TA-Hİ-DER'den 'Cumhuriyet Türkiye'sinde İslam' Konulu Sunum

Prof. Dr. İsmail Kara'nın 2008 yılında yayınlanan "Cumhuriyet Türkiye'sinde Bir Mesele Olarak İslam" isimli kitabının sunumu, TA-Hİ-DER Üyesi Gürhan Korkmaz tarafından gerçekleştirildi.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Öncelikli olarak tarihe nasıl yaklaşmamız gerektiği üzerinde duran Gürhan Korkmaz: "Tarihi yargılamak yerine anlamaya çalışmamız gerekiyor. Tarihsel süreci, o günkü ortamı, ihtiyaçları ve mecburiyetleri göz önünde bulundurarak değerlendirmeliyiz" dedi. Korkmaz, Osmanlı Modernleşmesi ve Cumhuriyet Modernleşmesi arasındaki benzerlikler ve farklılıklardan bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birinci Meclisten İkinci Meclis dönemine geçiş olayı, yakın tarihimizdeki en önemli kırılmalardan biridir. Milli Mücadeleyi mümkün kılan İslami dilin, İkinci Meclis döneminde terk edilmesi ve akabinde yapılan inkılaplarla muhalif düşüncelerin tasfiye edilmesi süreci yaşanmıştır. Bu dönemde Diyanet İşleri eliyle uygulanan Türkçe hutbe, Türkçe Namaz, Türkçe ezan, Türkçe Kur'an denemeleri; İslam'ı Protestanlaştırma ve Ulusal bir din tesis etme çalışmaları olarak okunabilir.

Demokrat Parti'nin iktidarı ile dindar kesimler arasındaki ilişkinin ise çok boyutlu ve çok katmanlı bir bakış açısı ile ele alınması gerekiyor. Zira cemaat ve tarikatların Demokrat Parti sürecindeki küçük kazanımları, Halk Parti iktidarının dine karşı katı politikaları nedeniyle büyük kazanımlar olarak nitelenmiştir.

Seküler Uygulamalar ile Milletin Dönüştürülmesi

Türk milletinin, âlimlerin ve aydınların yapılan inkılaplara karşı farklı tutumlarının değerlendirildiği, Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye'deki konumu, görevleri ve uygulamalarının tahlil edildiği sunumda; cemaat, tarikat ve STK'ların siyaset ve iktidarla olan ilişkileri, iktisadi tutumları ve buna bağlı yaşanan ikilemler ele alındı.

TA-Hİ-DER Üyesi Gürhan Korkmaz, İslam dünyasında dinden daha güçlü başka bir meşrulaştırıcı ve seferber edici unsur olmadığı için modern seküler fikirlerin, dini bir muhtevaya büründürülerek savunulduğunu, bunun büyük kalabalıklara ancak bu şekilde benimsetilebildiğini vurguladı. 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.