Karpuzun Tadı Kaçtı

Balkabağına karpuz çekirdeği aşılanarak üretilen karpuzlar, tüketicinin ağzının tadını kaçırdı.

Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:
İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Genel Koordinatörü İbrahim Yanık, son 3-4 yıldır kullanılan kabak aşısının son dönemlerde çok fazla yaygınlaştığını söyledi.

Kabak aşısı ile 1 ton ürün alınan bahçeden 2 ton ürün alınır hale geldiğini ifade eden Yanık, "Bu hem iktisadi hem de tüketicinin ağızının tadını kaçıran iki problem doğurdu. Arz fazlası olunca fiyatlar aşağıya düştü ve üreticiler sıkıntı yaşamaya ve tepki göstermeye başladı. Diğer taraftan tüketici de kestiği karpuzda karpuz tadını bulamadı. Kabak
aşılı karpuzlarda karpuz tadı olmadığı gibi kayış çiğniyor hissi vermesinden dolayı insanlar karpuz tüketimini durdurdu" dedi.

Yanık, arz ile birlikte tüketimdeki azalmadan dolayı talep de düşünce fiyatların iyice aşağıya indiğini kaydetti.
İbrahim Yanık, "Geçtiğimiz yıl bu sezonlarda en iyi karpuzun kilosu halden 50-60 YKr’ye çıkarken bugün 30 YKr’ye çıkıyor. Biraz daha alt seviye karpuzlar 25-30 YKr’ye halden çıkarken bu sene 10 YKr’ye dahi satılamıyor" diye konuştu. İstanbul’un hallerinden satışa sunulan karpuz miktarının İstanbul’un toplam tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğunu ifade eden Yanık, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Mayıs ayında İstanbul’a hallerden 5 bin 249 ton karpuz girerken, bu yıl Mayıs ayında 17 bin 640 ton karpuz girdi. Mayıs ayı sonu karpuzun ilk çıkmaya başladığı dönemdir. Burada bu yılki tüketim artışının kaynağı genelde İran gibi ülkelerden gelmekte olan karpuzlardır. Ayrıca yine karpuz miktarı kabak aşısıyla birlikte çok olunca, fiyatlar ucuzdan açıldı, tüketici Mayıs ayında geçtiğimiz yıldan fazla karpuz tüketti. Fakat lezzet ve kalite problemi ortaya çıkınca Haziran’da bariz bir düşüş yaşandı. 2007 Haziran ayında 80 bin 837 ton karpuz tüketilirken bu yılın Haziran ayında şu anda kadar yaklaşık 36 bin ton karpuz tüketildi."

Fiyatlardan çok tüketicinin ağzının tadının kaçmamasının önemli olduğunu belirten Yanık, halka bildiği, alıştığı, kaliteli ürünleri sunmak gerektiğini, bunun için pazarla üretim bölgesi arasındaki bağlantıyı iyi kurmak gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Milliyet

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.