İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Enes ÇINAR Enes ÇINAR Aklımdan Fikrimden

Kadınlar Çiçek Değildir...

Yayın: Güncelleme:

Her şeye olmasa da bir çok şeye yılda sadece bir gün ayırıyoruz ki ara sıra hatırlayalım diye; işte bunlardan biri: "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"...

Bugün ne diyoruz? "Kadına şiddete hayır" diyoruz, "Eşitlik" diyoruz, falan diyoruz filan diyoruz. Sosyal paylaşım sitelerinde "günün anlam ve önemini belirten" yazılar, resimler, videolar, karikatürler paylaşıyoruz; yarın hepimiz unutuyoruz.

Peki neden mart ayının sekizinci günü kadınlara ithaf edilmiş?

Yaklaşık 150 yıl önce, 8 Mart 1857 tarihinde Amerika'nın New York şehrinde tekstil işçilerinin grevini bastırmak için polis tarafından bir fabrikaya kapatılan işçilerin, çıkan yangından kaçamayarak hayatları kaybetmesi ve bu işçilerin çoğunun kadın olması sebebiyle 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler genel kurulunda 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiş.*

Bakınız, endüstri devrinin getirisi, önceleri kadına bir "hak" olarak bahşedilmiş "çalışma" imkanıyla insan gücünü ucuza getirilmiş, kadının metalaştırılmasına doğru en büyük adım atılmış. Daha önceleri tarlada, bağda, dağda çalışan, ancak bir yandan da çoluğuna çocuğuna, evine barkına zaman ayırabilen kadın, sanki daha iyi koşullara kavuşacaklarmış gibi "ekonomik özgürlük" yalanına inandırılarak evlerinden uzaklaştırılarak ucuz iş gücü haline getirilip, daha sonra kendilerine ödenen ücreti de "kariyer" basamaklarını daha hızlı tırmanmaları, iş hayatında öne çıkabilmeleri vb. gibi zırvalarla uyduruk ihtiyaç arzlarıyla geri ödemiştir. Sonrasında ise malum, kapitalizmin en önemli hayat damarlarından olan reklamların ana besini olarak tüketilmişlerdir. Bu sayede ailedeki asli görevinden uzaklaştırılan kadın ile asli görevi eve ekmek getirmek olan erkek arasındaki denge bozulmuş, erkek ve kadın fıtrîyatını kaybetmiş, en önemli eğitimini anneden alan çocuk bu eğitimini farklı kişi ve / veya mecralardan almaya başlamış, aile kurumu hasar görmüş ve aile içi mutluluk azalmıştır. İnsan fıtratına uygun olarak dinimizin kadına ve erkeğe verdiği haklar ile kapitalist sistemin verdiği sahte haklar ve görevler çakışmış, bunun sonucunda aile içi şiddet ve kadına şiddet de had safhaya ulaşmıştır.

Birbirinin yarısı olarak ifade edilen ve dünya nüfusunu yarı yarıya paylaşan; fiziksel özelikleri farklı olmasına rağmen aslında hak ve hürriyeti bakımından denk olan kadın ile erkek arasındaki terazinin kantarıyla oynanmış, kapitalizmin modern dogmalarıyla eşitlenmeye çalışılarak kadın, karşı cinsine göre eşitlenmeye kalkılmış ve erkeğin erkliğinde ezilmiştir. Kadın, erkek için metalaştırılmıştır.
Kadının toplumdaki gerçek yerini almasını diliyorum. Unutmayın, kadınlar çiçek değildir, insandır.

*Genel Sekreterlik (BM) kadına karşı şiddetin ayrıntılı araştırması (2006) (A/61/122/Add.1)Vlachova, Marie and Biason, Lea, Eds. (2004)

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Faruk Serkan
8.03.2012 / 17:54:38
Ve kadınlar erkekler ile "eşit" de değildir. Cünkü kadınlar "kadın"dır. Tüm güzellikleriyle...
metin
8.03.2012 / 23:25:00
ENES KARDEŞİM SENİN ALNINDAN ÖPÜYORUM İKTİDAR DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜN EMEKÇİ İBARESİNİ BİLE KALDIRIP ANNELER GÜNÜ KIVAMINA GETİRDİ İNSANLAR FARKINDA MI SENCE?

YAZARIN SON YAZILARI

İki Kıta

İki Kıta

Enes Çınar'ın Şiiri
Başı Bozuk Bekleyiş

Başı Bozuk Bekleyiş

Bir barbar bir barbara bakışlarıyla bozgunculuk başlatmakta.
Kusura Bakayın Ama, Logo Meselesi

Kusura Bakayın Ama, Logo Meselesi

Bu bir Taraklı Kaymakamlığı Yeni Logosu Eleştiri Yazısıdır. Övgü/Sövgü yazısı değil.
100 yıl + 1

100 yıl + 1

Çok uzun bir yazı... Ama dinlene dinlene okumanızı tavsiye ederim.
Bir Taraklı Sevdalısı Ali Vahit Tüzün

Bir Taraklı Sevdalısı Ali Vahit Tüzün

Ali Vahit Tüzün anısına...
İlim fen çok ilerlerdi

İlim fen çok ilerlerdi

Bir asırlık bir ömürden bir kaç şey. Dedem Koca Hafız Mehmet Akbulut hakkında. 3 Padişah, 4 Halife ve 9 Cumhurbaşkanı Görmüş.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.