Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Muharrem ayı hicri takvimin ilk ayıdır. Bu yıl 10/ 01/ 2008 tarihinden itibaren Hicri 1429 yılına girmiş oluyoruz. Tarih boyunca insanlar sosyal - ekonomik işlerini düzenlemek için takvimi bulmuşlar yaşantılarına koymuşlardır
Yayın: Güncelleme:

Takvim: Güneş- dünya ve ay hareketlerinin esas alınmasıdır. Tarihi kaynaklara bakıldığında takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Tükler ise ilk defa “12 Hayvanlı Türk Takvimini” kullanmışlardır.

Osmanlı Devletinde Tazminata kadar Hicri Takvim kullanılmış, Tazminatla beraber Rumi takvimin kullanılmasına geçilmiş, Cumhuriyet döneminde ise 1925 yılında Miladi Takvimi kullanılmaya başlanmıştır.

1- Hicri Takvim: Peygamberimizin Mekke’den - Medine’ye hicreti halife Hz. Ömer zamanında hicri takvimin başlangıcı kabul edilmiş, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak alınmıştır. Ay yılını esas alır.

2- Rumi Takvim: Romalılar tarafından kullanıldığı için Rumi Takvim olarak isimlendirilmiştir. Mart ayı bu takvimin ilk ayı olarak kabul edilmiştir. Güneş yılını esas alır.

3-Miladi Takvim: Hz. İsa peygamberin doğumu başlangıç alınmıştır. Papa XIII Gregorius tarafından hazırlanmıştır. Ocak ayı bu takvimin ilk ayı olara kabul edilmiştir. Güneş yılı esas alınır.  

Bizim kültürümüzde Muharrem ayının - Aşure gününün önemli bir yeri ve önemi vardır. Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim de adı geçen aylardan biridir.

Şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı gün yürürlüğe koyduğu evrensel yasalar sistemine göre, katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü (Zilkade-Zilhicce-Recep-Muharrem) haram aylardandır. Bu en doğru hesaptır. Sakın bu aylarda konmuş yasakları çiğneyerek kedinize zulmetmeyiniz.”(Tövbe/36)

Muharrem ayının onuncu gününe Aşure günü denir. Aşure: Arapça on manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir. 19 /Ocak / 2008 Cumartesi günü Aşure günüdür. Bu günde bir takım olaylar meydana gelmiştir.

Allah birçok duaları Aşure gününde kabul etmiştir. Kıyametin Aşure gününde kopacağı rivayet edilmiştir. Bugün de Allah’ın on peygamberine on değişik ikramda ve ihsanda bulunduğu beyan edilmiştir.

1- Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi bugünde kabul edilmiştir.

2- Hz. Nuh’un (a.s) gemisi karaya bugünde oturmuştur.

3- Hz. Musa (a.s.) Firavun’un şerrinden bugünde kurtulmuştur.

4- Hz. Davut’un (a.s.) tövbesi bugünde kabul edilmiştir.

5- Hz. Yunus (a.s) balığın karnından bugünde kurtulmuştur.

6- Hz. Yusuf (a.s.) atılan kuyudan bugünde kurtulmuştur.

7- Hz. Yakup (a.s.) Hz. Yusuf’a bugünde kavuşmuştur.

8- Hz. Eyüp (a.s.) hastalığından bugünde şifa bulmuştur.

9- Hz. İbrahim’in (a.s.) oğlu Hz. İsmail bugünde doğmuştur.

10-Hz. İsa (a.s.) bugünde göğe yükseltilmiştir.(Sahih-i Müslim Şerhi, 6: 140)

Böylesine manalı ve kutsi hadiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün, Müslümanlarca hep kutlanmıştır. Aşure günü, Yahudi ve Hıristiyanlarca da kutsaldır. Hz. Hüseyin (a.s.) da bugünde şehit edilmiştir.

Muharrem ayında özellikle Aşure gününde Aşure tatlısı yapılır. Dostlara -akrabalara- komşulara ikram edilir. Tatlı yenilir- tatlı konuşulur. Dostluklar pekişir. Komşuluk ilişkileri kuvvetlenir.

Aşure ile ilgili rivayetler Hz. Nuh (a.s.) dayandırılır. Nuh (a.s.) tufandan sonra gemide kalan yiyecekleri karıştırıp bir çorba hazırlamıştır. Bundan dolayı bazı yörelerimizde Aşure tatlısına, Aşure Çorbası denir. Aşure bir ibadet değil, bir gelenektir.

Yeni Hicri yılınız ve Aşure gününüz mübarek olsun. 1429 Hicri yılı dünyaya huzur ve barış getirsin.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Hüseyin Sanlı
9.01.2008 / 00:08:23
Sayın hocam önce aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederiz.Allah cc.bizleri daha nice yeni yıllara ve aşure aylarına eriştirir inşaallah.Bizlerde inşaallah aşure gününde duası kabulolunanlardan oluruz.
Nuri
9.01.2008 / 21:02:59
Muhterem İsmail Hocam yine mükemmel bir yazı ıle bizi buluşturduğun için size teşekkür ederim.Bende bütün müslümanların HİCRİ YENİ YILINI kutlar,birlik ve beraberliğe vesile olmasını ALLAH'(C.C.)dan niyaz ederim.A.E.O.Saygılarımla...
Abdullah Birisi
9.01.2008 / 21:54:35
Değerli İsmail Hocam, bu paha biçilmez kıymetteki yazınızdan ötürü, sizi tebrik ediyor, yeni hicri yılımızda; Rabbım, tüm mü'minleri ve mü'min namzedlerini, şeytanın ve avanesinin vede askerlerinin şerrinden, her türlü desiselerinden ve tuzaklarından korusun. Amin. Bi hurmeti seyyidil murselin.
İbrahim ARSLAN
9.01.2008 / 23:21:57
Yeni hicri yılın,bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını,dünyaya huzur,barış ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.
Emine İlal
10.01.2008 / 13:35:31
Bir âyet-i kerime meali şöyledir: (Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört ay, Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recebdir.) [Tevbe 36] İki hadis-i şerif meali de şöyledir: (Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma'dır.) [Deylemi] (Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti.
recai atar
10.01.2008 / 15:41:42
Sayın hocam şahsınızın bu vesile ilede bütün islam aleminin hicri yılbaşını kutlar hayırlara vesile olmasını cenabu ALLAH tan niyaz ederim.
sait BALCIOĞLU
11.01.2008 / 04:02:05
Hocam öncelikle yeni yılınızı kutlarım.Miladi yılbaşı %99u müslüman olan ülkemizde çılgınlar gibi kutlandı.Hicri yılbaşını kutlamayı bırakalım hatırlanmadı bile.Müslümanız işte.Mana ve önemi büyük böyle bir günü dikkate alıp hakkında yazı yazdığınız için teşekkür ederim.
ilyas ARSLAN
15.01.2008 / 11:20:50
sayın hocam:sizin vesileniz ile tüm islam aleminin yılbaşını tebrik ediyorum...
ali yılmaz
21.01.2008 / 19:54:05
değerli hocam sizlerin vesilesiyle tüm islam aleminin hicri yılbaşını kutluyorum.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.