Bir Taraklı Belgeseli

Hayallerdeki, özlemini duyduğunuz insan ilişkilerinin yaşandığı, dört mevsimin doya doya yaşandığı, elma, ayva, kiraz, vişne ağaçlarıyla dolu, yeşilin her tonu'nu görme imkanı bulduğumuz Türkiyemin bahçe şehri konumundaki bu güzel belde belki ekonomik açıdan fazla bir geliri olmasada tabi güzellikleri ve insanıyla görülmeye değerdir.
Yayın: Güncelleme:

Kiremit damlı evleri, Alman çeşmeli çarşıları, Parke taşlı kaldırımlarıyla tam bir Anadolu kasabası görünümündedir Taraklı...

Bir evin kapısına gittiğinizde ayakkabı kalabalığını görürseniz o evin, o gün misafir ağırladığını anlarsınız hemen. Birbirine geçmiş gibi görünen ahşap evleri o zaman insanının dostluk ilişkilerinin ne kadar sıcak olduğunu ifade eder bizlere. Kalınca pirinçten yapılmış kapı tokmakları, nice insanların adım attıkları kapı eşikleri bize bir tarihin canlı mirasıdır.

Rahmetli Hafız Saim ÖZEL'in konağının oradaki dar sokaktan aşağıya doğru indiğinizde sizi, sokağa adını veren hamam karşılar. Sol tarafınızda sokağa baştan sona bakan çavuşların fenerli evi, İhsan Çavuşların eskilerde büyük konağı, şimdi ise bir rivayete göre temelinde hazine yatan arsası, tarihin izlerinden bir kesittir sadece. Yine aynı sokakta Hamam yanında Şerifağalar Türbesi ve Hamit Çavuşun evinin önünde yatan iki zat bizlerden Fatiha bekler.

Kapı önlerinde sıcacık komşuluk oturmaları, beş çayları, evlerde akşam oturmaları hepside gelişen günümüzde değişmeyen, gıpta edilen insan ilişkileridir. Osmanlıdan kalma bir nevi içtimai örnek arzeden Taraklı bu gün o saflığını, temizliğini hala korur. Eğer merhamet satılmış ve para kazanılmış olsa idi Taraklı bu gün Dünya'nın en zengin beldesi haline gelirdi.

Resmi olarak üç(3) mahallesi olmasına rağmen Taraklılı, bazı mekanlara yerleşim yerlerinin özelliklerine ve sosyal yapısına bağlı olarak kendine göre isimler koymuştur. Mesela Kozcağız mahallesi, Hisar mahallesi, göçmenler mahallesi, aşağı mahalle, yukarı mahalle gibi. Kayıtlardaki asıl mahalle olan Hacı murat ve Ulucamide ikamet edenler bir diğer mahalle Yusufbey mahallesine karşı mahalle derken, Yusufbey mahallesinde ikamet edenlerde diğer iki mahalleye karşı mahalle derler.

Hıdırlık eteğine bir baştan bir başa yerleşen Kozcağız köyünün insanlarının kendine özgü bir yaşantısı vardır. Naif insanlarla dolu, köy yaşantısını üzerinden atamamış bir yerleşim yeridir burası. Hisar mahallesi ise memlekete girerken bize ilk selam veren yerdir. Bir vitrindir anlayacağınız. Bir kentin ilk adım attığınızda gözünüze görünecek ilk yeri insanlarda ilk intibayı bırakır. Bu özelliğiyle Hisar mahallesi ilgi çekmiştir hep. Her birinin dinlemeye kalktığınızda sayfalar dolusu hayat hikayesi olan nice insanlar gelip geçmiştir bu mahalleden. Nüfus sayımlarında nüfus memuruna çok iş düşürecek bir başka özelliği daha vardır hisarın; o'da Burada ikamet eden bir çok ailenin nüfusunun 9 ila 10 arasında olmasıdır.
Yusufbey mahallesindeki asırlık çınar, kızlar türbesi, Şehrin merkezindeki parkta bulunan savaş yadigarı top, Hisar tepesi, son yıllarda geleneksel hale gelen ve etkinliğe adını veren Hıdırlık tepesi, tarihi konakları beldenin önde gelen en turist çeken vazgeçilmezleridir.

Hayallerdeki, özlemini duyduğunuz insan ilişkilerinin yaşandığı, dört mevsimin doya doya yaşandığı, elma, ayva, kiraz, vişne ağaçlarıyla dolu, yeşilin her tonu'nu görme imkanı bulduğumuz Türkiyemin bahçe şehri konumundaki bu güzel belde belki ekonomik açıdan fazla bir geliri olmasada tabi güzellikleri ve insanıyla görülmeye değerdir.

Hani bitmesini istemediğiniz şarkılar vardır ya; tıpkı o misal, arkanızı dönüp ayrılmak için yolunuza koyulduğunuzda bir daha bir daha bakasınız gelir. Siz yolunuza devam ederken, Taraklıda sanki bir rüyadan kalmanın hüzününü yaşarcasına arkanızda yemyeşil dağların ardında kaybolur gider. 


 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

saime
5.03.2008 / 00:26:44
Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikayet ölümden olsun Cahit Sıtkı Tarancı. şairin yazısına şairin şiiriyle ))
saime
5.03.2008 / 16:18:11
ufuk tşkler yine bir ahh çektirdin kalemine yüreğine sağlık.Bilmem kaç sokağı,kaç mahallesi kaç tane kavak ağacı vardır Taraklımın Bir o kadar da anım vardır sevgi,dostluk kokan sokaklarında.Baharda çiğdem kokan köy yollarını,göynük suyunu ağlayan söğütlerini,bana sonbaharı sevdiren gazellerini,kar tanelerinin ağır ağır süslediği kaldırımlarını.taraklım seni unutmak mümkünmü?Bak işte ağlamakta fayda etmedi.Bazen ,mevsimlerin bile olmadığı bu şehirde sesini duyarım sanki her sonbahar.Teşekkür ederim yaban üzümüne.Bana sonbaharı hatırlattığı için.Gururluyum hıdırlığım, hisarım,dağlarında üşüdüğüm için.Sende doğdum ve hala sende yaşıyorum senden uzakta..taraklıda Yüzyüze dostluklar vardır.Zaten var,zaten dostuz deyip, yıllarca bir telefonun bir kaç cümlelik mektubun bile çok görüldüğü dostluklar.. HİÇ BİR DOSTLUĞUN BAKIMSIZ KALMAMASI DİLEĞİYLE.selam olsun taraklım
Faruk Serkan
5.03.2008 / 22:37:03
İnsan, bazen elindeyken; sahipken göremiyor sahip olduğu güzelliklerin detaylarını. Ezbere yaşarken hayatı, kaçırabiliyoruz arasıra ayrıntıları. Ne güzel anlatmışsınız Taraklımızı.. Benim için güzel bir hatırlatmaydı.
Faruk Serkan
5.03.2008 / 22:40:01
"bir Taraklı Belgeseli" olduğu kadar; "Bir Ufuk Şen Klasiğiydi" bu aslında... Saygılarımla...
Sümer ARMAĞAN
7.03.2008 / 18:09:51
Kardeş biz zaten yanıp tutuşuyoruz memleket özlemiyle sende hepten yaktın bizi selamlar
Kamil UZUN
10.03.2008 / 18:25:23
Bazen hayret etmemek mümkün değil. TARAKLI sevdalısı sayısı 100ü geçmiyor. şu yazıyı bu kadarmı okuyucu okumalıydı
ismail yavuz
11.03.2008 / 23:28:22
bir Istanbul hasreti bir Tarakli sevdasi beni bitirecek su gurbet ellerde... sagolun Ufuk Abi yanginimizi ozetler gibisiniz "hani bitmesini istemediginiz sarkilar vardir ya" ah ahh...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.