Nasreddin Hoca Doğumunun 800. Yılında Anıldı

Nasreddin Hoca Doğumunun 800.Yılında Anıldı
Tarakıl’da “Nasreddin Hocayı Yalazaya Getirmek” Konulu Panelde Konuşan Taraklılı Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsever “ Taraklı İçin “Yalaza” Nedir? Ve Ne Getirir? Diye Sorup Yanıtlanması Gerekiyor” Dedi

İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Nasreddin Hoca Doğumunun 800.Yılında Anıldı
Tarakıl’da “Nasreddin Hocayı Yalazaya Getirmek” Konulu Panelde Konuşan Taraklılı Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsever “ Taraklı İçin “Yalaza” Nedir? Ve Ne Getirir? Diye Sorup Yanıtlanması Gerekiyor” Dedi

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Nasreddin Hoca nın 800. doğum yılı nedeni ile etkinliler düzenlendi. Mahalli folklor gösterilerinin ardından Taraklı’ da Hisar Konuk evinde “Nasreddin Hocayı Yalazaya Getirmek” konulu panel yapıldı. SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr Hakan Poyraz’ın yönettiği panelde Şair Yazar ve Nasreddin Hoca kitabı yazarı Mustafa Özçelik yaptığı konuşmada Anadolu insanının belli olaylar karşısında ki tutumun düşünce ürünlerini ortaya çıkarttığını söyleyerek Nasrettin Hocanın da halkın duygularını yansıtan olayları gülmece odağı olarak ortaya çıkarttığını belirtti. Özçelik konuşmasında “Nasrettin Hoca bütün gülmeciklerinde soyut bir varlık değil, yaşanmış olaylarla bağlantılı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Olay anında duyulan tepkiyi gülmece türüyle dile getirmiştir” dedi. Şair Yazar Mustafa Özçelik bugün yaşatmaya çalışılan kültürde bile halkın kendi sesini Nasreddin Hoca diliyle duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
Taraklı’da ki “Yalaza” kültürünün cennet sohbetlerinin bir izi olarak belirten eğitimci yazar Ahi Naci İşsever Taraklı’da Yalaza dediğimiz zaman hüviyetindeki vesikalık resimdir, lokman hekimin ruh sağlığımız için yazdığı reçetedir.”dedi Taraklı’da Ahilik kültürünü de anlatan Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsever Yalaza kültüründe de usta. Çırak ilişkisinin olduğunu ifade etti. Taraklı Yalazalarının Anadolu’da Türk gerçeği ile olan yakın ilgisinden söz eden İşsever Taraklılılı dili ve nükteleri ile Nasreddin Hoca ile adeta akrabadır”dedi.Taraklı’da “Yalaza” örnekleri veren Ahi Naci İşsever “Taraklı’ da Yalaza Kültürü”nü kitap haline getirdiğini söyleyerek Yalaza” nın mutlaka memleket geneline tanıtılması gerektiğini ifade ederek Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesine teşekkür etti.
Mizah Derneği Başkanı Ahmet Kesgin Türk Devletinin temellerinde mizahi kültürün önemin çok olduğunu söyleyerek “Yüce milletimizin gülen yüzünün temellerinde Anadolu’muzda ki Yunusların, Hacı Bektaş-i Velilerin Nasrettin Hocaların ve nice Alperenlerin olduğunu söyleyerek “Taraklı Yalaza kültürününde mizahsen olayların en güzel örneklerinden olduğunu söyledi.
Nasreddin Hacanın onuncu kuşak torunlarından Eskişehir İli Sivrihisar ilçesi Nasrettin Hoca Beldesi Belediye Başkanı Cemal Dedebağı’da yaptığı konuşmada dedesi Nasrettin Hocanın Anadolu’nun yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olduğunu belirterek 1208 yılında şuanda kendi ismini taşıyan Hortu köyünde doğduğunu belirtti. Nasreddin Hocanın torunlarından biri olmanın ve onun diyarında hizmetkâr olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Dedebağı Nasrettin Hocanın yaşam tarzının ve mücadele azminin milletimizin yolunu aydınlattığını ifade etti. Nasreddin Hoca fıkralarında çok büyük dersler olduğunu söyleyerek “Dedem Nasreddin Hoca beldemizde doğmuştur ama bütün gönüller onu yurdu olmuştur. Yaşamı süresince insanlığa ışık tutmuştur.1284 yılında da hakkı rahmete yürümüştür” dedi.
Nasrettin Hocanın doğumunun 800.yılı nedeni ile düzenlenen panele Eskişehir İli Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da katıldı.
Panele katkı sağlayanlara Türkiye Yazarlar Birliği tarafından onurluk verildi.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Selami Küçükçınar
28.12.2008 / 20:46:06
Başta Ahi Naci İşsever ağabeyimiz olmak üzere tüm emeği geçenlere,Taraklı kültürünü yaşattıkları ve tanıttıkları için teşekkür ederim.Ayrıca hepside birer YALAZA ustası ve yöremizin NASRETTİN HOCA'ları olan Süleymanların Hafızağa,Cevat Hafızların Alaattin ve Vasfi Ata gibi büyüklerimizi rahmetle anıyorum.Saygı ve selamlarımla.
İbrahim AÇILAN
30.12.2008 / 21:38:07
NE DİYEBİLİRİM Kİ. MUTLULUK BAZEN KONUŞTURMAZMIŞ İNSANI. BÜTÜN ZORLUKLARA, KIŞ ŞARTLARINA RAĞMEN TARAKLI VE KÜLTÜR SEVDALISI İNSANLARIN DÜZENLEDİĞİ HARİKA ETKİNLİK İÇİN HANGİ TEŞEKKÜR KAFİ GELEBİLİR Kİ ? TARAKLI PEK YAKINDA KÜLTÜR ALANINDA DA HAK ETTİĞİ YERİ ALACAKTIR EMİNİM. SELAM OLSUN BU YOLUN YOLCULARINA, SELAM OLSUN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYUP ÇOK ŞEYLER BAŞARANLARA.
mesut &bahtiyar
31.12.2008 / 02:54:07
taraklı adına çok güzel bir etkinlik bence.valla bravooo taraklıya özgü bu yalaza kültürünün tanıtılmasına vesile olan ahi naci beye,faruk beye,tacettin beyeve taaa buralara gelerek bizleri memnun eden nasrettin hocanın torununa...helal olsun size.bunlar taraklı için çok önemli adımlar.bu olay yalaza kültürünü hafife alıp alay edenlere kapak olsun.keşke onlarıda çağırsaydınız.:)))))

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.