HELVA USTASI AYŞE KÖMÜRCÜ İLE SÖYLEŞİ

TARAKLI’dan İzzettin KÖMÜRCÜ’nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

TARAKLI’dan

İzzettin KÖMÜRCÜ’nün Kaleminden

 

KÖPÜK HELVA VE TAHİN HELVA USTASI AYŞE KÖMÜRCÜ İLE SÖYLEŞİ

 

Değerli Okuyucular;

Sakarya'nın tarihi dokusuyla ünlü ilçesi Taraklı'da, köpük helva üreten Kömürcü ailesinin bir gazeteci ferdi olarak bugün sizlere yaklaşık 100 yıldır köpük helva üreten ailenin yetiştirdiği son usta olan eşim Ayşe Kömürcü ile gerçekleştirdiğim helva söyleşisini paylaşacağım. Bu geleneksel üretimin yok olmaması için pek çok yemek dergisi lezzet sayfalarında, televizyon kanallarında yayınlanan lezzet programlarında izlediğimiz Ayşe Kömürcü ile gerçekleştirdiğim söyleşinin bir reklâm olmadığını özellikle belirtmek isterim.

 

 “Doğallıktan Asla Ödün Vermiyoruz”

 

Kullandıkları doğal hammaddelerle Taraklı’nın farklı lezzeti Köpük Helva ve Tahin Helva ustası Ayşe Kömürcü aile mesleğini ara vermeden sürdürüyor

 

Kullanılan malzemelerin tamamen doğal ürünlerden olduğunu vurgulayan Ayşe Kömürcü şunları dile getirdi.”Hem köpük helvada hemde tahin helvada kullandığımız şerbette tatlandırıcı yoktur. Çöğeni kendimiz kaynatır ve süzeriz.”

 

“Ramazan Aylarında Köpük Helva Üretimi Artar”

 

Ramazan aylarında köpük helva üretiminin arttığına dikkat çeken Ayşe Kömürcü “Eski ramazanlarda köpük helvası iftar sofralarını süslerdi. Çünkü böreğin yanında iyi olurdu. Köpük helvasına tahin katıldığında farklı tarzda lezzet oluşur. Pandemiden dolayı toplu iftarlar yapılamadığı için vatandaş pide ile beraber komşularına köpük helvası dağıtıyor. Komşuluk ilişkileri sıkı tutulmaya çalışılıyor.” dedi

Helva imalatında 15 yıldır çalıştığını söyleyen 44 yaşındaki Ayşe Kömürcü “Daha önce kayınpederim yapmaktaydı. Bende yardım ederdim. Artık yaşlandığı için imalat yapmıyor.

 

“Dördüncü Kuşak Helva Ustası”

 

 Dördüncü kuşak olarak ben yapıyorum. Tahin helvamızda çok farklıdır. Hiç bir şekilde koruyucu katkı maddesi kullanmıyorum. Tahinimiz çifte kavrulmuştur. Yiyen müşterilerimiz çok memnun. Tadı ağır gelmiyor. Eşim Taraklı’da çarşıda dükkânımızda satıyor. Çemberi genişletirsek hepsine yetişemiyorum. Kaliteden ödün vermek istemiyoruz. Köpük helvamızda, tahin helvamızda farklı lezzettir” şeklinde konuştu.

 

“Köpük Helva Nasıl Yapılır?”

 

Köpük helvanın yapımının zor olmadığını anlatan Ayşe Kömürcü, şunları söyledi:
''Önce şekeri kaynatarak şerbet elde ediyoruz. Sonra çöven suyunu ilave ediyoruz. Bu malzemeleri karıştırınca da köpük helvasını elde etmiş oluyoruz. İyi bir köpük helvası için şerbetin güzel kaynatılması gerekiyor. Köpük helvasının iyi olması için şerbetin kaynama miktarının iyi ayarlanması lazım. Biraz fazla kaynatırsak tahin helvası olur. Ama ben uzun zamandır yaptığım için ölçüyü kaçırmadım.” dedi.

 

**

Kıymetli Okurlarım;

 

Ben imalata girmen. Satış ile ilgilenirim. Helva yapımı esnasında zaman zaman gider kalitesini kontrol ederim. Çocukluğum hep imalathanede geçti.

Eskiden bu işi yapan başka kişilerde vardı. Daha sonraki zamanlarda devamının gelmediğini belirtmek isterim. Şu an Taraklı’da sadece Kömürcü ailesi olarak bu işi sürdürüyoruz. Geleneksel usulde helvacılık mesleğinin devam etmesi için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. En az iki kuşak daha bu köpük helva yapımı devam eder diye düşünüyoruz

 

İşte böyle…

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ediyorum

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşça kalın. Sağlıcakla kalın…

.

 

#soylesi-komurcu #aile #tarakli #helva

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.