Geçmişe Dönelim…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Geçmişe Dönelim…

Dün gibi hatırlarım. Yıllar önce, Taraklı’da öyle bir hareketlilik vardı ki yaz-kış insanımız taze fasulyesinden biberine, havucuna, turpuna kadar bahçelerinde yetiştiriyordu. Cumartesi günleri kurulan pazarda sabahtan toplanan ürünler satış için getirilirdi. Komşu ilçemiz Gölpazarı, Göynük ve Geyve’nin köylerinden gelen ürün satıcıları sayesinde çok hareketli bir pazar olurdu. Köylerde peynir, keş, tereyağı imalat anlamında üretim yapanlar ile birlikte Taraklı’da kurulan pazar gerçekten çok iyi bir konumda idi.

Bu işler birden bitti. Hatta bu işi yapanlar kendi ihtiyacı olan ürünleri bile manavdan, marketten temin ediyor. Köyü vatandaşlarımızda artık şehir hayatı yaşamaya başladı

**

Taraklı-Geyve-Adapazarı arasında yolcu taşımacılığının minibüslerle yapıldığını hepimiz biliriz. Taraklı’dan Geyve’ye yolcu taşıyan 12 kişilik minibüslerde dolan kalkardı. Şaka gibi ama dönüşte minibüsün dolması için saatlerce beklenirdi. Bu bekleme hiçbir kargaşaya sebep olmazdı. Düşünsenize bugün yolcu taşıyan otobüs 1 dakika geç kalksa eleştirebiliyoruz.

**

Taraklı esnafının büyük kısmı eskiden alış veriş için İstanbul’a giderdi. İstanbul’dan mal alıp nakliyesi için ambara verirdi. Ambar’ın haftanın hangi günü, hangi saatte geleceği ürünleri teslim edeceği bilinir ve saati hiç şaşmazdı. Şimdi kargo şirketleri hangi ürün olursa olsun nakliyesini yapıyor.

**

Yine aklıma gelen taze bir geçmiş… Taraklı’da bir çok evde ahır ve bu ahırda bakılan 1-2 büyükbaş hayvan olurdu. Bu hayvanları otlatmaya göndermek isteyenler sabah gün ışığıyla birlikte belirlenen yere getirir hayvan sahipleri tarafından nöbetleşe veya bir sığırtmaç tarafından hayvanlar otlatılmaya götürülür akşam gün batımında geri dönerlerdi. Hayvan sahipleri sabah bıraktıkları yerden hayvanlarını alıp tekrar ahırlarına götürürlerdi.

**

Şimdi anlatacaklarınızı duyar gibi oluyorum. Her biriniz farklı bir örnek verecektir. Örnekler vermeyle bitmez

Sonuç olarak diyorum ki geçmişe dönmek bir özlem.

2024 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde hepinize sağlık ve huzur diliyorum. Saygılar ve sevgiler sunuyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

 

#gecmis-donmek #kose #komurcu

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.