Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 12 / Mart / 2007 tarihinde çıkardığı 5645 sayılı kanunla 12 Mart tarihini İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak kabul ve ilan etmiştir.
Yayın: Güncelleme:

Mehmet Akif Ersoy 20/Aralık/ 1873 yılında İstanbul Fatih’te doğmuş,  27/ Aralık/ 1936 yılında yine aynı kentte vefat etmiştir. Mezarı Edirnekapı mezarlığındadır. O, Arapça- Fransızca ve Farsça bilirdi. İstiklal Marşını yazan şair olması nedeniyle Milli Şair olarak isimlendirilir. Mehmet Akif aynı zamanda büyük bir düşünce ve fikir adamıdır. Birinci dönem Burdur milletvekilliği yapmıştır. En büyük eseri safahattır.

Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un dünyasının merkezinde Kuran vardır. O, Süleymaniye ve Fatih camilerinde verdiği vaazlarda Kuran’ı anlatmıştır.” Süleymaniye Kürsüsünde- Fatih Kürsüsünde” isimli kitaplar onun eserleri arasındadır.

Bakınız O, Kuran’la ilgili ne söylüyor: 
“Doğrudan doğruya Kuran’dan alıp ilhamı,
Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam’ı.”

Cumhuriyet döneminde Kuran’ı Kerim’in tercüme ve tefsirine ihtiyaç duyulur. Tercüme yapma işi Mehmet Akif Ersoy’a, tefsir yapma işi de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’a verilir. Mehmet Akif yaptığı tercümeyi ne hikmetse daha sonra yakarak imha eder.

Mehmet Akif, yaşadıkları ve yazdıkları ile insanlara güzel örnek olmuştur. O,  örnek kişiliği- büyük azmi- mücadelesi ve eserleri ile asla unutulmayacaktır.  İstiklal ruhu yaşadığı müddetçe, o da yaşayacaktır.

1914 yılında başlayan birinci dünya savaşına dünyanın belli başlı devletleri katılır. Dört yıl süren savaş sonunda birlikte olduğumuz devletler yenilir. Savaş kurallarına göre bizde yenilmiş sayılırız. Ülkemiz, İngilizler- Yunanlılar- Fransızlar- İtalyanlar tarafından paylaşılır.

Tarih boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Milleti boyunduruk altına giremezdi. Çünkü istiklali olmayanın istikbali de olmazdı. Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri 23 Nisan 1920 tarihinde Mustafa Kemal’in önderliğinde Ankara’da Büyük Millet Meclisinde toplanır. Meclis ulusal kurtuluş savaşını başlatır.

Doğudan Dadaşlar- Batıdan Efeler- İç Anadolu’dan Seymenler- Güney Doğudan Sütçü İmam önderliğindeki halk düşmana karşı koyar. Öte yandan düzenli ordular da İnönü’de- Sakarya’da- Dumlupınar’da düşmanı bozguna uğratır.

Kurtuluş savaşının en heyecanlı günlerinde, toplumu bir araya getirmek ve ortak milli duyguları canlandırmak amacıyla bir milli marş yarışması düzenlenir. Bu yarışmaya 724 şiir katılır. Yarışmaya para ödülü olduğu için önce katılmayan Mehmet Akif Ersoy, Maarif vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine Türk Ordusuna adadığı şiiriyle yarışmaya girer. Sonuçta onun duygu yüklü şiiri birinci olur. 12 / Mart / 1921 tarihinde Milli Marş olarak kabul edilir. Bu şiir daha sonra Osman Zeki Öngör tarafından da bestelenir. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşının Türk Milletine ait olduğunu belirterek onu Safahat’ına almaz.

İstiklal Marşı on kıta olup ilk iki kıtası Milli Marş olarak söylenir.

Birinci kıtada Mehmet Akif, Türk Milletine sesleniyor. Ona cesaret ve metanet vermek, onda bulunan duyguları harekete geçirmek için “Korkma!” diye hitap ediyor. Ülkede tek bir insan kalıncaya kadar bu ülkenin savunulacağını, bacası tüten en son ocak kalıncaya kadar bu şafaklarda bayrağın dalgalanacağını söylüyor. Bayrak Türk Milletinin parlayan yıldızı, bağımsızlığının sembolüdür. Bayrağın sönmesi Türk Milletinin istiklalini kaybetmesidir.

İkinci kıtada bayrağa sesleniyor. Ülke işgal edilmiş, bazı bölgelerde bayrak indirilmiş, yerine düşman bayrakları asılmıştır. Bayrak kırgın-kızgın ve öfkelidir. Bayraktaki hilal de nazlı bir sevgilinin kaşı gibi çatılmıştır. Türk Milletinin özlemi gülen bir bayraktır. Türk Milleti Allah’a inandığı için özgürlük onun tabii hakkıdır. 

Mehmet Akif Ersoy’a hasta yatağında iken derler ki: “Üstat! Bize yeni bir İstiklal Marşı daha yazar mısın?”

Mehmet Akif Ersoy der ki: “Allah, bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”

Diyorum ki: “Evet! Allah, bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Çünkü İstiklal Marşı öyle bir atmosferde- öyle bir ortamda yazılmıştır ki, Allah bir daha o günleri göstermesin.”

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle- minnetle- şükranla anıyorum.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

recai atar
3.03.2008 / 20:12:22
Sayın hocam yine çok güzel bir yazıyla sahnedesiniz.Bu mubarek zatımuhteremi bütün okuyanlara hatırlattınız ne güzel.Tamda zamanında ALLAH razı olsun.Muhterm şairimize ALLAH tan rahmet diler mekanı cennet olsun derim sevgi ve saydgılarımla.
saime
3.03.2008 / 23:39:24
Duygularımı ifade etmeye bu zavallı dilim yetmiyor...Huzur içinde uyu.. Aziz ruhun sad olsun... mehme takif ersoy Gözlerim yasli, cok zor günler yasiyoruz,yüreklerimiz yaniyor üstad. ne düsman belli ne dost... Öyle günler yasiyoruz ki...ufuklarda kara bulutlar dolasiyor...Korkuyorum... Istiklal Marsimizi bir kez daha okumak istedim, ruhumda bir eziklik var, bu siir ancak bu siir beni kendime getirebilir... Üstad sen rahat uyu mezarinda... Allah'in Rahmeti üzerine olsun... Rabbim bu Aziz Milleti korusun...Amin. TÜM ŞEHİTLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLİYOR VE AİLELERİNE DE BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİMİ İLeTİYİYORUM.
mehmet berber
4.03.2008 / 00:27:05
hafız abi tespitiniz ve zamanlamanız doğru,bizler bugün ve yarınlarda aynen 1920'de kürtü,türkü,lazı,çerkezi,alevi,sünni,arabı,acemi,doğusu ve batısı ile hatta gayri müslimler bile bu vatan için omuz omuza düşmana karşı savaşmışlar.Bizler bu ülkenin insanlarıyız.ALLAH tüm ölmüşlerimize rahmet eylesin
İlyas ARSLAN
4.03.2008 / 15:09:27
SAYIN HOCAM,AZİZ ŞAİRİMİZ M.AKİF İ RAHMETLE ANIYORUZ.MALUMUNUZ BU AY ÇOK ÖNEMLİ BİR AY TÜRK TARİHİ AÇISINDAN.BU AY ÇANAKKALE ZAFERİNİ ANDIĞIMIZ BİR AY. SAYIN HOCAM,NEZAMAN GÖZLERİMİ KAPATIP ÇANAKKALEYİ DÜŞÜNSEM AKLIMA ÜSTAT GELİR.ŞU BOĞAZ HARBİ GELİR. HELE BİRDE ASIMIN NESLİ YOK MU AH HOCAM AH,İŞTE ÇİĞNETMEDİ NAMUSUNU ÇİĞNETMEYECEK...ÜSTADIN DEDİĞİ GİBİ ALLAH BİRDAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN...ÜSTADIN YOLUNDAN GİTMEYE ÇALIŞAN GENÇLİK OLARAK SİZE COK TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYIN HOCAM... NİĞDE DEN SELAMLAR...
İzzettin Kömürcü
7.03.2008 / 09:45:39
Sayın Hocam .. Fazla Söze gerek yok....Teşekkürler ...kalemine sağlık...
Faruk Serkan
10.03.2008 / 02:20:30
Allah Razı Olsun...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.