TA-Hİ-DER Başkanı Özçayır ile Çok Özel RÖPORTAJ

Taraklılara Hizmet Derneği (TA-Hİ-DER) Başkanı Alaattin Özçayır ile derneğin bugüne kadarki çalışmalarını konuştuk.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklılara Hizmet Derneği (TA-Hİ-DER) Başkanı Alaattin Özçayır, derneğin bugüne kadarki yolculuğundan faaliyetlerine; yardımlaşma ve dayanışma çalışmalarından, kültürel etkinliklerine kadar pek çok konuyu TARAKLI AJANS'a anlattı.

İşte Sayın Özçayır ile gerçekleştirdiğimiz çok özel röportaj:

- Sayın Özçayır, öncelikle derneğiniz hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

Taraklılara Hizmet Derneği, 2007 yılında kurulmuş, önümüzdeki sene 10’uncu yılına girecek yerel bir dernek. 10’uncu yıl demişken… Planlarımız arasında, 10 yıllık faaliyetlerimizi genel hatlarıyla ortaya serecek bir kitapçık hazırlamak var… Gerçekten geçen süre içerisinde ciddi çalışmalar yaptık, tabela derneği olmamaya çalıştık.

- Peki derneğinizin amacı nedir, neyi hedefliyorsunuz?

Her derneğin kâğıt üstünde bir tüzüğü var, kaleme alınmış hedefleri, amaçları var. Fakat çoğu zaman bu hedefler, amaçlar bir takım sebeplerle hayata geçirilemiyor. Şükür ki biz; Taraklı’da dayanışma ve yardımlaşma, kültürel etkinlikler, sportif etkinlikler alanındaki hedeflerimizi hayata geçirme fırsatını çoğu zaman buluyoruz. Yeterli mi, tabi ki tam anlamıyla değil. Hedefimiz, Taraklı’da herkesin herkesten haberdar kılınması… Haberdar kılınan Taraklılıların, haberdar oldukları bir sıkıntıyı çözmek için seferber olması… Hedefimiz; çocuklarımızın, gençlerimizin boşa bir hayat geçirmemesi; onlara sahip çıkarak onların anlamlı bir hayata kavuşması… Gençlerimizi kitapla, bilgiyle, her şeyden önce sevgi ile donatmak… Onları; okuyabilecekleri, spor yapabilecekleri, kendilerini insani anlamda geliştirebilecekleri imkânlara kavuşturmak… Sonra yaşlılar, kadınlar, analar, babalar… Hedefimizde insana hizmet var. Hedefimizde sadece Taraklı insanı değil, bütün insanlık var. İçe kapanık bir dernek olmamaya çalışıyoruz. Bu sebeple zaman zaman ilçe dışına, hatta yurtdışına yönelik çalışmalara bile imza atıyoruz.

- Fakat derneğin ismi ‘Taraklılara Hizmet Derneği’ değil mi? Bu isim sadece Taraklılılara hizmeti çağrıştırmıyor mu?

Çok güzel bir soru… Biz çalışmalarımızı öncelikle yerelden, Taraklı’dan başlatıyoruz; fakat yerelden evrensele ulaşma hedefimizi de hiçbir zaman yitirmiyoruz. Taraklı’da evi yanan, yalnız kalan bir insan bizim için ne kadar önemli ise; başka yerlerdeki insanların problemlerini de Taraklı insanının sıkıntısı olarak görüyoruz. Zira biz biliyoruz ki dünyanın bir ucundaki sıkıntı, vicdan sahibi bir Taraklılının da sıkıntısı olabiliyor. İşte bu noktada Taraklı insanına, başka yerlerdeki insanlara yardım edebilme hizmeti, onlara uzanabilme fırsatı sunuyoruz. Taraklı’nın, uzaklara yetişen eli oluyoruz. Hal böyle olunca, bu da aslında yine Taraklılılara hizmet oluyor.

- Anladım… Yerelden evrensele genel hatlarıyla birçok faaliyet yaptığınızdan bahsettiniz… Bunlara somut örnekler verebilir misiniz peki?

Öncelikle yaptığımız çalışmaları kesinlikle yeterli görmüyoruz. Çok daha güzel çalışmalar yapılabilir. Fakat yapılan şeyleri burada tek tek saymam da mümkün değil. Yardım faaliyetlerimize birkaç örnek vermek gerekirse; Taraklı ve çevresinde ihtiyaç sahibi birçok insanın gıda, nakit, giyim, ev eşyası gibi ihtiyaçlarını gördük ve bunları yapmaya devam ediyoruz. Yangın ve benzeri sebeplerle evi hasar gören insanların evlerinin tadilat işlerini yapıyoruz. Örneğin 3 yıl önce yeni evli bir çiftimize ev aldık, onlara bir yuva kazandırdık. Düzenli aralıklarla yaşlı ve hasta ziyaretlerimiz oluyor. Onların yalnızlıklarını paylaşıyoruz. Hatta kışın yaşlılarımızın ev temizliği, sobalarının kurulması gibi çalışmalar…

Arakan Müslümanları için nakit yardımı yaptık. Afrika’da su kuyusu açtırdık. 4 yıldır Suriyeliler için yardım kampanyası düzenliyoruz: ilk yıl yarım kamyon gıda yardımı yapabilmiş iken, sonraki yıllarda bu, her yıl 2 TIR insani yardım göndermeye kadar ulaştı. Hatta 2 yıldır yetim çocuklar için 1’er minibüs oyuncak ve kırtasiye malzemesi gönderiyoruz.

Eğitime yönelik, kültürel ve soysal etkinliklerimiz olmakta… Geçen yıl üyelerimiz, gençlerimiz ve çocuklarımızın birbirleri ile hasbihal edecekleri bir dernek hizmet binası kiraladık. Düzenli aralıklarla buluşmalarımız oluyor. Geçtiğimiz yıllarda ‘Gençlik buluşması’ adı altında Taraklılı gençleri bir araya getiren piknik programlarımız oldu. Genele ve gençlere yönelik iftar programlarımız… Belli aralılarla önemli isimlerin Taraklı’da konferans vermesini sağlıyoruz. Buna Taraklılılar çok ilgi gösteriyor… Ayrıca 3 yıldır 20-25 üniversite öğrencisine düzenli olarak burs veriyoruz. Maddi destek sağladığımız orta öğretim düzeyinde çocuklar da var.

Zaman zaman gençleri ve çocukları yüzme havuzuna götürüyoruz, yüzme öğrenebilecekleri imkânlar sunuyoruz. Yazın Karagöl yaylasında çevre temizliği çalışmaları yapıyoruz. Kışın yoğun kar yağışı olduğunda kuşları yemliyoruz. Bunlar sadece aklıma gelenler… Konunun başında da belirttiğim gibi önümüzdeki yıl faaliyetlerimizi tüm ayrıntıları ile anlatan 10 yıllık çalışmalarımızı özetleyen bir kitapçık hazırlayacağız.

- Gerçekten çok faalsiniz. Peki, sizce dernekte bu ivme nasıl yakalandı? Başarıda en büyük pay kimin?

Bu tamamen bir ekip çalışması… Özellikle gençlerin enerjisinden mümkün olduğunca yararlanıyoruz. Hiçbir işe istişare etmeden başlamıyoruz. Üyelerimiz içerisinde toplumun her kesiminden insan var. Öğrenci, memur, çiftçi, işçi, esnaf… her kesimden insan. Hangi konuda bir çalışma yapılacaksa işi ehline veriyoruz. Benim dediğim olur anlayışı bizde kesinlikle yok. Bir başarı varsa bu hepimizin başarısı.

- Peki derneğin gelirleri nedir? Bütün bunları nasıl yapıyorsunuz?

Üye aidatları ve bağışlar dışında derneğimizin hiçbir geliri yok. Çünkü biz ticaret yapmıyoruz. Bir defa bu bir gönül işi… Bedenle yapılacak hiçbir işe bizde para harcanmaz. Bizim gönüllü çalışan öyle üyelerimiz var ki… Biz derneğin kira, elektrik, su gibi giderlerini kendi aidatlarımız ile karşılarız. Maddi imkânlara dayalı bütün çalışmalarımızda ise sadece bir aracıyız, köprüyüz. Taraklılıların yardımlarını, bir yerden bir yere aktaran gişesiz, biletsiz, ücretsiz bir köprü… En büyük sermayemiz ise güven.

- Bize bunca işin arasında vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Peki, eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Derneğimizin bu başarıya ulaşmasında medyanın payı da göz ardı edilmemeli. Biz her platformda bu konuya değiniyoruz. Çalışmalarımız, kampanyalarımız, yardım seferberliklerimiz hakkında insanlara sesimizi duyurduğunuz için biz de size teşekkür ediriz.


Röportaj: İzzettin KÖMÜRCÜ

Fotoğraflar: Serkan ÖZEN


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Hamza ÜNAL
3.03.2016 / 22:46:01
Arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyor başarılarının ddevamını diliyorum..Allah yar ve yardımcıları olsun..TEBRİKLER...
Taraklılı
4.03.2016 / 16:10:40
ah bir de derneğin isminde hata yapmasaydınız ne güzel olurdu.yapılan hizmetler çok güzel ama biz taraklı değiliz.yani taraklılara hizmet etmiyorsunuz.taraklı-lı-lara hizmet ediyorsunuz.tamam ilçemizin adından dolayı bu hatayı yapmışsınız ama azıcık TÜRKÇE bilgisiyle bu hatayı yapmamanız lazımdı.şimdi her yerde bu yanlış yazılmış derneğin adı karşıma çıkıyor ve açıkçası göz zevkimi bozuyor.bu da mı sorun demeyin,evet bu da sorun bence.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.