Listeler Açıklandı, Partiler Karıştı

Adayların netleşmesi liste depremine yol açtı. İstifalarla sarsılan DP ve Anavatan, farklı partilerle ittifak arayışına girdi; ancak sonuç alamadı. Listedeki yerini beğenmeyen bazı adaylar istifa etti. Eksikler 8 Haziran'a kadar tamamlanacak.
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Milletvekili genel seçimleri için son hazırlıklarını yapan partiler, aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu'na bildirdi. Son gün heyecanının zirveye çıktığı Ankara'da adeta liste depremi yaşandı. DP ve Anavatan'ın birleşme planı çökünce 'merkez sağ'da başdöndürücü gelişmeler yaşandı. Seçime tek başına girmek zorunda kalan DP, son dakikada Genç Parti'nin kapısını çaldı. Ancak Cem Uzan, ittifak amaçlı ziyaret talebine karşılık vermedi. Saatler ilerleyince Demokrat Parti ve Anavatan şok istifalarla sarsıldı. DP lideri Mehmet Ağar'ın 4 yardımcısı dün görevi bıraktı. Saffet Arıkan Bedük, Rıza Akçalı, Binhan Oğuz ve Bahattin Şeker'in yanı sıra Demirel'e yakın isimlerden eski Antalya Belediye Başkanı Hasan Subaşı ile Tansu Çiller'in eski kurmaylarından Nurhan Tekinel istifa etti. Kamuoyuna 'yıldız' olarak tanıtılan Mehmet Ali Bayar ile eski MİT'çi Mahir Kaynak'ın kızı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da adaylıktan çekildi.

Anavatan Partisi de en sıkıntılı günlerinden birini yaşadı. Erkan Mumcu'nun, terör örgütü elebaşısıyla kıyasladığı eski Başbakan Mesut Yılmaz, 11 yıl genel başkanlık yaptığı partiden ayrıldı ve Rize'den bağımsız aday oldu. Mumcu, özür dilemesine rağmen birçok eski bakan ve milletvekilinin istifa etmesini engelleyemedi. CHP'ye geçen Lütfullah Kayalar ve Edip Safder Gaydalı'nın ardından Turgut Yılmaz, Nesrin Nas, Cavit Kavak, Sefer Ekşi ve Sühan Özkan dün partiyle yollarını ayırdı. Liste hazırlamakta zorluk çeken Anavatan, YSK'ya eksik isim bildirdi. Nüfusu az olan 50 ilde adaylarını tespit eden parti, diğer şehirlerdeki isimleri 8 Haziran'da ilan edecek.

Sağda yaşanan gelişmeler CHP listelerini de etkiledi. İlhan Kesici (İstanbul 1. Bölge), Lüftullah Kayalar (Yozgat) ve Edip Safter Gaydalı'yı (Bitlis) liste başı yapan CHP, partinin ana kadrolarını ise büyük oranda dışarıda bıraktı. 149 milletvekilinden 66'sı yeniden aday olamazken, yaklaşık 40 vekil seçilemeyecek sıralarda yer bulabildi. 2002 seçim sonuçları dikkate alındığında parti yönetimi dışında sadece 30 vekilin yeniden seçilme şansı var. CHP, ittifak yaptığı DSP'ye ise 'garantili' sayılabilecek yerlerden sadece 14 kontenjan verdi. Bu duruma tepki gösteren DSP yöneticileri CHP'yi 'duyarsızlıkla' suçladı.

Yaklaşık 4 bin aday adayının müracaat ettiği AK Parti, 155 milletvekilini listeye almadı. 10 parlamenter ise daha önce aday olmayacağını açıklamıştı. Böylece AK Parti grubunun yaklaşık yarısı elenmiş oldu. Siirt'ten Meclis'e giren Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim bölgesini İstanbul olarak değiştirdi. Kadın vekillerin sayısını artırmak isteyen AK Parti, 62 kadın adaya listelerde yer verdi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un yanı sıra Ertuğrul Yalçınbayır, Tayyar Altıkulaç, İsmail Alptekin, Mehmet Dülger ve Ersönmez Yarbay aday gösterilmedi.


Kaynak:Zaman

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.