Eğitimsiz Öğrenimliler, Kahrediyor

Yayın: Güncelleme:

İlkokul yıllarımda, yani ellili yılların sonuna doğru bahar aylarında, haftada bir gün öğretmenimiz bizi kır gezisi adı altında, yardıma muhtaç köylülerin bahçesine götürürdü.

***

Gün boyu o bahçeyi temizler, işe yaramaz çalıları yakar, yıkılan tahta çitleri onarırdık. Öğlen saatinde verilen molada, mendillere sarılı olarak getirdiğimiz peynir ekmeği yer, maşrapa ile dağıtılan suyu içerdik.

***

Bu çalışmalara bizzat katılan öğretmenimiz, her zaman içinde olduğumuz halde göremediğimiz ağaçlar, kuşlar ve çiçekler hakkında bilgi verir, önemini anlatır, onları görmemizi sağlardı.

***

Dönüş sırasında, topladığımız kır çiçeklerini öğretmenin isteği üzerine birbirimize verirdik.

***

Biz, insan, hayvan, doğa sevgisini ailemizden daha çok o öğretmenden öğrendik.

***

Büyüklerimiz de kızak, boyunduruk, öküz arabası, hela, ev yapmayı o öğretmenden öğrendi.

***

O öğretmen, her yarı yıl tatilinde bizi camiye gönderirdi. Caminin saygıdeğer, 65 yaşlarında, beyaz sakallı, nur yüzlü, ücretsiz çalışan imamı bize, namaz kılmayı, haramı, helalı, Allah sevgisini öğretti.

***

İşte bu öğretmen, köy enstitüsünden yetişmiş ve gerçek eğitici olarak köylere gönderilmişti.

***

Ortaokul için kasabaya geldiğimde, öğretmen okulu mezunu, en az bir müzik aletini çalabilen veya resim yapabilen öğretmenlerin elinde okudum.

Ülke sevgisini, ata sevgisini, insana saygıyı, bilime saygıyı onlardan öğrendim.

***

Sözün özü yetmişli yıllara kadar, çocuklara, öğrenimin yanında, adam gibi eğitim de veriliyordu. Bu, bir devlet politikası sayesinde oluyordu.

***

Şimdi sadece öğrenimin yapıldığı okullarımızda, eğitime muhtaç öğretmenlerin elinden yetişmiş kariyer sahibi kişilerin, neden hırsızlığın, rüşvetin, cinayetlerin içinde olduğunu anlamak zor değildir.

***

İşte yönetenlerin, birbirine ve vatandaşına tahammülsüzlüğü, sevgisizliği, güvensizliği, saygısızlığı ortada. Örnek olması gereken kişilerin haline bakın.

***

İşte dejenere edilen eğitim programının, 40 yılda bizi getirdiği nokta budur.

***

Ekonomik veya yönetim gücü olan herkes, alttakini hor görüyor, eziyor, kandırıyor, kullanıyor.

***

Kısacası yetkiyi, bıçağı, silahı kapan birine saldırıyor.

***

Allah, yardımcımız olur inşallah.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci İşsver
22.09.2008 / 17:04:25
Değerli Usta, Sizin de "tadı damağınızda kalmış" -o öğretmenin- nesli tükenince, memleketimdeki çürümenin yozlaşmanın milâdı başladı. Kuşaklarımız "hıçkırıktan-kahkahaya" giden yolu unutmuş, gecelerini kara tahta etmiş, parmakları tepeşir bir kadronun elinden alınıp çalınalıberi, bilerek yozlaştırılmış mesleğimizin buğünkü hüzünlü tortusu raslantı değildir. Bilerek kıydılar "o anlattığınız adama" Artık ne geri gelir, ne ileri gider. Ahi Naci
Mete Güngör
29.09.2008 / 17:15:53
sayın yazar,gerçekten çok haklısınız.bu eğitim politikasıyla bir yere varılmaz.İnşaallah bu hükümet,bu konuda gerekli düzenlemeyi yapar.ab'ye girme taraftarı değilim.lakin avrupanın hoşuma giden tarafı,eğitim politikasıdır.onlar hem pozitif ilimleri hakkıyla öğretiyorlar,hem de çocuklara sağlam bir manevi eğitim veriyorlar.üstelik orada da laiklik olduğu halde.herşeyi bir kenara bırakalım,sadece şu eğitim politikaları bile bizi ihya eder.İnşaallah böyle bir sistem bize de gelir.Bekleyelim,görelim...
Nevzat akay
30.09.2008 / 16:00:56
Çok haklısınız Bayhan bey.Eskiden Öğretmenlere saygı sevgi vardı,aileden biri gibi görürdük.Ellerini öper hayır dualarını alırdık.Şimdi öğretmenlerden talebeler sigara bile istiyorlar.Saygının sevginin bittiği yerde eğitimde olmuyor.İdailist öğretmenlerimizde eğitim politikası,müfredatlar,hayat şartları yüzünden pes ediyor.Padişaha, babasının padişah değil adam olamazsın dediği gibi.Ne yazıkki okulu bitirsinde ne olursa olsun diyoruz.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.