Su Sorunu Bu Yıl Daha da Artacak!

İnci ÖKTEN İnci ÖKTEN
Yayın: Güncelleme:

Televizyonlarda yayınlanan “Hava Durumu” programlarında yağmur kelimesini duyunca en az ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş kadar sevinir olduk. Önceden olsa, böyle düşünmezdik.

Hep hava güneşli olsun içimiz açılsın derdik ama son 2 yılda içme suyumuzun geldiği Sapanca Gölü’ndeki tehlikeyi dikkate aldığımızda yağmurun yağmasını artık nimet olarak görmeye başladık. Ne kadar yağmur o kadar içme suyu.
Ancak şu da bir gerçek suyu dikkatli kullanmak gerekiyor. Öğretmenlerimiz daha ilkokul yıllarında suyun tasarruflu kullanımını öğretirlerdi bize. Şimdi onları daha iyi anlıyorum.
Bu yıl su sıkıntımızın daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü artık, Sapanca Gölü’ne çekilen hat ile İzmit’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajını da, Sapanca Gölü dolduracak.

DSİ verilerine göre, İzmit TÜPRAŞ, Sapanca Gölü'nden yılda 40 milyon metreküp su çekerken, Adapazarı içme suyu olarak gölden 50 milyon metreküp su alıyor. SEKA'ya yıllar önce tahsis edilen 30 milyon metreküp suyu ise İzmit Büyükşehir Belediyesi, “SEKA bize devredildi” diyerek suyu kullanıyor. Tüm bunlara birde bu sene Yuvacık Barajı’na Sapanca’dan akıtılan su eklendi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 70’e ulaşması nedeni ile suyun fazla olduğunu belirtmiş, bu nedenle Sapanca Gölü’ne günde 130 bin metre küp su verildiğini açıklamıştı.

Bana çok inandırıcı gelmedi. Yuvacık’ta eğer su fazlaysa, İzmit Büyükşehir bir havza oluşturur buraya suyunu depolar ve bu suyu da sanayi de kullananlara verir. Hem Sapanca Gölü’ne katkı sağlamış olur, hem de fazla suyu değerlendirmiş olur.


Serbes, partideki Küsmeleri Nasıl çözecek?


CHP’nin çiçeği burnunda başkanı Vahit Serbes, 2 ay önce yapılan il kongresinde son günde adaylığına açıklayarak seçime girdi ve kazandı.

Böyle kısa bir sürede, adaylığını açıklayarak seçimleri kazanmak öyle kolay iş değildir. Demek ki, Serbes, o güveni kısa bir sürede CHP’lilere vermiş. 

Serbes, AK Parti’nin önüne geçmek için maddi manevi her desteği vermeye hazır. Bunu da her gittiği yerde söylüyor.
Şu anda ılımlı bir siyaset yapıyor. Yollamak istediği mesajları sakin bir ses tonuyla yolluyor. Ancak CHP’de pek alışık olduğumuz bir ses tonu değil bu. Duyduğum kadarıyla parti içinde de, Serbes’in bu davranışına karşı olanlar var. CHP’nin başındakiler genelde sesi gür çıkan kişiler olduğu için, henüz Serbes’i pek kabullenemediler.

Belki Vahit Serbes’in bu davranışı tüm partiler tarafından doğru karşılanabilir ama CHP’liler için pek kabul edilebilecek bir davranış değil. CHP’liler gittiği yerde konuştu mu ortalığı inleten ses tonlarına alışkın. Belki Serbes, küçük harflerle vermek istediği mesajı veriyor ama başında bulunduğu genel başkanı ve diğer partililerin pek alışkın olmadığı ses tonu bu. Genel başkanına göre biraz ılımlı kalıyor. Her şeyden önce Vahit Serbes, yaptığı görevi çok önemsiyor ve ciddiye alıyor. Parti içinde hızla büyümeyi hedefliyor. Bunu çözmenin yolunun da partisinde eskilerden beri süregelen küskünleri barıştırmak olduğunu da biliyor. Bakalım Serbes, partideki eskilerden beri süregelen kümelenmeleri ve bölünmeleri toplamayı başarabilecek mi? Serbes’in işi baya zor görünüyor.
 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ahmet sayar
7.04.2008 / 15:51:15
genel olarak bir su sıkıntısı olduğu değil türkiye açısından, bütün dünya açısından doğrudur. fakat su sıkıntısının bu yıl daha fazala olabilmesi için yağış miktarının geçen yıldan az ve buharlaşma miktarının geçenyıldan fazla olması gerekir. buharlaşmanın fazla olması demek daha sıcak bir kış demekdir ve bu buyıl için geçerli değildir. bu yılki kış geçen yıla göre daha yağışlı(özellikle son kar yağışı önemli bir etken) ve soğuk geçmiştir. bu merkezden yola çıkılarak bu yıl yağışlarında devam etmesi göz önünde bulundurduğumuzda GEÇEN YILA GÖRE daha az su sorunu yaşıcamız yorumu yapıla bilir diye düşünüyorum.
Hatipoglu
8.04.2008 / 19:42:24
Sn.Yazara ; " Sapanca gölündeki tehlikeyi dikkate aldığımızda Yağmurun yağmasını artık nimet olarak görmeye başladık" diye devam eden yazınızz.Gelelim saadete İnci hanım.Yağmur başlıbaşına bir nimet olup,bolluk ve bereketin simgesi, Allah-ü Teala'nın bizlere bir lütfu değilmi? Ki öyle. Eeee neden böyle bir tabir kullanma gereği duydunuz?
deniz üstün
9.04.2008 / 16:47:25
evet inci hnm olmaz ise olmaz su hakkında söylediklerin çok doğru,fakat suyu tasarruflu kullanmak sadece okullarda öğretilmemeli bunu ilk başta aile öğretmeli çocuklarına.biz öyle enterasan bir toplumuzki,bu sene havalar biraz yağmurlu geçti diye önceki sene çektiğimiz su sıkıntısı korkusunu bir anda unuttuk.zaten herşeyi çabuk hafızalarımızdan silmiyormuyuz dediğim gibi iyi insanlarız fakat hafızamız çabuk siliniyor

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.