Taraklı Öğretmenevi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Değerli okuyucularım, aslında uzun zamandır kaleme almak istediğim bir konuydu bu…

Nasip bu haftaya oldu…

Neyse fazla sözü uzatmadan gelelim Taraklı Öğretmenevi konusuna

Taraklı'ya gelen tüm misafirlerin gönül rahatlığı ile konaklayabileceği Taraklı Öğretmenevi kaliteli, konforlu, samimi ve güler yüzlü kadrosu ve ortamıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Tarihte İpek Yolu üzerinde olan ve geçmişte kervanların konakladığı Hacı Atıf Han isimli Taraklı Öğretmen evi binası, alt katları dükkân, üst katları otel olarak kullanılmaktaydı.

Han iki katlı ve “U” biçimindedir ve “U”nun açık kısmı kuzeye bakmaktadır. Temeli moloz taş üzerine hımışık duvar (ahşap ve çamur karışımı) olarak yapılmıştır. Ana giriş kapısının sağ tarafında bir, sol yanında iki büyük penceresi yer almaktadır. Binanın üstü de ahşap çatı olup, kiremitle örtülüdür. Sol tarafındaki bölümde, büyük bir hol bulunmaktadır. Üzeri balkon tarzında ve revaklarla düzenlenmiş, hanın üst katında odalar yer almaktadır.

Orta bölümün üzeri yuvarlak ahşap kemerlerle dışa açılırdı. Kemerler Bağdadi tekniği ile yapılmıştır. Kemer biçimlerinden ve yapı elamanlarından, XIX. yüzyılın sonu ile XX. yüzyılın başına tarihlenir. Hanın doğu kanadı yıkılarak dükkân yapılmıştı. Batı kanadı ise eve dönüştürülmüştür. Üst kat odalarının tavan ve taban döşemeleri tamamen ahşaptır. 1950-1965 yılları arasında postane olarak kullanılmıştır. Ancak Evliya Çelebi Seyahatnamesinde de Taraklı’da bir handan söz edilmektedir. Muhtemelen yapının ikinci kez yaklaşık olarak günümüzden 200 yıl önce tekrar yapıldığı sanılmaktadır.

Taraklı Öğretmenevi olarak tadilatı yaklaşık 2 yıla yakın sürmüştür. Bina aslına uygun restore edilmiş olup 10 oda ve 20 yatak kapasitelidir. İçerisinde mescit ve kafeterya mevcuttur. Koridorlarda berjerler ve üçlü koltuklarla oturma alanları mevcuttur. Resepsiyon bölümünde şark köşesi bulunmaktadır. Doğalgazla ısınmakta olup 24 saat sıcak su ve internet bağlantısı olan öğretmenevinin üç tarafı Taraklı manzarası görür. Kafeterya otantik tarzda dekoratif ürünlerle dizayn edilmiştir.

Taraklı Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından üretilen ürünlerin satışı yapılmaktadır. Kafeteryadaki yiyecek ve içecekler çok ekonomiktir

Tarihi Hacı Atıflar Hanı’nın kamulaştırılmasında, öğretmen evine dönüştürülmesinde restorasyonunun yapılmasında ve hizmete açılmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

Bu hizmet Taraklı’da konaklama sorununu çözmenin yanı sıra Taraklı’ya da büyük bir imaj kazandırmış olmuştur.

Bir kez daha emeği geçen herkese teşekkürler

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın…

 

#ogretmen-acilis #tarakli #konfor

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.