Dağ meyvesi Alıç şifa ve geçim kaynağı

Alıç, köylüler tarafından toplanıp, ilçe pazarına getirilerek satılmaya başlandı.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Dağ meyvesi Alıç şifa ve geçim kaynağı

 

Taraklı’da pazarda satılmaya başlayan doğada yetişen köy halkının geçim kaynağı olan ve birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen dağ meyvesi Alıç, köylüler tarafından toplanıp, ilçe pazarına getirilerek satılmaya başlandı.

Taraklı ve yöresinde ormanlık alanlarında ve vadi kenarlarında ağaçta yetişen koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan, çalıya benzer bir ağaçtan çıkan alıç, Taraklı başta olmak üzere semt pazarlarında müşterilere hitap ediyor.

Kış mevsiminin habercisi olan ve mayhoş bir lezzeti bulunan Alıç, güneş gören dağlık bölgelerde, derelere bakan yamaç ve çalılıklar arasında yetişiyor. Bir sonbahar meyvesi olan “Alıç, kilosu 25 TL'den tezgahlardaki yerini aldı. Sonbahar mevsiminde piyasaya çıkan ve vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü belirten seyyar satıcılar, "Ekim ayından itibaren dağlarda kendiliğinden yetişen Alıç, vatandaşlar tarafından toplanıp, şehirde satılır. Kilo ile veya ipe dizme usulü ile satılan Alıç vatandaşlardan da rağbet görüyor. Sonbahar mevsiminde Alıç'a rağbet artıyor" dedi.

Alıç, bazı vatandaşların bütçelerine ek gelir de sağlıyor. Toplanan dağ meyvesi Alıç'lar, kilosu 25 TL den satılıyor

 

Alıç'ın mevsimi olduğunu belirten Gölpazarı Kükürt köyünden Mehmet Kartal, dağlarda o kadar çok dağ meyvesi Alıç var ki, vakti ve zamanı olan vatandaşlar dağlara çıkarak bu meyveleri topluyor ve aile bütçesine ek gelir sağlamak amacıyla da ilçede satıyor" dedi. Kartal, alıç meyvesinin her yaşta tüketilebileceğini ve yan etkisinin olmadığını belirterek, "Alıç, yıllardır tüketilir. Büyüklerimiz her derde deva olduğunu söylerlerdi. dedi. Uzmanlar, Alıç'ın astım, bronşit, kalp ve damar sistemi fonksiyonlarını normale döndürüp, şeker, kolesterol ve tansiyon hastalıklarına da iyi geldiği belirtiyorlar.

#mehmet-kartal #alic #tezgah

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.