Mevlit Kandili

19/ Mart / 2008 Tarihini 20 / Mart / 2008 Tarihine bağlayan gece mübarek Mevlit kandilidir. Sevgili peygamberimizin doğum yıldönümüdür.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Mevlit kandilinin içinde bulunduğu hafta, 1989 yılından itibaren Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Yayın: Güncelleme:

Peygamberimiz 20 / Nisan / 571 yılında, Kameri aylardan Rabiulevvel ayının 12.  Pazartesi günü Mekke’de dünyaya gelmiştir. Onun doğumu insanlığın kurtuluşu ve aydınlık bir geleceğin başlangıcı olmuştur.

Peygamberimizin doğduğu asırda dünyada cehalet- zulüm ve haksızlık hâkimdi. Bileği güçlü- kılıcı keskin-mali durumu kuvvetli olan daima haklıydı. İnsanlar köle pazarlarında mal gibi alınıp satılıyor. Kadına eşya gözüyle bakılıyor. İçki su gibi içiliyor. Gelecek fala bakılarak belirleniyordu. Mal-can ve namus güvenliği yoktu.

Canab-ı Hak, insanoğlu doğru yoldan saptığı zaman onları hidayete sevk edecek mutlaka bir elçi, bir peygamber görevlendirmiştir. İşte sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de böyle bir atmosferde dünyaya gelmiştir.

“Meryem oğlu Hz. İsa şöyle söylemişti: Ey İsrail oğulları! Ben size gönderilen Allah’ın bir peygamberiyim. Benden önce Tevrat’ın tasdikçisi- Benden sonra gelecek bir peygamberin müjdecisi olarak gönderildim ki, o peygamberin ismi Hz.Muhammed’dir.” (Saf/6) 

O, Âlemlerin Rabbinden Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O, bir fazilet güneşi ve hidayet meşalesidir. Asırlara sığmayacak inkılâpları kısa bir zaman içersinde gerçekleştirmiştir. Dünyaya insanlık-adalet ve medeniyeti getirmiştir. 

O, yüzyıllarca gerçekleştirilemeyen hakkı-hukuku-hürriyeti-eşitliği-demokrasiyi ve insan haklarını bir solukta dünyaya yerleştirmiştir. Cehalet asrı, saadet asrına dönüştürmüştür.

Peygamberimiz sadece bir kavme bir millete peygamber olarak gönderilmemiştir. O, bütün insanlığa gönderilen evrensel bir peygamberdir.
Biz seni bütün insanlığa müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik”.(Sebe/28) 
Bütün insanlık âlemine hidayet rehberi olarak gönderilen yüksek şahsiyetli bir peygambere ümmet olmak bizler için ne büyük bir şereftir. 
Bütün varlıklar onun dünyaya gelişini coşku ve sevinçle karşılıyor. Bakınız Süleyman Çelebi bu durumu şöyle tasvir ediyor:
“Yaratılmış cümle oldu şaduman,
 Gam gidip âlem yeniden buldu can.

Cümle zerrati cihan edüp nida,
Çağrışu ben dediler ki merhaba,

Merhaba ey! Ali sultan merhaba,
Merhaba ey! Kani irfan merhaba.”


İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen sevgili peygamberimizin doğum yıldönümünü kutlamak, onun yüksek ahlakını anlamak ve onun sünnetine uymakla mümkün olur.
Bu gece Müslümanlar arasında büyük bir coşku ile kutlanmakta, sevgili peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Onun ahlak ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak en asli görevimizdir. İşte o zaman onun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanabiliriz.

Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında yoktu. Hicretin üçüncü asrından sonra kutlanmaya başlanmıştır. Türklerde ise ikinci Selim’den itibaren kutlanmış, minarelerde kandiller yakılmıştır. Bundan dolayı böyle mübarek gecelere kandil gecesi denilmiştir.

Peygamberimizin dünyaya teşriflerini anarken onun üstün şahsiyetini ve güzel ahlakını tanımaya, getirdiği evrensel mesajı anlamaya çalışalım. Mevlit kandilinin aydınlığı ile gönüllerimizi aydınlatalım.

Gününüz aydın olsun! Gönlünüze huzur dolsun! Duanız kabul olsun! Kandiliniz mübarek olsun!


 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

recai atar
19.03.2008 / 15:15:58
Bütün insanlık alemine bir hidayet tarihi açan ve alemlere halis ilahi rahmet olan böylesi yüksek şanlı bir Peygamber'in ümmeti olmakla şereflenmiş bulunan biz müminlere ne mutlu!..Sen olmasaydın bu alemi yaratmazdım hitabına mazhar olan Efendimiz(sav)dünyaya teşrif ettigi bu gecede tüm islam aleminin ve siz degerli kardeşimin Mevlit Kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Kadir DEMİR
19.03.2008 / 18:18:12
Sn.İsmail hocamın vesilesiyle ; Tüm Taraklılı hemşehrilerimin ve İslam aleminin Mevlüt kandillerini tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlamızdan niyaz ederim. Esen kalın...
İBRAHİM AKPINAR=GÖLCÜK
20.03.2008 / 00:21:03
bizi boylesıne mubarek bır gece hakkında bılgılendırdıgın ıcın allah razı olsun.tum musluman alemının kandılı mubarek olsun...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.