldırmak, öğrenciyi mesleği ile buluşturmak... Bu iki değer-e önem verir, bütün çalışmaları bu ölçülere göre kurarsak, geleceğimize güvenle bakabiliriz… Aksi takdirde muasır medeniyeti sadece kelimelerle ifade ederiz…

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Nuri ÇETİN
5.04.2007 / 13:02:01
Sn.Editör;Bu tür güzel yazılr,kıyı ve köşelerde kaldığından fazla göze çarpmıyor.Onun için,reklam ve tanıtım yapmanız lazım.Mesela filancanın yeni yazısı çıkmıştır gibi,saygılar...

YAZARIN SON YAZILARI

Düğün Davetiyesi

Düğün Davetiyesi

Abdurrahim Karakoç'un Düğün Davetiyesi isimli Şiiri
ONUNCU KÖY (Necip Güven Eskişehir)

ONUNCU KÖY (Necip Güven Eskişehir)

Bizi Bir Güzel Benzetecekler - Ufuk Şen

Bizi Bir Güzel Benzetecekler - Ufuk Şen

Gezi Bitti! - Tansel Şentürk

Gezi Bitti! - Tansel Şentürk

Bebeğe Çağrı (Abdurrahim Karakoç)

Bebeğe Çağrı (Abdurrahim Karakoç)

Düğün Davetiyesi (Abdurrahim Karakoç)

Düğün Davetiyesi (Abdurrahim Karakoç)

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.