Kredi kartı boçlularına yol haritası

Banka ve Kredi Kartları ile ilgili yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte, kredi kartı borçularının bundan sonra izleyeceği yol haritası...
Enes ÇINAR Enes ÇINAR
Yayın: Güncelleme:
Yeni yasanın getirdiği ödeme kolaylığından yararlanmak isteyen kartzede 60 gün içinde bankaya talebini içeren dilekçeyi PTT'den iadeli taahhütlü olarak gönderecek.
Banka ve Kredi Kartları Yasası, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, kendisine dönem sonu borcu için ihtar çekilmiş, veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da temmerrüde düşmüş olan kredi kartı borçluları ödeme kolaylığına kavuştu. Bugün Gazetesi, sayıları milyonları bulan kartzedeler için, bundan sonra izleyecekleri yolu açıklıyor. İşte, kredi kartı borçularının izleyeceği yol haritası şöyle:

1 MART’TAN İTİBAREN

- Hangi borçlu yararlanacak?

Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Mart 2006 itibariyle dönem sonu borcunun ödenmesi için yazılı bir ihtar çekilmiş olanlar, icra takibine uğramış olanlar ve 31 Ocak 2006'ya kadar temerrüde düşmüş olanlar yararlanacak.

- Faiz ve taksit oranı nedir?

Bu kapsamdaki kredi kartı borçluları, yıllık yüzde 18 faiz üzerinden hesaplanan borç tutarlarını, 18 eşit taksitte ödeme imkânına sahip olacak.

- Faiz hangi rakama eklenecek?

Temerrütteki ana para borcu, banka tarafından gönderilen son dönem borcunda (ekstrede) belirtilen toplam borç tutarıdır. Yani, bankanın gönderdiği "hesap kat ihtarı"nda belirtilen borçlunun o ihbara kadar yaptığı harcamalar ve ihtar tarihine kadar işlemiş sözleşme faizi toplamına yüzde 18 faiz uygulanacak. Bulunacak toplam rakam, 18 eşit taksitte ödenecek.

- Talep ne zaman yapılacak?

Yasa dünden itibaren yürürlüğe girdi. Kredi kartı borcunu yasa hükümlerince ödemek isteyenler, 60 gün içerisinde yazılı talepte bulunacaklar. Bu süre içinde başvuru yapmayanlar, bu maddeden yararlanma hakkını kaybedecek.

PTT İLE GÖNDERİLECEK

- Dilekçe nereye verilecek?

Kredi kartı borcunu ödemek isteyenler, yazılı taleplerini, kredi kartını veren kuruluşa veya avukatına, adreslerini de belirtmek suretiyle PTT yolu ile iadeli taahhütlü olarak gönderecek. Ya da noterden gönderecekleri ihtarname ile yapacaklar.

- Ödemeler nereye yapılacak?

Taksit ödemeleri ilgili kredi kartı veren kuruluşun şubelerine veya PTT aracılığı ile konutta teslim koşulu ile hangi kart borcunun kaçıncı taksiti olduğu belirtilerek yapılacak.

- Avukat ücreti ve dava masrafı ödenecek mi?

Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Mart'a kadar haklarında icra takibi yapılmış borçlular, icra dairesine başvurarak dava ve icra takip masraf, harç ve avukatlık ücretini hesaplattırarak 18 eşit taksitte ayrıca ödeyecekler.

- Haczedilen mal geri alınabilir mi?

İcra takibi başlamış ve mallarınız haczedilmişse talepte bulunmanız ve sözleşmeyi imzalamanız ve ilk taksitin ödenmesi durumunda haczedilen mallar iade edilecek.

- Maaştaki haciz sürecek mi?

İcra takibi başlamış ve maaşa haciz konulmuş ise icra dairesine başvuru yapılarak yasaya uygun yapılmış ödeme planı belgesinin bir sureti ibraz edilerek maaş üzerindeki haczin kaldırılması talep edilecek.

Tüketici mahkemesine başvurmalı

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, ödeme kolaylığından yararlanmak isteyen kartzedelerin 60 gün içerisinde, kart veren kuruluşa başvurmaları gerektiğine işaret ederek, "Ancak, tüketicinin başvurusu, banka tarafından reddedilir veya banka bu konuda sessiz kalırsa, tüketici bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine dilekçe ile başvurarak dava açmalı. Bu dava için tüketici dava masrafı ve harç ödemeyecek" dedi. Deniz, ödeme kolaylığından yararlanmak isteyen kredi kartı borçularının bankalara verecekleri dilekçe örneklerinin, derneğin internet adresinde yayınlandığını da açıkladı. Deniz, sitede yer alan kart matik programı ile, kartzedelerin borçlarının hesaplanmasına yardımcı olduklarını da vurguladı.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.