Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ Vahyin Aydınlığında

Peygamber Muhammed (as)

Yayın: Güncelleme:

Hz. Muhammed, bir beşerdir ve aramızdan biridir. Ancak o, sıradan bir insan değildir. Onu, diğer bütün insanlardan ayıran, kendisine verilen “risalet misyonu” ve bu misyonun ona kazandırdığı “manevi şahsiyettir.” Çünkü Allah onu, vahiy almakla ve peygamberlerin sonuncusu olmakla onurlandırmıştır. Bu yüzden Hz. Muhammed hem bir beşer hem de Allah’tan vahiy alıp onu insanlığa tebliğ eden bir peygamberdir. Zira o, vahye mazhar olduktan sonra yeni bir kimliğe bürünmüş ve risalet misyonunu yüklenmiştir. Hemen belirtelim ki Kur’an diliyle insanlığa önder ve örnek şahsiyetler olarak takdim edilen bütün peygamberlerin kişilik ve öğretilerinde şu üç temel özellik dikkat çekmektedir. Bunlardan ilki “görev ve sorumlulukları ifade eden” misyon; ikincisi “görünüm ve davranışları belirten” vizyon; üçüncüsü de “gayret ve çabaları file getiren” aksiyondur. Hz. Muhammed’in peygamber olduktan sonra yüklendiği belli başlı görevler ise şunlardır:

a. Şahitlik: Bununla “onun, insanların bu dünyada yaptıklarına, ahirette yapacağı tanıklık” kastedilmiştir diyenler olmuşsa da, bu tanıklığın dünya ile ilgili olması da mümkündür. Çünkü o, bir Resul olarak öncelikle vahyin şahidi, hakkın tanığıdır. Ayrıca örnek şahsiyetiyle, risaletin en büyük delilidir. (bk. Müzzemmil 73/ 15; Ahzab 33/ 45; Feth 48/ 8 vb.)
b. Uyarma (İnzar): Risalet misyonunda en önemli ve öncelikli görev, “uyarma/inzar”dır. Zira ondan “kalkıp insanları uyarması” istenmiştir. (Müddessir 74/ 1-2) İnzar “muhatabı uyarmak; kötü ve korkunç olan şeyden sakındırmak ve kötü akıbetin vahametini önceden bildirmek” demektir. Uyarma görevi, başlangıçta sadece yakın akrabalara ait kılınmışken bilahare bütün Mekke’ye ve çevresine, sonunda da Kur’an’ın ulaştığı herkese yöneltilmiş; böylece Hz. Muhammed ulaşabildiği bütün insanları uyarmıştır. (En’am 6/ 92; Şuara 26/ 214; Şura 42/ 7; Meryem 19/ 97; Yasin 36/ 69-70 vb.)

c. Müjdeleme (Tebşir): Müjde, “insanı sevindiren ve mutlu eden iyi haber” demektir. Müjdelemek de, insanlara iyi haberler vermek, güzel haberlerle ümit aşılamak ve onları motive etmektir. Hz. Peygamber’in uyarıcılıkla birlikte zikredilen diğer bir vasfı da müjdeci (beşîr) oluşudur. (krş. Meryem 19/ 97; Bakara 2/ 119; Fâtır 35/ 24 vb.) O, inanıp iyi işler yapanları, mükâfatla müjdelemekle de emrolunmuştur. (Bakara 2/ 25; Yunus 10/ 3; Ahzab 33/ 47 vb.) Hz. Peygamber de bu görevi hem bizzat kendisi yerine getirmiş hem de ashabına müjdeci olmalarını öğütlemiştir. (Buhari, İman, 29; İlim, 11)
“Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin” (Buhari, İlim, 11) beyanları ona aittir.

d. Da’vet: Hz. Muhammed’in bir görevi de, kişileri ve toplumları Allah’ın dinine çağırmak ve bu uğurda her türlü mücadeleye göğüs germektir. (krş. Ahzab 33/45–46 vb.) Aslında da’vet, “müjdeleme (tebşir), uyarma (inzar) ve hatırlatma (tezkir) kavramlarıyla ifade ve ifâ edilen bir görev olsa da o stratejik bir olgudur; onun statik ve sabit ilkeleri olduğu gibi, şahıstan şahısa, toplumdan topluma, zaman ve zemine göre değişen yönleri de vardır. Bu yüzden vahyin güdümünde ve gözetiminde yapılan davet çalışmalarında Rabbânî ve nebevî bir strateji takip edilmiş; bu da Müslümanlar için davet yönteminin ideal bir pratiğini oluşturmuştur. Bu nebevî metot, bugün de yolumuzu aydınlatacak en büyük ışıktır.

e. Tebliğ: Hz. Peygamber’in en başta gelen görevi, Allah’tan aldığı vahiyleri ve o vahiylerden oluşan dini insanlara duyurmaktır. Bunun için tebliğ, risaletin en vazgeçilmez şartıdır. (Maide 5/ 67) Aslında bütün peygamberlerin en önemli misyonu “Allah’ın mesajlarını insanlara ulaştırmak ve İslam iktidarını gerçekleştirmek” olmuştur. Hz. Peygamber de Allah’tan aldığı vahiyleri, insanlara aynen ulaştırmıştır. Ancak o, ne pahasına olursa olsun, insanların hidayetini ve itaatini sağlamakla yükümlü değildir; ona düşen yalnızca tebliğdir. (bk. Âl-i İmran 3/ 20; Maide 5/ 92, 99 vb.) Bu, Hz. Peygamber’in insanları inanmaya zorlayamayacağı ve inanmayı gerçekleştirememekten dolayı sorumlu tutulamayacağı anlamına gelir. Nitekim o: “Allah beni tebliğci olarak gönderdi, zorlayıcı bir zorba olarak değil” buyurmuştur. (Tirmizi, Tefsir, 66)
f
f. Tilavet: Hz. Peygamber’in, Rabbinden gelen vahiyleri, ayet ve sureleri insanlara okuyarak duyurmasıdır. (İsrâ 17/ 106; Ankebût 29/ 45) İlahi irade onu, Allah’ın kitabını insanlara okumakla da görevlendirmiştir. (Yunus 10/ 16; Neml 27/ 92)
Tebliğ ve tilavet göreviyle ilgili olan bir hususun çok iyi bilinmesi gerekir. Hz. Peygamber, sadece kendisine Kur’an olarak inzal edilen vahyi değil, bu vahyin bir bilgi ve amel olarak yerleşmesini temin edecek başka bilgileri de tebliğ etmiştir. Vahyin pratik bir hayata dönüşmesi de bu şekilde gerçekleşmiştir. Çünkü pratik gerektiren bazı bilgiler, Hz. Peygamber’e Cibril tarafından bizzat öğretilmiştir. (Necm 53/ 5)
Buraya kadar sayılan görevler, Peygamber Muhammed’in (as) inanan-inanmayan ayrımı yapmaksızın tüm muhataplarla ilgili olan görevleridir. Bundan sonrakiler ise daha ziyade inananlarla ilgilidir.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ORHAN AFACAN
4.05.2010 / 23:15:07
İÇİMDE HASRETİN VAR Ne güzel paylaşmak Ravza sevincini Görünce iki tanış birbirini. Musafayla kutlar ziyaretini Halim kötü, işim zor Ya Resulullah İçimde hasretin var Ya Resülullah Alnıma mührünü vur Ya Resulullah. Kâbe’den farklıdır Ravzanın safı. Gönülde Ravzanın say’ı, tavafı Tövbesidir Orhan’ın itirafı.* Halim kötü, işim zor Ya Resulullah İçimde hasretin var Ya Resülullah Alnıma mührünü vur Ya Resulullah. Biriktirmişte üçbeş kuruş Yaşlı, hasta Ravzaya yol tutmuş. Geçim, çoluk, çocuk bizi avutmuş Halim kötü, işim zor Ya Resulullah İçimde hasretin var Ya Resülullah Alnıma mührünü vur Ya Resulullah Medineliler her an mescidinde Bin kat sevap alırlar her nefesinde Benim kurtuluşum şefaatinde--- Halim kötü, işim zor Ya Resulullah İçimde hasretin var Ya Resülullah Alnıma mührünü vur Ya Resulullah Heryerde beş vakit ezan okunur Ravzada çok farklı bana dokunur. Adında kalbim acıyla burkulur Halim kötü, işim zor Ya Resulullah İçimde hasretin var

YAZARIN SON YAZILARI

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

FAHRETTİN YILDIZ, BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM (12.1.23)
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM (5.1.2023) FAHRETTİN YILDIZ
BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET (29.12.2022) FAHRETTİN YILDIZ

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.