ATATÜRK ve Taraklı

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

ATATÜRK ve Taraklı 

 

Değerli Okuyucular;

 

Taraklı fotoğrafları arşivinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Taraklı ziyareti fotoğrafı mevcut. Bu fotoğraf Ankara caddesi’nde eskiden Hükümet konağı olan binanın merdivenlerinde çekilmiş bir fotoğraf

Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsever'in ''Taraklı'' isimli kitabında Mustafa Kemal Paşa'nın Taraklı ziyareti sırasında taklar yapıldığı, her tarafın albayraklarla süslendiği, yol ayrımından Hacı Atıf'ın Hanına kadar yollara halılar döşendiği, Muhtar Emin Nuri'ye Taraklı'dan iki kişiyi sorduğu ve bunlarında Akif Çavuş ve Hacı Atıf olduğu ve Taraklı'dan ayrıldıktan sonra çektiği telgrafta duygularını ''Kendi küçük Gönlü büyük Taraklı'' diye ifade ettiği yazılıdır.

Mustafa Kemal Paşanın Başkomutanlık Meydan Muharebesinden (Büyük Taarrruz) çok kısa bir süre önce Taraklı ziyareti ile Taraklılıların da destek ve dualarını almıştır.

Taraklı’da her hanede milli mücadelede şehit veya gazi olan vardır. Sağ kalan Kuvay-ı Milliyeciler’de var

İstanbul’lu Eşkıya Mehmet Efendiyi Geyve Bogazi denilen mevkide pusuya düşürüp öldüren Taraklı ve Geyve bölgesini bu adamdan koruyan Hamit Çavuş gibi...Hamit Cavuş'un hanimi Huriye hanım’ın anlattığı ve torunu Lale Tural Hanımefendiden bizzat dinlediğim hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.Torunları Hamit Çavuştan da dinlemiş bu olayı.

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’lu Eşkıya Mehmet Efendiyi pusuya düşürüp öldüren ve Taraklı bölgesini bu adamdan koruyan Hamit Çavuş’u da sordu ve Ankara’ya davet etti diye Hamit Cavuş'un hanimi Huriye Hanım torunlarına anlatmış. Eşkıya Mehmet Efendinin hanımı, eşinin öldürülmesinden sonra ‘Hamit Çavuş’a bir sandık kitap getirmiş, meğer bu Eşkiya iyi bir ailenin eğitimli,çok okumuş yazmış evladı imiş. Ancak 13-15 yıl o cepheden bu cepheye sürülmekten bıkıp dağa çıkıp eşkıya olan bir adammış. Daha önce de Hamit Cavuşla bir çatışma yaşamış.Ya o beni öldürür ya ben onu demiş.Derken Eskiya Mehmet Efendiyi Hamit Çavuş Geyve boğazında pusuya düşürüp öldürmüş.Geyve ve Taraklı bölgesi rahat etmiş.Eşkıyanın hanımı evlerine geldiği zaman, Hamit Çavuş’un hanimi bu hanıma ikramda bulunmuş.Sonrasında hanım tülbendini biraz çekmiş,kadının sağ kulağı yerinde yokmuş,orada büyükçe bir yara izi varmış! Meğer Eşkıya Mehmet Efendi hanımına çok kızdığı bir gün karısının kulağını kesmiş. Meğer kadın kitapları da hediye olarak getirerek teşekküre gelmiş. Sonrasında Hamit Çavuş Ankara’ya davet edilmiş, gitmiş, döndükten sonra muhtar daha sonra da 1954 de belediye reisi olup ilk belediyeyi kurmuştur. Elektrik de o dönemde gelmiştir Taraklı’ya.Sokaklara 5 adet cesme yaptirilmis.Hatta o zaman Belediye olduğu için hakim doktor vb atanmış Taraklı’ya.Rum doktor Cirepulos da (Dr.Turgut Taner adıyla bilinir)’ Hamit Çavuş’un Belediye reisliği döneminde Taraklı’ya gelmiş,yakin dostlukları olmuş.Doktorun çocukları ile Hamit Çavuş’un torunları eskiye dayanan bu dostluğa binaen,halen yakinen görüşmektedirler.

**

Ebediyete irtihalinin 81.yılı dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile vatanı uğruna fedakarca şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı rahmetle minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.

 

Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle.Hoşçakalın

#ataturk-tarakli #izzettin #komuurcu

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.