Yeni Yıl ve Yeni Uygulamalar


S.M.Mali Müşavir İbrahim Bilgi S.M.Mali Müşavir İbrahim Bilgi
Yayın: Güncelleme:

1 Ocak itibarıyla bir dizi yeni uygulama yürürlüğe girecek. Örneğin market alışverişlerinde plastik poşetler ücretli hale gelecek, sigara paketleri tek tip olacak, internette kota kalkacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte 2018'de TBMM'de birçok yasal düzenleme yapıldı. Yıl sonuyla birlikte pek çok düzenleme son bulacak, yeni düzenlemeler 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Milliyet gazetesinden Bahar Atakan'ın haberine göre, milyonları ilgilendiren düzenlemelerden öne çıkan başlıklar şöyle:

PLASTİK POŞETLER ÜCRETLİ OLACAK

Market alışverişlerinde plastik posetler ücretli hale gelecek. Plastik alışveriş posetleri en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek. 

ZORUNLU BİSİKLET YOLU

1 Haziran 2019'dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek.

İNTERNETE VERGİ 

Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve "internet fenomeni" olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak. İnternet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam

hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenmiş oranlarda stopaj vergisine tabi olacak.

YARGILAMA SÜRELERİ AÇIKLANACAK

Yeni adli yılla birlikte 3 Eylül 2018'de "Yargıda Hedef Süre" uygulaması başladı. 2019'da önemli adımlar atılacak uygulamaya göre, her bir dava ve soruşturma için, hedef süre öngörülecek. Hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması amacıyla çözüm üretilecek.

ALACAK SİGORTASI

KOBİ'lerin alacaklarini tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası yürürlüğe girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca oluşturacak yeni sigorta modelinde, KOBİ'lerin alacakları garanti altına alınacak.

KİTAP, DERGİ KDV'Sİ ARTTI

Elektronik kitap, gazete ve dergiler için KDV orani yüzde 8 yerine yüzde 18 olarak uygulanacak. Basili satılan gazete ve dergide yüzde 1, basılı kitapta ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.

KREDİ KARTI FAİZİ DEĞİŞMEYECEK

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde 2019 yılı birinci çeyreğinde uygulanacak azami faiz oranlarını değiştirmedi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.25, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2.75 olarak uygulanmaya devam edecek.

KDV'DE ONEMLİ DÜZENLEME 

KDV iade incelemeleri için inceleme süresi 3 ay olacak. Zorunlu hallerde ve sadece ilgili birim tarafından bu süre 2 ay daha uzatılabilecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler Defter Beyan Sistemi'ni kullanmaya 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayacak. Bu sistemi kullanabilmek için mükelleflerin 31 Aralık 2018'e kadar başvuru yapmaları gerekiyordu.

KOTA KALKACAK

İnternet kullanıcılarının internet kullanımı esnasında yoğun veri trafiğinden etkilenmemesi için ve oluşabilecek teknik problemleri engellemek amacıyla uygulanan planlanmış uygulamalar bütünü olan adil kullanım kotası kaldırılacak.

ELEKTRONİK UYGULAMA

Aylık prim, hizmet belgelerinin elektronik ortamda alınması için Kolay Belge Kolay Hizmet Uygulaması başlatılacak. Elektronik tebligat uygulaması, yarından itibaren başlayacak.

EMLAK BANK

Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak Emlak Bankası 16 yıl sonra yeniden faaliyete geçecek. Emlak Bankası, katılım bankası olarak faaliyete geçecek.

PLAKADA DEĞİŞİKLİK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nden izin belgesi alan taşıtların sağ ve sol yanları ile tavanlarına plaka yazılmasıyla ilgili karar aldı. Karar yarından itibaren başlayacak.

SİGARA PAKETİ TEK TİP OLACAK

Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65'den yüzde 85'e çıkarılacak. Sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak, sigara paketlerinin üzerinde markanın logosu olmayacak, sigara satışında 'düz paket' dönemi başlayacak.

SEÇİM TAKVİMİ RESMEN BAŞLIYOR

31 Mart 2019'da yapılacak mahalli idareler seçimi için takvim 1 Ocak 2019 Salı günü işlemeye başlayacak. Buna göre, seçime katılabilecek siyasi partiler 2 Ocak'ta ilan edilecek. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri ise 27 Ocak'ta çekilecek kurayla belirlenecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat'ta seçim kurullarına verecek. Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart'ta başlayacak. Seçim propagandası 30 Mart saat 18.00'de sona erecek. 

https://www.ntv.com.tr/turkiye/yeni-uygulamalar-yarin-basliyor-hayatimizda-neler-degisecek,hrkqlHguTUqtzZNeWpQQCg


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci İşsever
1.02.2019 / 18:54:33
Bu "reform sürecinin" -hatta- Atatürk zamanıyla müşabih olduğu, -artık- konu değil mi? Ahi Naci İşsever.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.