Taraklı ve iç turizm

.Misafir Kalem ... Cevdet Güngör YENİGÜN Gazetesi
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Cevdet Güngör

Taraklı Sakarya’nın en şirin ve hala doğal kalabilmiş ilçelerinden biri. Taraklı Türkiye’de “Sakin Şehir (Cittaslow)” unvanı almış ender yerlerden biri. Taraklı aynı zamanda “Tarihi Kentler Birliği üyesi ve UNESCO Dünya Kültür Mirası” listesinde yer alıyor.

 

Bu denli önemli unvanları olan Taraklı iç turizm açısından olması gereken yerde mi?

 

Buna ne yazık ki “Evet” yanıtını vermek mümkün değil.

 

***

 

Taraklı’nın Safranbolu evleri gibi restore edilerek iç turizm hizmetine sunulması için ilk adımı zamanın Sakarya Valisi Cahit Kıraç atmıştı.

 

Taraklı merkezdeki daha önce çeşitli amaçlar ile kullanılan ve son olarak kaymakamlık hizmet binası olarak değerlendirilen 150 yıllık mazisi olan konak Vali Kıraç zamanında kültür evi ve müze olarak restore edildi.

 

Kıraç’tan sonra Sakarya Valisi Nuri Okutan’da Taraklı evlerinin restore edilerek iç turizmin hizmetine sunulması için büyük gayret gösterdi. Hisar Konağı, Hacı Rifat Konağı, Halimeli Konağı, Fenerli Ev gibi konaklar restore edildi. Şuan da bu konaklar genellikle butik otel olarak hizmet veriyorlar.

 

Ancak bu çabalar Taraklı evlerinin henüz Safranbolu evleri gibi iç turizmin gözdelerinden biri olmasına yetmiş değil.

 

Taraklı halkı ve iç turizm 

 

Taraklı’nın iç turizmin gözde yerlerinden biri olması için Taraklı halkının da bence olaya daha ciddi sahip çıkması gerekiyor.

 

Örneğin Hacı Atıflar Hanı, Sakarya Valiliği tarafından yeniden restore edildi. Tarihi bir han görünüşünde hizmete açılmayı bekliyor. Hacı Atıflar hanı bir an önce hizmete girmelidir. Yanlış hatırlamıyorsam Tacettin Özkaraman Taraklı Belediye Başkanıyken Hacı Atıflar Hanı’nın restore edildikten sonra yerel ürünlerin pazarlanacağı bir merkez olacağını söylemişti. Aynı zamanda Taraklılı kadınların yaptığı el işleri de burada satışa sunulacaktı.

 

Ancak, hala böyle bir gelişme yok.

 

***

 

Taraklı son zamanlarda termal turizmi açısından gelişme gösteren bir ilçemiz. Taraklı’da ciddi boyutlarda iki büyük termal merkezi ilçenin cazibe merkezi olma yolunda şansı.

 

Ancak bu şans tam olarak değerlendirilebiliyor mu? Örneğin pazar günü Taraklı’ya giden biri, ilçe merkezinde yemek yiyecek bir lokanta bulmakta zorluk çekiyor.

 

Diyeceğim Taraklı’nın iç turizmde gözde ilçelerden biri olması için Sakarya Valiliği, Taraklı kaymakamlığı, Taraklı belediyesi ve Taraklı halkı ciddi bir iş birliği içinde olmalıdır.

 

***

 

Bugün Taraklı’ya bir kez daha değinmemin nedeni ise, Taraklı Kaymakamlığı ve paydaşları ile bu yıl ilk kez düzenlenen: “Geleneksel tatlar Tarih Kokan Taraklı Yemekleri” yarışması ilçenin tanıtımı için atılmış güzel bir adımdır.

 

Taraklı’nın genç Kaymakamı Okan Dağlı’nın girişimi ile düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin 10 ilinden Mesleki ve Teknik okullarının yiyecek bölümü öğrencileri katıldı. Bu öğrenciler yarışma sonunda illerine döndüklerinde şüphesiz Taraklı izlenimlerini de anlatacaklardır.

 

Taraklı Kaymakamı Dağlı’nın ilçeyi tanıtmak için benzeri organizasyonları yapmasını bekliyorum.

#cevdet-gungor #misafir #kalem

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.