Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız

2. El Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Eğer bir araba almaya niyetliyseniz ve satın almak için ikinci el bir araç düşünüyorsanız oyuna gelmemek için işte yapmanız gerekenler
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

İkinci el araç piyasası, çok fazla paranın döndüğü ve birçok alicengiz oyununun gerçekleştiği, uyanıkların ellerindeki arabalardan kurtulmak adına oscarlık oyunculuk sergilediği bir piyasadır. Bu piyasada babanıza bile güvenmeyeceksiniz.

Piyasasını Araştırın

Örneğin bir araç modelinde ortalama piyasa değerini ölçün. Birçok örneğine bakın fakat aradığınız aracın, rengine, kilometresine, yaşına bakarak aynı araçların piyasa fiyatlarını karşılaştırın aklınızda yer edinen piyasa fiyatının üstünde bir araç almayın.

Renk Önemli

Eğer orta kesim bir cebiniz varsa ve kararınızı verdiyseniz bu dünyada herşey insanlar için diyerek alacağınız aracın rengine önem verin. Örneğin koyu renkli araçlar kolay satılmaz fakat açık renk araçlara göre biraz daha uygundur. Bu nedenle yarın satarken zorluk çekmemek için açık renkli araçlara yönelebilirsiniz. Yada ben satmak için değil binmek için alıyorum diyorsanız dediğimiz gibi koyu renkli araçlar açık renklere göre 2000 TL kadar daha uygun olabilmektedir.

Tutulan Kasa

Bir modelde birçok motor seçeneği ve kasa seçeneği mevcut. Hangi araç daha çok tutuluyorsa o aracı satmak çok daha kolay ve hızlı olacaktır. Bir mala talep yoksa o malın fiyatı düşer. Bu nedenle tutulmayan kasalar daha ucuza alınabilir lakin ilerde satarken zorlanabilirsiniz. tutulan kasa ve motor araçlar almak çok daha mantıklıdır.

Hasar Kaydı

Yüksek hasar kayıtlı araçlar çok daha uygun fiyatlı olabilmekte. Fakat hasar kaydı demek aracın kazaya karışması demek. Satın aldığınız araçta sıfır hasar kaydı olabilir fakat alır almaz sizde kaza yapabilirsiniz. Bu yüzden hasar kayıtsız araçlar çok daha yüksek fiyatlı olur, siz az hasar kayıtlı araca yönelirseniz biraz daha uygun fiyata aracı satın alabilirsiniz.

Değişen Var mı ?

Bir araçta bir parça değişmişse o araç çoğunlukla kazalıdır. Örneğin bagaj kapağı değişik bir araç arkadan, kaput değişik bir araç önden darbe almış demektir. Aracın şasisinde bir eğriliğe neden olan kazalar (ağır kazalı) aracın yürüyenine zarar verecek, giderken yolda yalpalanmasına neden olacaktır. Bu nedenle değişen olmayan araçlarda ağır kaza yoktur diyebiliriz. Değişen parçanın olup olmadığını bir oto Ekspertiz yardımıyla kolayca öğrenebilirsiniz.

Boyalı mı ?

Eğer biniciyim diyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz fakat Anadolu’nun çoğu yerinde boyalı araç tercih edilmez. Güneş yanığı nedeniyle boyattım diyen biri varsa aracın önceki halinden fotoğraf isteyebilirsiniz. Etek altı boyalı diyen biri varsa ve araçtan şüpheleniyorsanız detaylı bir oto ekspertize aracı göstermenizde fayda var. Kaportası sağlam bir aracı her türlü satabilirsiniz fakat kaportada sorun varsa aracı satarken zorlanabilirsiniz.

Son Muayene Raporuna göz atın

Aracın en son girdiği TÜV muayene raporuna mutlaka göz atın. Orada araç hakkında detaylı bilgi yer alır, araçta bulunan ufak kusurlarıda kolayca görebilirsiniz. Bu da size araç hakkında bilgi sağlar.

Araç Tramer Sorgusu

Bir aracın kazaya karışıp karışmadığını plaka üzerinden değil, ruhsatta yer alan motor şasi numarasından sorgulatmak daha kesin sonuç verecektir. Bu nedenle Tramer sorgusu yaparken motor şasi nosunu kullanın.

Dizel mi ? Benzin mi ?

Araç tercih ederken motor ve yürüyeni açısından dizel motorlar daha az kilometrede ömrünü tamamlarlar. Benzinliler ise dizel motorlu araçlara göre 4 kat daha ömürlüdür. Bu nedenle eğer dizel motorlu bir araç almayı düşünüyorsanız kilometresi ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Düşüklüğü de iyi kontrol etmek gerekir çünkü kilometreyle oynanabilmektedir.

Elektrik Aksamı ve Özellikler

Bir airbag çok fazla para demektir. Eğer alacağınız araçta Airbagler varsa bunları kontrol ettirmelisiniz. Patlamış Airbagler müşür yardımıyla patlamamış olarak gösterilebilmektedir. Ya da yazın bir araba alıyorsanız mutlaka kalorifer ve klima kontrolü yapmalısınız. Kalorifer petekleri tıkalı bir araç kışın içeriyi ısıtmada çok zorlanacaktır.

Egzoz Sistemi

Katalitik konvertör adı verilen parça egzoz sisteminde oldukça pahalı bir parçadır ve birçok araçta bu arızalı olabilmektedir. Fiyatı 1000 TL’nin üzerinde bulunan bu parça egzoz muayenesinde çok fazla öneme sahip olduğundan dolayı eğer alacağınız araçta bu parça arızalıysa bir kez daha düşünün. Kafadan 1000TL zarar edeceksiniz. Bu nedenle bir egzozcuya egzoz sisteminizi gösterebilirsiniz.

Triger Kayışı Kontrolü

Bir araç alıyorsanız triger kayışını mutlaka kontrol ettirin. Bir triger seti en az 300-500 TL arası değişmektedir. Aracı aldıysanız da güvenliğiniz için bu seti kontrol ettirmenizde fayda var.

Lastikler

Eğer yazın araç alacaksanız o aracın mutlaka kış lastikleri satıcıda mevcuttur. Pazarlığa bu lastikleri de dahil edin ve çok çabuk gelecek olan bir sonraki kıştan 500 TL lastik masrafından kurtulabilirsiniz.

LPG Tank Tarihi

Bu noktada çok fazla dikkat edilmeyen noktalardan biri. Alacağınız araç LPG’li ise bu tankların 10 Yıllık bir geçerlilik süresi var. Tankın üzerindeki tarihi kontrol edin eğer tarihi yaklaşmışsa pazarlığa bu durumu dahil edin. Bir tankın fiyatı ortalama 300 TL iken bu tank değişikliği sonrası mühendisler odasında birçok işlem sizi bekliyor olacak. Ayırca ufak tefek giderlerle birlikte yine en kötü cebinizden 500 – 600 TL para çıkmış olacak.

Varsa sizde deneyimlerinizi yorum kısmından yazarak belirtebilir, araç alacak kişilerin vurgunculara, soygunculara, mezarcılara yakalanmasının önüne geçmemizde yardımcı olabilirsiniz.

#2-el-arac #ikinci-el-arac #arac-alirken-dikkat-edilecek-seyler #arac-alirken-nelere-dikkat-edilmeli

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.