1 Mart Tezkeresinin Perde Arkası

Eski Büyükelçi Bölükbaşı, Irak tezkeresi hakkında Habertürk'e konuştu. Bölükbaşı, Amerika'yla müzakerelerde elde edilen K. Irak'la ilgili kazanımları hükümetin Meclis'te anlatamadığını söyledi
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:
ABD ile Irak operasyonu öncesinde yapılan tezkere pazarlıklarında Türk heyetine başkanlık eden eski Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, dün akşam Habertürk'te yayımlanan Basın Kulübü'nde, 1 Mart tezkeresi ve ABD ile yaşanan pazarlıkların perde arkasını anlattı. Bölükbaşı, özetle şunları söyledi:


ABD RASYONEL DÜŞÜNMEDİ:

Müzakereler başlayınca anladım; ABD'liler 11 Eylül'ün etkisiyle olsa gerek rasyonel düşünemiyordu. Türkiye'den istedikleri bizimle müzakere etmeden açık bir çekti.


AT PAZARLIĞI VE BABACAN:

ABD'lilerin de Türkiye'deki siyasi otoritenin de zihni berrak değildi. Benim müzakerelerde heyet başkanı olarak yetkilendirilmem 31 Ocak 2003'tü. O dönemde biz 5 belge müzakere ettik. Basında zaman zaman "at pazarlığı" olarak tanınan belgenin müzakeresine Dışişleri katılmamıştır, Ali Babacan müzakere etmiştir.


3 TEMEL KONU:

Ortak muhtıra metninde 3 temel konu vardı. ABD'liler baştan itibaren Türk birliklerinin girmesini istemiyordu, girersek ABD komutasında ve az sayıda olmasını istiyorlardı.
Türkiye 20 kilometre içeri girecekti. PKK'nın bugün konuşlandığı tüm bölgeler, lojistik ve ikmal depoları, geçitleri bu yayın içindeydi. Biz o bölgede olmayı müzakere ettik ve haritasını da ekledik. Bu madde kabul edildi. Ancak ABD, PKK ile mücadelede sadece meşru müdafaa hakkı durumunda çatışmaya girilmesi gibi anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün olmayan bir madde koydu.


REDDEDİNCE, "YOK EDİN" DEDİLER

(ABD Müzakere Heyeti Başkanı Marisa Lino ile konuşmasını anlatıyor)
'Vermiş olduğunuz metni okuduk, açıkçası Türkiye'yi müttefik olarak görme konusundaki yaklaşımınız beni hayrete düşürmüştür. Ben size iyi şanslar dilerim' dedikten sonra onlar dışarı çıktılar. Birkaç saat sonra gelip bu kâğıdı yok farz etmemizi söylediler. Biz onlara 'Türk birlikleri Türk komutası altında olacaktır. PKK ile mücadelede serbest olacaktır. Geriye kalan maddelerde mutabıkız' yönünde bir metin verdik.


MECLİS'E ANLATAMADIK:

Müzakere ettiğimiz metinler, Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin sigorta poliçesiydi. Biz bunu TBMM'ye anlatma imkanı bulamadık. Siyasi otorite de buna izin vermedi. Kendileri de anlatmadılar. Bir fırsat doğmuştu ama ona da Sayın TBMM Başkanı izin vermedi. Ana hatlarıyla çizdiğim çerçeveye TSK'nın da onayı vardı. MGK'da görüşülmüştür.


AKP'Lİ DANIŞMANLAR UMUT VERDİ

AKP'li bazı danışmanlar ABD ile 'back channel' (arka kanal) açmışlardır. Bunun ABD'lilerde ilave bir ümit yaratılmasında etkili olduğu gerçektir. O danışmanlar Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu'dur.


PKK CEPHE AÇMIŞ OLDU:


İç ve dış güvenlik tehditleri, tezkere kabul edilseydi bu kadar cesaretle karşımıza çıkabilir miydi? K.Irak'ta devletleşme gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. PKK, K.Irak'ta Türkiye'ye karşı ikinci bir cephe açmıştır.


Kaynak:Haberzade.com

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.