Sazla Söz Arasında Taraklı

Aşkıma benzetirim uymayan şarkıları Bir gariplik vardır ya sazla söz arasında
Yayın: Güncelleme:

Hicran Yarası

İçimde bir hüzün var gittiğin günden beri
Bu hicran yarasını söyle silecek misin?
Giderken ardındaki bıraktığın eseri
Merak edip görmeye bir gün gelecek misin?

Gelsen bile iş işten çoktan geçmiş olacak
Gözlerin karşısında bir virane bulacak
Nerde sende o vicdan saçlarını yolacak
Benim gibi yaşarken sende ölecek misin?

Tebessümü görmedim bana bir bakışında
Hep kanattın kalbimi bin tavır takışında
Ben bu dertten ölürsem mezarımın başında
Sevinçten bile olsa bir gün gülecek misin?

Ufuk Şen


Bilgisayarımda gazetelerin başlıklarına bakarken aynı zamanda TRT'den özel çektirdiğim Türk Musıkisi şarkılarını dinliyordum. Bir ara gazete başlıklarını tamamen bırakıp, kendimi şarkılara verdim. Öylesine saf, duygu yüklü ve içtendi ki bizim eski şarkılarımız. Hacı Arif Bey'in Vücud ikliminin ısısı sensin isimli nihavent şarkısının ardından, Saadettin KAYNAK'ın Bahar bitti güz bitti ve akabinde de Avni ANIL'ın Yağmur duası isimli şarkıları peşpeşe geliverdi.

Bu şarkıları dinlerken duygu yüklü, samimi olmasından daha çok ve de müziğin şu son yıllarda yozlaşmaya başlamasından ötürü eski şarkıların moda haline gelip sevilmesinden daha çok benim ilgimi başka bir şey çekti. Şarkı sözlerinin yapılan besteyle uyumlu olmasıydı ilgimi çeken. Yapılan besteler şarkıya o kadar güzel giydirilmişki, amiyane bir tabirle söyleyecek olursak; cup diye oturuvermiş. İşte bu yüzdendir eski şarkıları kalıcı kılan.

Bu bağlamda Taraklıyla ilgili yıllardır çözemediğim bir konuyu da analiz etmek için yukarıdaki girizgahı yaptım. Taraklı insanımızın çoğu, özellikle gurbette şahit olduğum bir meseleden dolayı beni hayal kırıklığına uğratmıştır hep. Mesela Taraklıdan yeni döndüysem gurbete, yolda filan Taraklılı biriyle karşılaşınca, ilk baştan Taraklıyı bir sorar, Ölen kalandan haber almak ister, ardından da Taraklıyı olur olmaz yere eleştirecek bir şey bulur. Genellikle şu söz dillere pelesenk olmuştur. "Bizim Taraklıdan bir şey olmaz" veya bir başka şeyi eleştirirken döner dolaşır o eleştiri konusunu Taraklıyla özdeşleştirir. Anlam veremediğim bir durumdur bu. 

Sadece Gurbette mi? Hayır! Taraklıda da meşhurdur bu anlayış. Çok esnaf dükkanında, parkta otururken Taraklıyı eksiklerin dışında gereksiz yere küçük görenler, aciz görenlerle karşılaşmışımdır. Bakın küçük görenler diyorum. Eleştirmek ayrı bir şey, küçük görmek çok daha ayrı bir şey.

E o zaman ne oldu bizim Taraklı sevdamız, bir çuval inciri berbat etmiyor muyuz? Lafa gelince yere göğe sığdıramadığımız Taraklımızı kendi ellerimizle mahvetmiş olmuyor muyuz? O zaman Türk musıkisindeki şarkıların güzelliğini Taraklı sevdası şarkısında göremiyoruz, o hazzı alamıyoruz. Neden peki? Çünkü sazla söz arasında bir tuhaflık var. uyumsuzluk var. Sözlerle beste arasında uyumsuzluk var.

Zamanın birinde bir küçük çocuk, evlerinin karşısındaki tepedeki, camları her akşam parlayan evi merak eder dururmuş. Babasına sürekli "Keşke o ev bizim olsaydı, her akşam güneş bizim camlarımıza vursaydı" diye iç çekermiş. Babası bir gün izin vermiş o eve gitmesine. Tepe karşıda dedikse de eve o kadar yakın değilmiş. Çocuk; dağ, dere, tepe aşmış, akşam olmuş bir çamın dibinde uyuyakalmış. uyandığında sabah yeni oluyormuş, artık eve çok yaklaşmış. Sonunda eve varmış. Birde ne görsün. O her akşam camlarına güneş vuruyor diye parlak gördüğü evin camlarında sarı sarı toprak sıvalıymış. duvarları dökükmüş, kapısı kırıkmış. Anlayacağınız ev viraneyniş. Birde arkasını dönüp bakmış ki kendi evlerin diğer tepenin ucunda ne de güzel görünüyormuş. Hde sabah güneşi camlarına vurmuş pırıl pırıl parlıyormuş camlar. Ve koşarak oradan sımsıcak yuvasına bir an önce kavuşma umuduyla ayrılmış.

Tabiat bir şiirdir, yeryüzü ise onun beste olmuş halidir. önemli olan bu besteyi ve sözleri yürekten duyarak okumak. Tabiatla yeryüzü arasında hiç bir uyumsuzluk yoktur. Taraklı sevdalısı olmakta uyum gerektirir. Bu şarkı, sazla söz arasında fark kaldırmaz.


NOT: ŞİİRLERİME AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ!

http://www.antoloji.com/siir/sair/sair.asp?sair=24615

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Sevilay Yücedağ
23.06.2008 / 22:33:45
''Tabiat bir şiirdir, yeryüzü ise onun beste olmuş halidir. önemli olan bu besteyi ve sözleri yürekten duyarak okumak.'' Ne kadar güzel ifade etmişsiniz..Şiir ve yazınız mükemmeldi..Kaleminize Yüreğinize Sağlık..Sonsuz Saygılarımla Sevilay Yücedağ
nesrin kuru
24.06.2008 / 18:50:32
Çok yerinde bir tespit. Bu sazla söz arasında uyumsuzluk sadece yazdığnız konuda değilki. Hiç çalışmadıkları halde Taraklının kalkınmasını bekleyenler içinde söyleyebiliriz.sanırım. Taraklılılar çok zengin.saat 12lerde kalkıyorlar.
saime
24.06.2008 / 22:56:52
YÜREĞİNİZE SAĞLIK. Güzel dizelerin şairini kutluyorum. başarılar, kaleminizin kelamı bol olsun. selamlarımla
kamil uzun
25.06.2008 / 20:20:37
Nesrin kuru'ya; Bu sözleri sarfederken sanki Taraklılı değilmiş gibi bir üslup kullanmışsınız. Taraklılı değilseniz o zaman Taraklı'yı bu şekilde hicivlemeye hakkınız yok saygılarımla
Nilüfer Hedef Arsever
27.06.2008 / 09:27:53
Ufuk bey, ağzınıza; yüreğinize sağlık.. Diyecek bir kelime yok, çok doğru söylüyorsunuz,...
nesrin kuru
29.06.2008 / 07:37:14
Kamil beye; Ben Taraklılı değilim diye yorum yapamazmıyım? taraklılı dostlarım, ahbaplarım var. onlardan duyduğumu söylüyorum. Yazarın saza söz arasındaki uyumsuzluk burdada kendini gösteriyor.
mesut UZELLİ
30.06.2008 / 22:23:37
DEVAM ET UFUKCUM,YAZDIĞIN HER YAZININ ALTINA İMZAMI ATARIM.GÜZEL TARAKLIMIZA ÇOK YAKIŞIYORSUN.....
nesrin kuru
1.07.2008 / 06:11:04
Ben yazarı eleştirmek istemedim. Sanırım yazdıklarım yanlış anlaşıldı. yazarımızın sazla söz arasındaki uyumsuzluktan bahsettiği gibi Taraklılılar, hiç görmeyenlerin yanında taraklıyı övmeleri gerekirken eleştiriyorlar bunu demek istedim

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.