Kuran’ın Bize Yüklediği Sorumluluk

Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ
Yayın: Güncelleme:

Şayet Kuran’a dikkatlice bakarak ağır sorumluluklar içeren, ancak çok önemli ve onurlu olan bir vazifenin bizlere de tevdi edildiğini görürüz. Bu vazife hayatımızı ve dünyamızı İslam’a göre yeniden yapılandırma vazifesidir.(3/85, 104 vb.). Çünkü Allah’ın muradı, İslam’ın asli şekliyle ve uygulanır biçimde insan hayatında yer almasıdır(2/21, 108 vb.). Bu da Kuran mesajını peygamber örneğini izleyerek yeniden hayata taşımakla gerçekleşecektir. Çünkü Kuran’ın insana yüklediği bu ağır sorumluluğu hissedip gereğini hakkıyla yerine getiren Hz. Peygamber(S.A.V) olmuştur. O,bir hadisinde; “Hûd ve kardeşlerinin kendisini ihtiyarlattığını” söylemiş; Hûd suresinin neresinin kendisini ihtiyarlattığı sorulunca da “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol”(11/112) mealindeki ayetin yüklediği ağır sorumluluğun kendisini ihtiyarlattığını belirtmiştir. Çünkü buradaki doğruluk(istikamet) “hak ölçüsünü aşmamak, hayatı İslam’a uygun şekilde yaşamak, kulluk yolunda Kuran’ın irşadı ile yürümek, söze yalan işe de hile katmamak anlamına gelmektedir. Buradaki emir de itikadi ve ameli hükümlerin tamamını kapsamakta, başta tevhid inancındaki kararlılık olmak üzere insanın bütün yükümlülüklere riayet etmesini, üzerine düşen görevleri hakkıyla yapıp Allah’a kulluk yolunda ilerlemesini ifade ermektedir. Bu yüzden O, “rabbimiz Allah’tır diyerek iman eden insanlardan önemli bir bölümünün daha sonra inkâra saptığını” söylemiş; ardından da “Her kim tevhid inancına sahip olarak ve sadık kalarak ölürse işte gerçek doğruluk üzere olan odur” buyurmuştur. (İbn Kesir, Tefsir, V,173). Bütün bunlar, tevhidin dille ifadesinin önemli olmakla birlikte yeterli olmadığını, ayrıca onun ikame edilmesi gerektiği mesajını vermektedir. Öyleyse bütün mesele bu sorumluluğun bilincinde olup gereğini samimiyetle yapmaya çalışırsak, gücümüzün tükendiği yerde Allah’ın yardımı imdadımıza yetişecek, O’nun yardımı ve gücü geldiğinde de aşmaya güç yetiremediğimiz engeller birer birer ortadan kalkacaktır.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Cemalettin Çınar
15.12.2008 / 08:47:34
Müslüman bir insanın en önemli görevinin; Hayatını ve dünyasını İslama göre yapılandırmak olduğunu, çok veciz bir şekilde ifade eden, değerli Hocamıza ve sevdiklerine hayırlı uzun ömürler diler ve kendisinden istifade edenlerin sayısının artmasını Rabbul Aleminden niyaz ederim. BİR DUA.. (( Rabbim! kâfirlerin ve de zalimlerin saltanatını, müslümanların üzerinden kaldır.. AMİİN..))

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.