Fındık Üreticileri İsyanda

İnci ÖKTEN İnci ÖKTEN
Yayın: Güncelleme:

Öncelikle Taraklı Ajans okuyucularından çok özür dilemek istiyorum ve anlayışlarından dolayı da teşekkür ediyorum. Çünkü inanın ajansın sitesini her açtığımda, korka korka açtım.Yorum bölümünde acaba uzun zamandır köşe yazmadığım için, olumsuz yorumda bulunan var mıdır diye, büyük bir kaygıyla baktım.. Ancak gördüm ki, Taraklı Ajans okuyucuları tek bir olumsuz yorum yapmamışlar, hepsine tek tek teşekkür ediyorum.
 Okuyucuyu bu kadar uzun süre bekletmeyi hiç sevmiyorum ancak benim de elimde olmayan bazı nedenlerden dolayı, köşe yazamadığım zamanlar oluyor. 10 günlük izin sonrasında başladığım yoğun tempo nedeni ile köşe yazmaya vaktim olmadı. Bunu benim gibi meslektaşlarım çok iyi bilir. Gazetecilik işte böyle bir meslek. Şu sıralar, gündüz köşe yazmaya vaktim olmadığı için bu köşeyi bile gece 02.00’da yazdım. Çünkü izin dönüşü diğer mesai arkadaşlarım izne ayrılınca, boş vakit bulamıyorum.


YİNE FINDIK SORUNU
Her yıl bu dönemde en çok fındık üreticilerinden telefon alırız. Ancak bu yıl gelen telefon sayısı daha da artmış bulunuyor.
 Hükümetin önceki gün açıkladığı 4 YTL’lik fındık fiyatı üreticiyi memnun etmedi. Fiyattan memnun kalmayan üreticiler, isyan ediyor.
Son yıllarda hükümet ve Fiskobirlik arasında yaşanan uyuşmazlık bu yıl da devam etti. Fındıkçının beklediği en düşük fiyat 5 YTL’ydi. Ancak üretici açıklanan fiyatla adeta hayal kırıklığı yaşadı.
Çiftçinin eskiden hasat dönemi bayramken şimdi matem haline geldi.

Fındık üreticisi fındık hasadından alacağı parayla ancak borçlarını ve tarlasında çalıştırdığı işçilerin parasını ödeyebilir. Üretici bu zor ekonomi şartlarına daha ne kadar dayanır bilmiyorum.
 Yine dün Akyazı’nın Yomralı Köyü’nden arayan Ünal Yıldız adlı okurumuz, icra takibinde olduklarını, Bağ-Kur borçlarını ödeyemediklerini anlattı. Tüm bunların yanında dershaneye göndermek istediği bir de çocuğu var.
 Her gün gelen bu şikâyetler, üreticinin ne kadar çıkılmaz durumda olduğunu gösteriyor.
 Gelen tüm bu şikâyetlerden sonra Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün’ü aradım. Üstün, 4 YTL olarak açıklanan fındık fiyatının olumlu bir fiyat olduğunu anlatarak, hükümetin bu konuda fedakârlık bile yaptığını anlattı.
Partiye açılan kapatma davası ile ekonomik dengelerin bozulduğuna dikkat çeken Üstün, buna rağmen hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) fındık alımı yapması için 1,5 katrilyon para ayırdığını kaydetti. TMO depolarında 300 bin ton fındığın da geçen yıldan kaldığını belirtti.
Üstün, bu açıklamalarıyla üreticiye ne kadar tatmin eder bilmiyorum ama fındık üreticileri bu fiyatı kabullenmeyecek kadar öfkeli görünüyor.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

mehmet raif
7.09.2008 / 02:22:18
kural şu az bulunan şeyler değerlidir. çok olanın değeri düşer.hani eskiden kahinler yedi yıl kıtlık yedi yıl bolluk olacak derler ve halkda ona göre tedbirini alırmış ya. iki üç yıl önce fındık fiyatı 7 ytl iken de alıcı epey zorlanıyordu. bolluk olan mallarda özelllikle indirim olur.bakınız bizim domates üreticileri de kg fiyatını 25 krş tan sattıkları domatesler içinde aynı şeyi söylüyorlar.domates olmasaydı şayet 75 krş tan satacaklardı ve yüzleri oldukça gülecekti. arz talep meselesi neticede. fındık ürecililerinin fındığı yüksek fiyatttan alınsın için başkaları zarar edemez elbette. ancak destekleme yapılabilir.
.............
11.09.2008 / 23:40:35
buğday üreticisini düşünerek isyan etsin fındık üreticisi birazda?

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.