Konuk Yazar-Ahi Naci İşsever

'Nasreddin Hoca'ya Dair'
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı Belediyesiyle, Adapazarı Belediyesi arasında denkleşmiş bir dayanışmayla düzenlenen Nasrettin Hoca Sempozyumu’nun bize kazandırdıkları, yöremiz basınınca bir haftadan beri takdirle değerlendirildi. Sevindik ve kıvanç duyduk. Bendeniz de bu vesile ile ‘Taraklı’da Yalaza Kültürü” üstüne bir söyleşide bulunup, bu konuda yazdığım kitapcığı tanıtma fırsatı buldum. Yapılanlar ve söylenenler beni pek! sevindirdi.
Hal böyle iken:
Geçen Cuma (dün) namazdan önce bir hatip dostumuzun “şakalaşlaşma ve çizgisinde salınan sohbet –yalaza- alışkanlığını pek de öğmeyen, hatta zemmeden va’azını dinledik. Bize insanlar arasındaki muhabbetin “sınırından, dozajından” dem vuran nasihatler dizisi dinledik.. Bu konuşmada ilgili, içbükey kıvrık kirpimsi sınırları özenerek de tarif ediyordu. Ancak çok kulak vermeme rağmen, “hadis” gibi, “ayet” gibi belgelere de gereksinmeden isnatsız gezgin salınımlarla kifayet etti. Esas dikkatimi çeken de konunun hemen ara vermeden, “Nasrettin Hoca Sempozyumu-nun” daha gündemi soğumamış haftasına sıkıştırılması bana manidâr geldi.
Benim bu “ gönül hoşluğu sağlayan muhabbetimize de “ disiplin telkin eden muhtevanın Taraklı’da Nasrettin Hoca Sempozyumu’nun hemen akabinde serdedilişini raslantı olarak görmeye çalışsam da, tercihte isabet görmedim. Taraklı adına da gocundum. Bu nedenle de Peygamber Efendimiz-in aşagıda sayı ve sicil ayrıntılarını belirttiğim Hadisleri aklıma geldi. Size de aktarmakta yarar görüşümün nedeni “Müslümanın gönlünü hoş eden adet ve göreneği Efendimizin de “olurladığını” duyurmaktır.. Bu dediğimi teyid eden hadisleri sicil numaraları ile, size de aktarıyorum ki mesele berraklaşsın:

Kaynak:Buhari
Hadis no :4765
Hz. Aişe naklediyor:
Ensardan bir genç ile evleneceği için,
Hz. Aişe “bir gelini” süslemiş hazırlamıştı.
Allah’ın Resulu Hz. Aişe’ye şöyle buyurdu:
“Ya Aişe, eylenceniz nasıldı ? Ensar topluluğu eylenmeyi çok sever”.


Kaynak:Tirmizi
Yazar:Tirmizi
Hadis no :1010
Rabi adındaki bir kadın sehabe anlatıyor.
“Bizim evlendiğimiz gün Peygamber Efendimiz bize geldi.-Halit’e hitaben-:
”Senin oturduğun yerde oturdu.Evde cariyeler defleriyle Bedir Savaşındaki şehitler için,onların kahramanlıklarını anlatan şarkılar söylüyorlardı. Lakin cariyenin biri :
“İçimizde yarın olacağını bilen peygamber vardır.” Deyince peygamber ona cevaben:
“Sus öyle deme,önceki söylediklerine devam et!”dedi.


Kaynak:Nesai
Yazar: Nesai
Hadis no :3330
Ebu İshak anlatıyor:
Ben bir düğün evine girdim.Guraza ve Ebu Mes’ud Ensari’yi düğün evinde şarkılar dinlerken gördüm.Bunun üzerine dedim ki:
“Sizler Resulullahın arkadaşlarısınız.Bedir ehlindensiniz.Sizin yanınızda şarkıcılar böyle şarkı söyleyebilirler mi ? dedim.
Bunun üzerine Ebu Mes’ud Ensari:
“İster otur dinle,istersen çek git dinleme.Çünkü bize düğünlerde eylenme ruhsatı verildi.”dedi.


Kaynak:İbni Mace
Hadis no :1888
Hz. Aişe anlatıyor:
“Benim yanımda ensardan iki cariye vardı.Ve kendi kendine ensarın kahramanlıklarını anlatan şarkılar söylüyorlardı.Bu sırada Babam Ebubekir içeriye girdi.Dedi ki:
“Şeytanın borazanı peygamberin evinde de mi çalıyor ? diye çıkıştı.Bu olay Ramazan bayramında cereyan etmişti.Hz.Ebubekir’in çıkışını duyan peygamberimiz:
“Ya Ebubekir her toplumun bir bayramı vardır.Bu gün de bizim bayramımızdır.”buyurdu.


Kaynak:Müsnet
Yazar: Ahmet Bin Hambel
Hadis no :12064
Peygamber efendimiz düğünden gelen kadın ve çocuklarla karşılaştı.Selam verdi.Dedi ki:
“Vallahi ben sizi seviyorum”


Kaynak:Müsnet
Yazar: Ahmet Bin Hambel
Peygamber efendimiz Hz. Aişe’ye şöyle buyurdu:
“Gelini evine götürdünüz mü? Şarkıcıyı da düğün evine gönderdiniz mi ?
“Size geldik size geldik,
Bizi karşılayın,bizi karşılayın! Şarkısını da okudunuz mu ? Çünkü ensar gazeli seven bir toplumdur,dedi.


Kaynak:Müsnet
Yazar: Ahmet Bin Hambel
Hadis no :16113

Peygamber Efendimiz gizli nikahı hoş görmezdi. Def vurulmalı ve şu şarkı söylenmeliydi.
“Size geldik size geldik,
Bizi karşılayın bizi karşılayın.”


Kaynak: Müsnet
Yazar: Ahmet Bin Hambel
Hadis no: 22131
Ebu Lehep’in kızının kocası anlatıyor:
“Peygamberimiz evlendiğimizde evimize geldi ve bize:
“Evlenbiniz mi?” diye sordu.


Görüldüğü gibi her nasıl ki:
İçimizden bir “dülger” Sayın hatipin işine karışmıyorsa, hatiplerin de dülgerlik etmesine gerek yok kanısındayım.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

İzzettin KÖMÜRCÜ
4.01.2009 / 13:33:01
Sayın Naci Amca; "Yalaza" hakkında zehirlenenler ve zehir saçma gayretinde olanları görüyoruz. "Yalaza" nın yalan ve palavradan ibaret olduğunu sananlar veya "Yalazanı"nın hoşaf soğutma olduğunu anlatma gayretinde olanlar "Bıktık Şu Yalazadan "deyip alay edenler,zatialinizin kitabını okusunlar ve neyin ne olduğunu anlasınlar..Şahsi kanaatim okuyupta anlayabileceklerini düşünmüyorum.Eline her kalem alandan gazeteci veya ,yazar olmaz.O gün kü hutbenin mevzuu neydi bilemiyorum Ammaaaa yazındaki sicil numaralı hadisleri okyunca hatip'in hikaye anlattığı görülüyor.Sen gönlünü şen tut Naci Amca..SAYGILARIMLA
Enes ÇINAR
9.01.2009 / 04:14:12
Sayın Ahi Naci Hocam, yazınızı bir defa sadece ve sacede anlatımınızdaki o 'ahengi' yakalamak için, bir defa da 'anlamak' için arka arkaya iki defa okudum, akabinde 6 gün bekledim; bir yorum yazmak için bekledim. Sonra bir kez daha okudum. Yorum yazmaya kalkışınca biraz zorlandım, toplumun 'Her Türlüsünden Eğlence' konusuna bakış açısından ziyade sadce ön yargılarını bile anatmaya çalışmak, ne harf sayısını ellerimle 1000'e limitlediğim şu küçük yorum bölümüne sığdırmaya ne de gevezeliğime yeterdi çünkü. Bilmediğimiz bir kalabalıkla karşılaşınca bile 'Düğün mü var cenaze mi var?' diye soracak kadar Düğünleri eğlenceden kopmuş hale nasıl, neden ve nereden getirdiğimizin de bir nebze de olsa cevabını kavramak benim için zor olmadı. Zor olan ve zoruma giden neden hâlâ asılsız, manasız ve mantıksız bir yanlışta direttiğimizi anlamak. Ayrıca yeni kitabınızı da bir şekilde temin edip, ahengiyle okuyup anlayıp yalazayı Taraklı'nın da dışına daha iyi anlatabilmeyi umuyorum. Saygılarımla....
Faruk Serkan
9.01.2009 / 16:32:12
Bu belki de insanları ruhsuzlaştırma çalışmalarının bir yansıması. kimbilir belki de "bilinçlice" ve "bilmişce" uygulanan bir politika... İnsanlar iyice bireyselleşmekte.. Toplumcu anlayış son bulduruluyor. İnsanlar birliktelik sonucunda oluşabilecek gizli kalmış enerjilerini ortaya çıkaramamakta bugün. Giderek yalnızlığa itilen BİREYler artık toplumun bir parçası değil. -Eğlencede- sağlanamayan birliktelik, -yas(larımızda)-da sağlanamıyor. İşte şu durumda "yalaza" sohbetlerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor ki; bu sonuç "yalaza"dan yoksun kalan genç kuşağın, televizyon tutsağı haline getirilerek bireyseleştirilmesinden başka bir şey değildir. evet "Sürüden ayrılanı kurt kapar." işte biz de "yalaza" ve benzeri geleneksel örgütlenmelerimizden koparılarak yalnızlaştırıldığımız için, "toplum" oluşturacak niteliğe sahip olmayan şahsiyetsiz bireyleriz bugün. şahsiyetsiliğimiz de kültürümüzde ve inancımızda olmayan uydurma adetlerimizden gelmektedir. şahsım bunu böyle ZANNETMEKTEDİR.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.