Petkim'e 2 Milyar Dolar

Yerli ve yabancı dev şirketlerin yarıştığı Petkim ihalesini, Rus-Kazak ortaklığı kazandı. TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Petkim'in yüzde 51'lik kamu hissesi için 2 milyar 50 milyon dolar teklif etti.
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Böylece ihaleden önce Borsa'daki karşılığı 1 milyar 417 bin dolar olan Petkim'in piyasa değeri 4,02 milyar dolara çıktı. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter, ortaya çıkan rakamı "Türkiye'ye olan güvenin göstergesi" olarak değerlendirdi. Uzmanlara göre ortaya çıkan rekor fiyat, yabancıların seçim sürecine aldırmadan Türkiye'ye yatırım yapmayı sürdürğünün göstergesi.

İhalede ipi önde göğüsleyen grubun danışmanı Haluk Ulusoy, "Kazak yatırımcılar, Petkim'in Türkiye ekonomisine katkısının farkında. Bu yatırımı çok önemli görüyorlar." dedi. Konsorsiyumun stratejik ortakları Kazakistan'dan. Petrol çıkarma, gayrimenkul ve bankacılıkta ciddi yatırımları var.

Finansman ortağı Rus Troika Dialog ise Orta Asya'nın en büyük bankaları arasında yer alıyor.


Provokasyon endişesiyle geç açıklama yapan Ulusoy, söz konusu yatırımcıların petrokimya sektöründe büyük hedefleri olduğunu vurguladı ve rafineri yatırımı için çalışma başlatacaklarını açıkladı ve, "İlk etapta rafineri için çalışma yapılacak. Çok ciddi yatırımlar düşünüyorlar. Petkim dışında da yatırımları söz konusu olacak. Liman ile ilgili de düşünceleri var." diye konuştu. İhale öncesinde gazetecilerin ortaklar hakkında bilgi taleplerini geri çeviren Ulusoy, ayrıntıların bir bülten ile duyurulacağını söyledi. İhale sonrası yapılan açıklamada özetle şu bilgiler verildi:

Ortak girişimin; Kazak petrol şirketi Caspı Neft, Kazak yatırımcıların kontrolündeki gayrımenkul geliştirme şirket Eurasia ve Rus yatırım bankası Troika Dialog Group Limitet'ten oluşan üç ana ortağı ortağı bulunuyor. Şirketlerin petrol çıkarma, gayrimenkul ve bankacılıkta ciddi yatırımları var. Konsorsiyumun finansman ortağı olan Troika Dialog, Orta Asya'nın en büyük bankaları arasında yer alıyor. Şekerbank'ı satın alan Kazak Bank Turan Alem de konsorsiyum için Türkiye'de danışmanlık yapan firmaların arasında.

Petkim hisselerinin satışı için açılan ihalede son teklif verme süresi 25 Haziran'da sona ermişti. İhaleye 19 firma ön yeterlilik için başvururken, bunlardan 18'i belirlenen kriterleri karşılamış ve sekizi de nihai teklifi vermişti. İhale, dün yapılan pazarlık görüşmesinin ardından teknik olarak sonuçlandı. Sonuca ilişkin Rekabet Kurulu'nun görüşünün alınmasının ardından komisyonun kararı, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacak. Türkiye'nin tek petro kimya üreticisi olan şirket, 1965 yılında kuruldu ve 1987 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla özelleştirme kapsamına alındı. 2003 yılında çıkılan ihalede en yüksek teklif, Uzan Grubu'ndan gelmişti.

Grubun eski şirketi Standart Kimya, yüzde 88,86'lık hisseye karşılık 605 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu. Ancak Uzan, verilen süre içinde ödeme yapamadığı için Özelleştirme İdaresi satışı iptal edilmişti. Aynı yıl çıkılan ikinci ihale de teklif gelmediği için iptal edildi. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İlter'in komisyon başkanlığında yapılan dünkü ihalede, önce kapalı 'elemesiz' teklifler alındı. Bu turda en yüksek yazılı teklif, 1 milyar 50 milyon dolar olarak geldi. Daha sonra geçilen elemeli turların ilkinde en yüksek teklif 1 milyar 439 milyon dolara çıktı ve Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret AŞ elendi. İkinci elemeli yazılı turda en yüksek teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükselirken, Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu da elenenler arasına katıldı.

Son üçüncü yazılı turda ise en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu yarış dışı kaldı. 3 firmanın elendiği yazılı turlar sonrasında 1 milyar 680 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Toplam 5 grupla geçilen açık artırmanın ilk turunda en yüksek 1 milyar 725 milyon dolar, ikinci turda 1 milyar 785 milyon dolar, üçüncü turda 1 milyar 825 milyon dolarlık teklif rakamına ulaşıldı.

Carmel-Limak Ortak Girişimi dördüncü turda ihaleden çekildi. Zorlu Holding beşinci, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu ise altıncı turda ihaleden çekildi. İhalenin 7. turunda masada, TransCentral Asia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu kaldı. TransCentralAsia OGG 1 milyar 945 milyon dolar, Azeri devlet petrol şirketi Socar'ın ortak olduğu konsorsiyum 1 milyar 960 milyon dolarlık teklif verdi. Sekiz ve dokuncu turda başa baş giden açık artırma onuncu turda TransCentralAsia OGG'nun teklifini 2 milyar 50 milyon dolara yükseltmesinin ardından, Socar-Turcas-Injaz OGG ihaleden çekildi. Rus Troika Dialog şirket alım satımındaki uzmanlığıyla biliniyor

TransCentral Asia Petrochemical Ortak Girişim Grubu'nun içinde Kazak ve Rus yatırımcılar bulunuyor. Ortaklardan Rus Troika Dialog Bankası, yatırım bankacılığı, varlık yönetimi ve girişim sermayesi alanlarında faaliyet gösteriyor. Son yıllarda ABD ve Avrupa şirketleri tarafından gerçekleştirilen birçok halka arz ve şirket alım satım işlemlerine aracılık eden Troika Dialog, Mergers and Acquisitions dergisine göre 2005 yılında sayı olarak dünyada en çok alım ve satım işlemine danışmanlık yapan kuruluşlar arasında 4'üncü sırada yer alıyor.

Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, gerçekleştirdiği menkul kıymet işlemlerinin hacmi 2006 yılında 160 milyar dolara ulaşırken, Rusya hisse piyasasındaki pazar payı yüzde 15'e, ruble cinsi tahvil piyasasında ise yüzde 25'e denk geliyor. Bankanın varlık yönetim birimi Troika Dialog Asset Management'ın yönetimi altında varlıkların toplam değeri 2006 yılı itibarıyla 2 milyar dolara ulaşmış durumda. Geçen yıl kurulan bankanın girişim sermayesi şirketi olan Troika Capital Partners'in girişim ve risk sermayesi yatırımları için 500 milyon dolarlık fonu bulunuyor.

Merkezi Moskova'da bulunan bankanın Rusya'da 12 adet şubesi, New York, Londra, Kiev ve Güney Kıbrıs'ta temsilciliği var. Euromoney dergisi tarafından 2006'da Rusya'nın en iyi bağımsız özel bankası seçilen Troika Dialog'un Standard and Poor's nezdinde uzun vadeli kredi notu bu yıl içerisinde 'BB-'ye, ulusal notu 'ruAA-'ye yükseltilirken, kısa vadeli kredi notu da 'B' olarak teyit edildi. Rus asıllı ABD vatandaşı Peter Derby tarafından 1991 yılında kurulan bankanın, yönetim kurulu başkanlığı ve CEO'luğunu Rugin Voskanian yürütüyor.

Petrol-İş Sendikası iptal davası açacak

Petrokimya devi Petkim'de örgütlü Petrol-İş Sendikası ihaleyi yargıya götürüyor. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ihalenin iptali için yeni bir dava açacaklarını açıkladı. Türkiye'nin elinde kalan tek sanayi kuruluşunun da ihalesinin yapıldığını söyleyen Öztaşkın, 42 yıllık petrokimya ürünleri üreten tek kuruluşun satıldığını ifade etti. Sendika başkanı, Türkiye'nin petrokimya ürünlerinde pazar açığının bulunduğunu kaydetti. İhale süreci Ankara Swiss Otel'de devam ederken, şirket işçileri dışarıda eylem yaptı. Yaklaşık 300 kişilik grup otobüslerle ihalenin yapılacağı otelin önüne geldi. Eylemde "Petkim özelleştirilemez, satılamaz", "Petkim işçisi direnişin simgesi" gibi sloganlar atıldı.


haberzade

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.