Hisar'ın Üç Kapısı Nerede?

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında.
Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge
Yayın: Güncelleme:

Hisar'ın bir değil, üç kapısı var. Değme bilim adamları ve araştırmacılar birini bile bulamazken Hisar Muhafızı üçünü birden aktif kullanır. Her şeyi paraya tahvile alıştırılmış kitleye, kapının tokmağı bile izhar olamazken saklı yeraltı şehrinin hazineleri üç anahtarla Hisar Muhafızı'nın uhdesindedir.

Gömüyü çıkarmak için gelişmiş makinanın yanı sıra, üç harflilerin şerrinden korunmaya ve şifreleri çözmeye yanında götürdüğün hoca efendi de kâr etmez. Lâl eder dilleri, felç eder çarpık ayakları buradaki havanın tesiri.

Ben bu üç kapının nerelerde olduğunu ve nereye çıktığını bilmesem de kapıların mevkiinin harita üzerinde işaretli bir şekilde bulunduğu kitabın yerini biliyorum. Sadece eski bir sahaf olmanın müktesebatı değil bu. Bilenler benim Hisar Muhafızı'yla olan eski tanışıklığımdan hatırlar durumu.

İki sene evvel ekim ayı gibi Hacı Atıf Hanı'na bir kütüphane açıldı. Tabii çoğunuzun burada böyle bir mekân olduğundan da haberi yok. Zaten olmaması isteniyor. Çünkü aradığımız "Kitâb-ı Hisar" isimli kayıp eser burada.

Şu an yaklaşık 6000 civarı kitap var. Fakat aradığımız kitabın gizlenebilmesi amacıyla raflar günden güne daha da dolduruluyor. Hisar Muhafızı’nın düşmanları böyle istiyor.

Kamufle etmek için cildi özenle yenilenmiş bu kitabı Hisar Muhafızı bizzat kendi elleriyle koydu. Maksadı bulunmaması değil. Kapılar, kendilerinin sadece delille (kitap) bulunmasını talep edermiş. Nasıl ki teknolojik bir cihazın kullanma kılavuzu varsa bu kapılar da mezkûr kitaba merbutmuş. Herhangi bir nâdana, cahile aralanmayacak; kitaba iştiyakı olan bir ehl-i gönle açılacakmış kapılar.

Geçen seneden beri bakıyorum. Kütüphaneye günde yaklaşık on kişi ya geliyor ya gelmiyor. Ayda elli kitap bazen alınıyor (termalciler varsa tabii), bazen o da yok. Üye sayısı dört yüzü geçmez, ki çoğu da âdet olsun diye üye oluvermiş.

Kısaca uzman kütüphaneci hanımefendi de dahil olmak üzere kimse kapı meselesinden pirelenmez. Kütüphane hafta içi saat dokuzla beş arası açık olduğundan bu esrarlı kitabı bulmak için oldukça elverişli zamanınız var. Hem otuz sekiz derece sıcakta klimalı bir mekânda altı bin kitabı elden geçirmek çocuk oyuncağı. Çocuk demişken içeride çocuklar için de çok kitap var, onlar da üye olabiliyor. Çocuğu bahane edip tetkikata şimdiden başlayabilirsiniz.

Hangi rafın kaçıncı kitabı olduğunu ayan ederdim de Hisar Muhafızı’yla ahd ü peymanım var.

Bulana aşk olsun... 

#kapi #cocuk #uzman #bahane #ask #kutuphane

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.