Enes ÇINAR Enes ÇINAR Aklımdan Fikrimden

YSE: Yaşanabilirlik, Sağlık ve Eğitim

Yayın: Güncelleme:

Yol Su Elektrik… YSE denilince akla gelen budur, bilinç altımız bunu kabullenmiştir, benimsemiştir… Hiç bitmeyen derttir YSE. Taraklılının önceliğidir bu. Yol yapılsın diye bekledik yıllarca, çoğunu yaptılar. 4km bir parça kaldı, tek işi asfalt kaplaması. Ömürden ömür çalıyor hâlâ orası. Yetkililere diyecek bir şey de kalmadı. Belki onların da dilinde tüy bitti ama… Fidanlar ormana, ormanlar ağaca dönmeli yurdumda.

Yaşanabilirlik: Meselemiz yol veya su veya elektrik değil. Meselemiz daha yaşanabilir bir Taraklı. Güzel şeyler oluyor yavaş yavaş. Geyve – Taraklı yolu gibi yavaş olursa yandık –ki ne yandık. Umutla yaşamak da bir yere kadar. Hep Taraklı’ya mı garez? Hep Sakarya’nın güneyine mi? Seçimler yaklaşıyor diye bize unutturacaklar herşeyi. Televizyonda izlediklerimizle yatıp kalkacağız; yok şu şunu demiş, yok bu bunu demiş… Vaatlerde bulunanlardan öncelikle Taraklı için bir şeyler istemeli Taraklılı… Bugün imkân varsa, seçimden sonrasına bıraktırmamalı. İyi imkânlarla yaşamak sadece bazı yerleşim yerlerinde yaşayanların hakkı değildir. Herkesin hakkıdır. Önemli olan yaşayan insanların mutlu olmasıdır. Bir yerde mutlu olmayan insan orada durup da ne yapsın. Gider, göç eder. İş bulamayan bir genç gibi… Çeker gider. Bayramda gelir. Nüfus az olur, mevzuatta nüfus Taraklı’nın önüne set olur. Değişken nüfus, sabit nüfus için gereklidir. Sabit nüfus yoksa, değişken nüfus ne işe yarar?

Taraklı’da sosyal ve kültürel yaşam daha geniş olsa, geceleri Taraklı daha aydınlık, çarşı içi ışıl ışıl olsa, Daha çok turizm daha gelişmiş olsa, Taraklı’nın gezdirilebilecek daha çok yeri olsa… İyi olmaz mı sizce?

Sağlık: Hastane, sağlık ocağı, bir doktorun kaç tane hastaya baktığı “Sağlık” değildir. Buna “Hastalık” denmeli. Bana sormazlar da, sorarlarsa, “Sağlık kuruluşu” yerine “Hastalık Kuruluşu” denilmeli. Neden mi? Sağlığı yerinde olan insan sağlık kuruluşları ile pek işi olmaz. Allah herkese sağlık ve afiyet versin. Keşke daha az hasta olsak. Keşke birileri çıkıp da koruyucu hekimliği anlatsa, herkes daha az hasta olsa, devletin yükü hafiflese… Şifalı bitkilerden ziyade ilk yardım öğretilse. Terli iken su içilmese… Doktorlar zamanlarını daha önemli rahatsızlıkların tedavileri için harcasa… Acil durumlar için acil servisi olsa… İyi olmaz mı sizce?
 
Eğitim: Taraklı’da merkezde 2 ilköğretim, 1 adet lise, hal eğitimi merkezi var. Millî Eğitim Müdürlüğü var. Öğretmenler var, öğrenciler var. Okulların bahçeleri var… Biz her teneffüs top oynardık, azar yerdik. Saklambaç da oynardık, çanak çömlek patlatırdık. Hıdırellez zamanı pikniklere giderdik. Annelerimize telaşe yaptırırdık. Hoşumuza giderdi. Akşamları garajda yağlı kayış oynardık. Kışları karda kayınırdık. Mahallelerde de masumca yakar top oynardık. Çok severdik. Hey gidi günler hey…
 
Herhalde “eğitim“ konusu için eğitim kurumlarından bahsetmeyeceğimin farkına varmışsınızdır. Çocuklarımızın eğitim ve öğretiminin önemi var. Hem de çok önemi var. Ama biz büyüklerin eğitime daha çok ihtiyacı var. Yukarıda sağlık konusunda da kısaca değindim ki, eğitim kısmında yazacak bir şey kalsın.

İlçemizde yaşayan herkese koruyucu hekimlik ve ilk yardım konusunda eğitim verilmeli. Tüm Çiftçilere ziraî eğitimler verilmeli. Ne kadar ve nasıl ilaçlama yapılacağı anlatılmalı mesela. Turizm ilçemizde gelişen bir sektör, ilgilenenlere bununla alakalı eğitimler verilmeli. Esnafa da gerekli eğitimler verilmeli. KOSGEB ve diğer desteklemeler anlatılmalı. Çocuklar ve yetişkinler için spor, tiyatro ve müzik gibi eğitim zeminleri hazırlanmalı.

Yapılsa iyi olmaz mı sizce?

Taraklı’da şu an bir çok açıdan olumlu bir gelişme atmosferine sahip. Yetkililer kadar, Taraklılıların da bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını ümit ediyorum.

Sağlıcakla kalın.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

İki Kıta

İki Kıta

Enes Çınar'ın Şiiri
Başı Bozuk Bekleyiş

Başı Bozuk Bekleyiş

Bir barbar bir barbara bakışlarıyla bozgunculuk başlatmakta.
Kusura Bakayın Ama, Logo Meselesi

Kusura Bakayın Ama, Logo Meselesi

Bu bir Taraklı Kaymakamlığı Yeni Logosu Eleştiri Yazısıdır. Övgü/Sövgü yazısı değil.
100 yıl + 1

100 yıl + 1

Çok uzun bir yazı... Ama dinlene dinlene okumanızı tavsiye ederim.
Bir Taraklı Sevdalısı Ali Vahit Tüzün

Bir Taraklı Sevdalısı Ali Vahit Tüzün

Ali Vahit Tüzün anısına...
İlim fen çok ilerlerdi

İlim fen çok ilerlerdi

Bir asırlık bir ömürden bir kaç şey. Dedem Koca Hafız Mehmet Akbulut hakkında. 3 Padişah, 4 Halife ve 9 Cumhurbaşkanı Görmüş.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.