Tuncay Engin İle Röportaj

Kaymakam Tuncay Engin İle Ufuk Şen 'in Röportajı
Yayın: Güncelleme:



Bu gün yine Hayatımızdan portrelerde Taraklı lı olmayan ama Taraklıyı en az bizler kadar çok seven, bir bürokrat büyüğümüzle sizler için söyleşi yapacağız. 1993–1995 yıllarında İlçemizde Kaymakamlık yapmış olan Sayın Tuncay ENGİN bu ay ’ki konuğumuz. Şu an Ankara’daki, Taraklıda Kaymakamlık yapmış olan üç bürokrattan birisi Sayın Tuncay ENGİN. Makamına girip oturduğunuzda dikkatinizi çeken ilk şey sehpanın üzerindeki Taraklıyla ilgili kitaplar oluyor. Taraklıda devlet hizmetinde bulunup, Taraklıyı unutamayan bürokratlardan birisi Sayın Tuncay ENGİN. Konu Taraklı olunca, bizde bütün söyleşimizi Taraklı hakkında yaptık. Şimdi bu güzel sohbeti paylaşımlarınıza sunuyoruz.



Kimdir Tuncay ENGİN?
Taraklıyı çok seven bir bürokrat, insanlardan bir insan.



Taraklıya geldiğinizde neler hissettiniz?

İlçenin tarihi atmosferi beni olumlu anlamda çok etkiledi. Çünkü geçmişine hayranlık duyan bir insanım. Orada kendi kültürümüze ait mimari, bozulmamış insan yapısı ve doğal güzellikleri beni çok etkiledi. Ve orada hayatım boyunca hep güzellikle anacağım günler geçirmemin bir başlangıcı oldu.

Kaymakam olduktan sonra kura’da Taraklı çıkınca neler hissettiniz?

Bu çok enteresandır. Kura’da İlk olarak kendi doğduğum ilçeyi çektim. Oraya gidemediğimiz için yeniden kura çektim ve Taraklı ilçesi çıktı. Bir arkadaşım orada kısa süreli Kaymakam vekilliği yapmıştı ve bana öve öve bitirememişti. Dolayısıyla görmemiş olmama rağmen oranın çok güzel bir yer olduğunu biliyordum. Bu nedenle kura’da orayı çekmek beni mutlu etti. Taraklıda 1993 yılının Mart ayından, 1995 yılının Eylülüne kadar yaklaşık iki buçuk yıl görev yaptım. Ve oraya elimden geldiğince hizmet etmeye çalıştım.



Nerelerde görev yaptınız?

Daha sonra SİİRT İli, Aydınlar ilçesine tayin oldum. İlginçtir; orası da Güney Doğunun en özellikli ve tarihi değerleri olan 3–4 ilçesinden biriydi. Taraklı gibi güzel bir yerden, yine özellikli bir ilçeye gitmek, Taraklıdan ayrılmanın şokunu azalttı.



Taraklıda eminim unutamayacağınız pek çok anınız vardır. Bunlardan sizin için en ilginç olanı hangisiydi?

Sizinde dediğiniz gibi Taraklıda beni etkileyen birçok olay var. Dolayısıyla hangisini söyleyeceğimi bilemiyorum. Ama bir hafta sonu Kara göl yaylasına ailece pikniğe gitmiştim. Ben oradayken tanıyanlarında bildiği gibi klasik, “asık surat, çatık kaş” tarzı bir yöneticilik yapmadım. Ve bu benim yapıma çok tersti. Sade, kolay kolay koruma ve şoför kullanmayan, işyerine yürüyerek gidip gelen, gençlerle futbol oynayan, büyüklük göstermeyen, halkın içinde insanlardan bir insan gibi yöneticilik yaptım. Zengin-fakir, köylü-şehirli, partili-partisiz ayrım yapmadan “Yaratılanı severiz Yaratandan ötürü” anlayışıyla bütün insanlara kapımı açtım. Ve ulaşılamaz kalıplarının dışında hareket ettim. Yine vereceğim örneğe devam edeyim; Yaylada sivil giyimli olarak çocuklarla oynayan bir haldeyken, çobanlık yapan bir amca yanıma yaklaştı. Tahmin ediyorum Kemaller köyünden Halim Amcaydı. Bana “Sen kimsin?” diye sordu. Bende “Ben Kaymakamım” dedim. Ama inanmadı, garip garip baktı, başını salladı. İnanmamış bir şekilde tekrar sordu. “Kimsin?” diye. Kendini latifeye aldığımı zannediyordu. “Vallahi Kaymakamım amca” dedim, yine inanmadı. Daha önce o köye ziyarete gittiğimi hatırladım. O ziyarete ilişkin ayrıntıları anlatınca doğrumu ki acaba diye düşünmeye başladı. En sonunda da inandırdım. Bu örneği şunu için anlattım. 1990’ların başlarında halktaki Kaymakam algısı, kimsenin kolay kolay yanına yaklaşamadığı, asık suratlı, bağıran çağıran, sert bürokrat şeklindeydi. Böyle bir anlayıştan, bir anda kendisinden bir parça gibi hareket eden Kaymakamı görmek pek çok insanı şaşırtmıştır. Daha sonra Halim amcayla dost olduk. Bunun gibi daha pek çok anı var.



Bilindiği gibi hafızalardan çıkmayan bir orman yangını yaşadık 1994 yılında. Ve siz o zaman ilçemizin kaymakamıydınız. Yangında ilginç şeyler yaşandı. Sizden dinleyebilir miyiz?
O yıl terör örgütünün eylemlerinin de etkisiyle ülkemizde pek çok yangın çıkmıştı. Bu yangınlardan en büyük ikinci yangın maalesef Geyve ile Göl pazarının bazı köylerini e kapsayacak şekilde ilçemizde meydana gelmişti. Hatırladığım kadarıyla 1280 hektarlık alan yanmıştı. Yangın 3-4 gün sürmüştü. Hatta 30 km. ötedeki Göynük ilçesine günlerce kül yağmıştı. Yangın büyüme seyrine girdiğinde bir koordinasyonsuzluk havası hakimdi. Orman teşkilatı yetersiz kalmış, müdahale için gerekli sevk ve idareyi başaramamıştı. Durumun kontrol dışına çıktığını görünce bizzat müdahale etmem gerektiği kanaatine vardım. Orman teşkilatı vatandaşı koordine edemiyor, yangın söndürmeye götüremiyordu. Daha sonra yangın ilçe merkezini bile tehdit edebilecek bir seyre girmişti. Vatandaşın bu işe mutlaka dahil edilmesi gerekiyordu. Daha önce fazla sonuç getirmeyen anonslar yapılmış fakat bu, vatandaşı yeterince harekete geçirmemişti. Belediyenin anons merkezine gittim. Yangının ilçe merkezini de tehdit eder bir seyre büründüğünü, Taraklıyı seven hiç kimsenin sorumluluktan kaçmaması gerektiğini, kadınlar gibi köşelere saklanmamasını, birazda duygusal ve sert bir üslupla anons ettim. Ve herkesi meydana beklediğimi söyleyerek anonsu bitirdim. Yaklaşık 10 dakika sonra yüzlerce beklide binlerce Taraklı lı oraya toplandı. Belediye Başkanı ve ileri gelen Taraklı lı arkadaşlarla birlikte meydanda sevk ve idareyi gerçekleştirdik. Traktörler, kamyonlar ve erzaklar sistematik bir şekilde yangın bölgesine sevk edildi. Bende bizzat yangın bölgesine gidip söndürme çalışmalarına katıldım. Çok başarılı bir çalışma oldu. Yangın daha büyük zararlara yol açmadan söndürüldü. İlginçtir ki yangının söndürülmesinde ki çabalarımız komşu İl’in Valisi tarafından teşekkür mektubuyla değerlendirilmesine rağmen, Sakarya Valisince kuru bir teşekkür bile esirgendi. Ama önemli olan elbirliğiyle neler yapılabileceğini göstermemizdir.



Şu an ki Hükümet konağında sizin katkılarınız şüphesiz ki çok büyük. Mümkünse birazda bundan bahsetsek diyorum.
Hükümet Konağını yerinin tespiti, yerin satın alınması için gereken paranın bulunması ve satın alınması, Vali Bey’den söz alınması ve Vali Bey ikna edilerek Özel İdarelerin Hükümet Konağı yapımı gibi bir görevi olmamasına rağmen “İş hanı” adı altında yaptırılması safhalarının tamamında katkım olmuştur. Hatta Hükümet Konağı projesinin seçimi dahi tarafımdan yapılmıştır. Bunu sağduyu sahibi herkes çok iyi bilir. O zaman için yerin satın alınmasında bir kuruş dahi katkısı olmayanların “Hükümet Konağını ben yaptırdım” demeleri çok komik geliyor bana. Ama önemli olan işin olmasıdır. “Balık bilmezse Halik bilir” diyerek bu konuyu kapatalım.



Birde son yıllarda, gittikçe Taraklının gündemi haline gelen Meslek Yüksek Okul’u sorunu var. Olacak mı? Olmayacak mı ’dan ziyade, ne getirecek ne götürecek tartışması var. Siz ne düşünüyorsunuz bu konu da?
MYO bence Taraklıya mutlaka yapılmalıdır. Restorasyon ve takı tasarımı gibi bölümler açılmalıdır. Taraklının nüfusu azalıyor. Ve sanayi kurulma ihtimali de azdır. Bu nedenle yüksek okula gelecek 300–400 öğrencinin İlçeye sosyal, kültürel ve ekonomik olarak ta çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda da emeğe geçen herkese teşekkürler ediyorum.
Sayın Başkanım bu güzel söyleşi için Taraklı, Taraklı Ajans ve kendim adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bizleri birazda olsa maziye götürdünüz. Son söz olarak neler demek istersiniz?
Son söz olarak; bütün dostlara, güzel insanlara kucak dolusu selam, saygı ve sevgilerimi gönderiyorum. Bir iki ay içinde ilçeyi ziyarete geleceğim.

Sizlere de çalışmalarınızda başarılar diliyorum TARAKLI AJANS ailesi olarak ve bana bu güzelliği yaşattığınız için teşekkürler ediyorum.
 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

yusuf kabak
6.05.2008 / 10:56:52
Sevgili Ufuk bu ropörtajın Taraklı adına bence hakkı teslim edilememiş bir gönül insanına verebileceğimiz en büyük onur olsa gerek. Adam gibi adam diye bir söz vardır hep kullanırız işte bu söz bizim Kaymakamımız için tam anlamıyla uyan bir sözdür. Ben kendilerinden çok etkilendim. Bunu her yerde söylemekten de hiç kaçınmadım. 23 yıllık memuriyet hayatımda unutamayacağım bir Tuncay ENGİN ile Önder BAKAN gibi gönül adamlarıyla çalışmaktan onur duydum.İnsanın ruh güzelliği yüzüne vururmuş. Hiç bir zaman yüzünden tebessümü eksik etmeyen, alışılmış asık suratlı idarecilere benzemeyen bu insanları hiç unutmayacağım. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.Adaletsizliğin, haksızlığın, fikirsizliğin imansızlığın ve vicdansızlığın dengesini bozup, insanlığa faydalı dengeler kuracak MÜSTESNA insanlara ihtiyacımız var. Dört gözle bekliyoruz.
İzzettin KÖMÜRCÜ
6.05.2008 / 13:07:22
SEVGİLİ UFUK KARDEŞİM..BİZLERİ O KADAR MUTLU ETTİN Kİ NE SÖYLESEM AZDIR..DEĞERLİ KAYMAKAMIMIZ İÇİN METHİYELER DÜZMEMİZİN BİR ANLAMI YOK..KENDİSİNİ TANIYANLAR TANIYOR ZATEN....YUSUF KABAK'IN YORUMUNA AYNEN İŞTİRAK EDİYORUM. BEN ENÇOK SAYIN KAYMAKAMIMIZIN YARAMAZ OĞLU SİNAN'I MERAK EDİYORUM:)) DEĞERLİ KAYMAKAMIMIZ TUNCAY ENGİN BEY E BAŞARILARININ DEVAMI TEMENNİSİYLE SAĞLIK HUZUR DOLU YAŞAM DİLİYORUM...TARAKLILI KADİR ŞİNASTIR...HİZMET EDENLERİ ASLA UNUTMAZ...BİZDE KENDİSİNİ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ....TARAKLI'DAN SELAMLAR....TARAKLI AJANS OLARAK BÖYLE BİR RÖPORTAJI SİZLERE SUNABİLMENİN MUTLULUĞUNU YAŞADIĞIMIZI AYRICA İFADE ETMEK İSTERİM..NE MUTLU TARAKLI AJAN AİLESİNE VE DEĞERLİ OKURLARINA. ŞEN VE ESEN KALIN...
Tuncay ÖZKAN
6.05.2008 / 20:47:48
DEĞERLİ KARDEŞİM UFUK.SİZİN GİBİ TARAKLI SEVDALILARI VARKEN BU GÜZİDE İLÇENİN İSMİ SANIRIM HİÇ BİR ZAMAN GÜNDEMDEN DÜŞMEZ.SAYIN KAYMAKAMIM SİZE GELİNCE...TARAKLI SİZİ HİÇ UNUTMADI.ASLA UNUTMAYACAK.BENCE TUNCAY ENGİN İSMİ TARAKLI NIN VE TARAKLI NININ HAFIZALARINDAN SİLİNMEYECEK...SİZİ HER ZAMAN ANMAKTAN VE ARAMIZDA GÖRMEKTEN GURUR DUYACAĞIZ.ALLAHA EMANET OLUN.
nuray tunç
9.05.2008 / 13:31:58
İlk önce kardeşim gibi sevdiğim ufuk arkadaşıma başarılarının devamını diliyorum. Güzel bir röportajı ve yazıyı sevgili Taraklılarla paylaşmayı düşünmüş ve başarıyla gerçekleştirmiş. Bundan daha iyisi olamaz diye düşünüyorum.Taraklı'yı görmedim ama insanlarını görmeden sevdim. Dürüst ve henüz anenelerini kaybetmemiş bir ilçemiz olarak tanıdım. Bir gün mutlaka görmeyi isterim. Tekrar başarılar diliyorum.
Nevzat akay
20.05.2008 / 21:21:41
Ufuk kardeşimin yapmış olduğu röportaj için çok teşekkür ederim.Çok değerli, eski Kaymakamımızın Taraklıların gönlünde ayrı bir yeri vardır.Hayatta ki görevlerinde her zaman başarılar diler sağlıklı günler dilerim.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.