Hangimiz Şanslıyız?

İnsanların kaderleri yaşadıkları çağa göre çiziliyor.
Yayın: Güncelleme:

Gittiğin Güne Kadar

Gönlümde beslediğim ümit hiç eksilmedi
İmzanı o deftere attığın güne kadar
İçimdeki yangını hiç kimseler bilmedi
Ta ki gelin olup da gittiğin güne kadar

Bir kez uğramadı mı hayalim gözlerine?
Kalbinde rastlanmaz mı aşkımın izlerine?
Şaştım bunca zamandır senin bu gizlerine
Ser verip sır vermedin gittiğin güne kadar

Ruhum gelin saçının tellerine dolandı
Sevdalı duygularım al kanlara bulandı
Aşkına adadığım bu can sana melendi
Al kınalı koç gibi sattığın güne kadar.

Ufuk Şen

Çağdaş, kelime anlamı itibariyle aynı çağı paylaşan insanları tanımlayan bir evrensel kavramdır. Konuyu kelimeye yakın olarak örneklerle açıklayacak olursak; sırdaş; aynı sırrı paylaşan, kardeş; aynı karnı paylaşan, yoldaş; aynı yolu paylaşan v.s. Örnekler çoğaltılabilir.

Şimdi bu girizgâhı neden yaptım? Aşağıdaki yazıyı okuduktan sonra eskilerle yeniler arasında bir itilaf çıkmasın diye yaptım. Eskiler için yazıyı okudukça yerine göre karamsarlığa düşmemelerini, yerine göre de şanslı oluşlarından dolayı sevinmemelerini ve yeniler içinde aynı şeyleri öneririm.

Şimdi efendim nedir eski-yeni konusu? Günümüzün çocukları ve gençliği ile geçmişte, bundan belki yirmi yıl, beklide otuz yıl öncesinin gençliğini karşılaştıracağız. Bu otuz yıl değil de daha eskide olabilir. Hatta şöyle diyebiliriz: Yaşayan en olgun insanlar, yaşça büyük olan insanlar da kendilerini bu mukayeseye dahil edebilirler. Kırk yaşını geçtiği halde hala kendini genç görenlere ise sözümüz yok.

Hangimiz şanslıyız sorusuna yanıt arayacağız. Elbetteki ben bu yazıyı değerli editörlerime gönderip, yazı yayınlandıktan sonra, sizler okurken akıllarınıza gelen karşılaştırmaları yorumlarınızla gönderip bana destek olabilirsiniz.

Malumunuz üzere öncelikle şunu diyebilirim ki, eskiden şu yazıyı yazıp ta sizlerle paylaşma imkanı oluşturan ve Taraklı ajans aracılığıyla sizlere Taraklıyı ayağınıza getiren internet yoktu. Bu gün, değil Taraklı dünya evinizin içine giriveriyor hemen. Eskiden Okulda öğretmenler araştırmaya dayalı ödevler verirken, bizler Taraklıdan yeterli kaynakları bulamayınca Geyve ilçesine gidip, kütüphanesinden faydalanıyorduk. Ama şimdi öyle mi? Basıyoruz tuşlara, google’dan yazıyoruz istediğimiz konunun ana başlığını, oh! Ne âlâ hemen indiriyor internet, hem de fazlasıyla. Bu yeni nesil’in şansına gibi gözüküyor ama daha durun bitmedi, Peki eskiden internet yoktu belki ama komşuluk ilişkilerimiz vardı, arkadaşlarımızla balık tutmaya giderdik, acaba şimdiki gençlerden kaçı bu göynük çayının kıyısında bir baştan bir başa dolaşma zevkine erdi, dağlarında kaçı kekik kokladı, kaçı şimdiki orman evlerinin orada çiğdem toplamanın mutluluğunu yaşadı. Hemen hemen hiç biri diyebiliriz, birkaç istisna dışında.

Eskiden sevdiklerimiz bizlere bir tuş kadar yakın değildi ama, aylar sonra, yıllar sonra kavuşmanın heyecanı bir başka oluyordu. Şimdi ise cep telefonları ile dünya ile hemen görüşüyoruz. Birde unutmadan! telefonların evlere bağlanması da hayli zaman alıyordu. PTT abonelerine aylar sonrasına gün veriyordu. Şimdi sim kartı satış noktasından alıyorsunuz hemen açılıyor hat. Böyle olunca tebrik kartları da tarihe karıştı. Oysaki eskiden sevdiğimiz sanatçıların bizlere tebessüm eden yüzlerini sevdiklerimizle paylaşırdık bayramlarda, Gitmediğimiz, görmediğimiz illerin birkaç ayrı mekandan çekilmiş resimleri süslerdi bayramlarımızı. Ama şimdi mesaj var. Hemen istediğiniz kadar yazıyorsunuz ve sevdiğinize gönderiyorsunuz.

Yine önceleri sanatçılar telefon numaralarını PTT rehberine bile koydurmazlardı. Ama şimdi bir çoğunun internette FAN kulübü var. İstediğiniz yorumu, dileklerinizi, hayranlığınızı iletişim bölümüne veya ziyaretçi defteri bölümüne bırakabiliyorsunuz.

Yetenekli insanlar önceleri yeteneklerini duyurmak için bir hayli mücadele verirlerdi. Bazıları başarılı olurlardı. Ama şimdi veriyorsunuz YOUTUBE’a görüntülerinizi dünya sizi izliyor. Yalnız bu işin bir ceremesi olmadığından dolayı mıdır nedir, pekte uzun ömürlü olmuyor yapılanlar.

Televizyonun tek kanallı olduğu yıllarda çizgi film saati başlayacak diye iple çekerdik. Bazı diziler on beş günde bir olurdu. Türk sineması sadece cumartesi akşamlarına endeksliydi sanki. Şimdi her konunun ayrı bir kanalı var. At yarışları, bir çok çizgi film kanalı, pazarlama kanalı, haber kanalı, belgesel kanalı v.s. Ama o yıllarda seyirciye bir saygı vardı. Televizyona çıkanlar gayet şık giyinirler, gayet güzel Türkçe konuşurlardı. Ve programlar öğreticiydi. Yarışmalara katılanlar yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerdi . Ama şimdi yarışmacılar; “arkadaşlara başarılar dilemiyorum” diyor ve ekliyor “çünkü ben kazanmak istiyorum”!... Ayrıca çıkar mücadelelerine dönmüş yarışma programları, evlilik programları, tabi ya aklıma geldi şimdi! eskiden rumuz yazarak gazetelere ilan verirdi evlenmek isteyenler. Şimdi milletin gözü önünde, erkeğin maaşını sorarak, evini sorarak, malını mülkünü sorarak sanki bir pazarlık yapıyormuşçasına sözde evlilik adına düşük programlar izliyoruz. Yeni nesilde bundan azami şekilde olumsuz etkileniyor.

Bu şanslı olup olmama meselesi sporda da geçerli. Türk Milli takımımız son yıllarda aldığı başarıları eskiden alamamıştı. Aksine çok kötü skorlarla evine dönmüştü bazen kendi sahamızda bile hüsrana uğramıştık. Ama gelin görün ki son yıllarda gerek UEFA, gerek Dünya Kupası ve gerekse Avrupa kupasında destan yazdık diyebilirim.

Konuyu hep magazin ve sosyal hayattan örneklerle açıklamaya çalıştık. Gelin isterseniz birazda derin konularla örneklendirelim. Mesela ben günümüzün ve gelecek nesillerin yukarıda saydıklarımda kabul etmesem de bir konuda şanslı olduğunu düşünüyorum. O da ergenekon meselesi. Daha önceleri faili meçhul cinayetler olurdu, insanların aklı bulanırdı, huzur ortamı kalkardı, birileri suçlu gösterilerek töhmet altında bırakılırdı. Ama şimdi ışıklar yanmaya başladı ve gerçekler bir bir ortaya çıkıyor.

Eskiden mahalli seçimlerde insanlar vaatler dinlerdi ve hayallere kapılıp o hayal geçmeden sandığa giderler ve oylarını verirlerdi ama şimdi insanlar vaatlerden çok yapılanları görüyor. Hakkını aramasını biliyor.

İnsanların kaderleri yaşadıkları çağa göre çiziliyor. Yaşadıkları zamanın zorluklarına dayanma gücü oluyor. Sağlık problemleri ve sağlıktaki bir çok hastalıkta isimlerini gelişen ve değişen dünyada alıyor. Acaba hangimiz şanslıyız?


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ismail yavuz
22.03.2009 / 23:45:20
internet ve radyasyon nesli oldugumuzdan artik zekamizda bile degisiklikler oluyor,hafizalarimiz eskisi kadar iyi islemiyor buda bizi sanirim daha az dusunmeye sevk ediyor. ozellikle bilgisayar oyunlari cocuklarinin bilinc altlarini genellikle olumsuz besleyerek ileri ki yaslarda ortaya cikmasi muhtemel sonuclar doguruyor. cocuklarda sosyal cevreden kopma,hayal gucunun sinirlarini degistirme gibi olumsuz yonleri tabi ki internet caginin en buyuk sorunlari. eskiden var olan mahalle oyunlari neredeyse unutulmaya yuz tutmus durumda ve yerini uc boyutlu sanal alem almis. tabi bu internet hep olumsuz bisey de degil,Ufuk Abinin de belirttigi gibi guzel yanlari da var elbette. bilgi paylasimi konusunda ozellikle internet mukemmel bir olay yada butun gazeteleri para vermeden okuyabiliyoruz,uzaklar yakin oluyor vs. bir suru de guzel yanlari var elbet... Cok guzel olmus Ufuk Abi kaleminize kuvvet...
Amet TURAN
24.03.2009 / 11:49:36
Nereden baktığımıza bağlı.Öncelikle iyi yetişmemiz ve bilinçli olmamız çok önemli.Geriye dönmek mümkün olmadığına göre,ileriye bakmak zorundayız.İleriyi görmek için de;o görüşü sağlayacak bilgi birikimine sahip olunmalı.Çözüm sorunun içinde.Geçmişin güzelliklerini ve maneviyatını herkez özler.Bu günümüzü yaşamak bizlerin elinde.Unutmayalım ki,bugünler yarınların eskisi olacak.Öyle yaşamalı ve yaşatmalıyızki bu günü;yarınlar özlemeli bizim bugünümüzü yeniyi yaşayarak.Bence herkez şanslı.Çünkü herkezin dünü,bugünü ve enazından yarınlara ümidi var...Olmalı.. Sevgili UFUK:yine ufuklar açıp okurlarını düşündürdüğün için çok teşekkür ederim.
tacettin FARKATAN
3.04.2009 / 13:45:38
Sayın yazar Sondan bir önceki paragrafta iyi yazmışsınız, hoş yazmışsınız da. Ardımızda bıraktığımız mahalli seçimde Taraklıda pek biz bu gerçeği göremedik. Yine vvaatler dinleyen halkımız hayallere kapılıp gitti ve nerdeyse şans başkalarına gülecekti.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.