İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri

Ciropulos Ailesi'nin Taraklı'da Bıraktığı Anılar

MASAL GİBİ HAKİKAT'i Faruk Serkan Yılmaz Araştırdı.
Faruk Serkan YILMAZ Faruk Serkan YILMAZ
Yayın: Güncelleme:

Hatırlarsanız, geçtiğimiz günlerde DİMİTRİS CİROPULOS'UN bize gönderdiği iletiyi Taraklı Ajans’ta sizlerle paylaşmıştık. Sayın Ciropulos’un kendi söylemiyle “güzel bir masal gibi hakikât” idi o iletide anlatılanlar.


(Ciropulos Ailesinin Taraklı'da Kaldığı ilk ev)

1950’li yıllarda Taraklı’da Meliha Taner adında bir öğretmenin yaşadığını ve o öğretmenin eşi olan Yorgo Ciropulos’un da Taraklı’da doktorluk yaptığını söylüyordu Dimitris. Kendisinin de bu çiftin çocuğu olduğunu belirtiyordu mesajında. Ve sözlerine, annesi ile babasını tanıyanlarla tanışıp kucaklaşmak istediğini ekliyordu. Yazdıklarında gizleyemediği bir heyecan vardı sanki…

 

Dimitris’in bu iletisi okuyucularımızdan büyük bir ilgi gördü. Taraklı Ajans’a gelen yorumlar bunun en büyük göstergesiydi. Okuyucularımızın birçoğu telefonlarına sarılarak Ciropulos Ailesi’ni tanıyıp tanımadıklarını sordular yakınlarına. İşte o günden bu güne Taraklı’da Meliha Öğretmen ve Doktor Turgut konuşulur oldu. Yorgo, Taraklı’da “Turgut Doktor” diye anılıyordu.

 

Söz konusu haberi yayınladığımız gecenin sabahında, etrafımdaki ihtiyarlara açtım konuyu. Hemen hemen hepsi de hatırlıyordu Yorgo’yu.

 

Hayrettin Kaymaz, Meliha Öğretmen’in öğrencisi olduğunu ve Atatürk sevgisini ondan öğrendiğini anlattı bana. Meliha Öğretmen’den öğrendiği, “Çiğnenmedikçe son köy, son yetim dul.// Benimdir benim göz diktiğin İstanbul” diye başladığı o uzun şiir hâlâ dudaklarında. Hatta bu şiiri ezberletebilmek için Hayrettin Amca’nın annesi de çok uğraşmış oğluyla. Öyle ki “Annem 90 yaşını geçmiş olmasına rağmen hatırlardı bu şiiri” diyor.

 

Hayrettin Kaymaz’ın demesine göre; Doktor Yorgo, Meliha Öğretmen’e İstanbul’da âşık olmuş ve onunla orada evlenmiş. Daha sonra Meliha Öğretmen’in ataması Taraklı’ya çıkınca aşkı uğruna o da Taraklı’ya gelmiş. Çok sevmişler birbirlerini…

(Hayrettin Kaymaz)

Yorgo’nun bizzat kendisinin inşa ettirdiği ve şuan Tarım Kredi Kooperatifi’nin lojmanı olarak kullanılan o şirin evin önüne geldik sonra. Bomboştu. Ev uzun zamandır kullanılmıyordu. Geçmişte satılığa çıkarılmıştı bu ev; fakat daha sonra her nedense satışından vazgeçildi. Kim bilir, belki de gerçek sahiplerinden başkasına yâr olmamak niyeti. Çektim evin resmini... Daha sonra Doktor Yorgo’nun muayenehanesini gösterdi Hayrettin Amca. Fotoğrafladım onu da.

 

(Yorgo Ciropulos’un kendisinin yaptırdığı ev)

( Yorgo Ciropulos’un muayenehanesi )

Faruk Karaca Taraklı Ajans’a gönderdiği yorumunda, annesi Nimet Hanım’ım Meliha Öğretmen’in arkadaşı olduğunu söylemişti. Telefonla Nimet Karaca’ya ulaştım. Nimet Hanım, onların çok iyi insanlar olduğunu söylüyordu titreyen sesiyle. Beni etkileyen en çok da bu olmuştu. Yarım yüzyılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen, onlar Taraklı’da hâlâ çok seviliyor ve özlemle anılıyordu.

 

Meliha Öğretmen, Dimitris’in doğumundan 6 ay sonra tedavi gördüğü hastanede hayata veda etmiş. Taraklı’yı çok sevdiği için cenazesi Taraklı’ya getirilip tekrar İstanbul’a götürülmüş. Taraklı’dan kalabalık bir grup da cenazede hazır bulunmuş. Meliha Öğretmen’in şu sözü Hâlâ kulaklarındaymış Nimet Karaca’nın: “Ben ölürsem Turgut ikinci evliliğini bir Türk kadınıyla yapmaz!..”

 

Onları Taraklı’da tanıyan o kadar çok kişi var ki… İşte onlardan biri... Sadettin Kaynak 5 yıl odacı olarak çalışmış Doktor Yorgo’nun muayenehanesinde. Ona, “Doktor Yorgo’nun oğlu bize haber yollamış; Taraklı’da hâlâ annemi ya da babamı tanıyanlar var mı?” diye soruyor diyorum; “olmaz olur mu? O çocuk (Dimitris) benim omuzlarımdan inmezdi” diyor Sadettin Amca.  

 

“Duyuşumuza göre annesi Türk, babası Rum’du. Taraklı’da onu herkes Turgut doktor diye tanırdı. Adının Yorgo olduğunu Taraklı’da en fazla 5–10 kişi bilirdi. Ve herkes tarafından sevilen biriydi. Çok iyi bir doktordu. Bir teşhis koysun, şimdiki makinelerde de (ultrason) aynı sonuç çıkardı. Kimseyi gücendirmezdi” diyor Sadettin Amca. “Bu memlekete iyiliği var, kötülüğü yok” diye devam ediyor sonra.

 

(Sadettin Kaynak)

Sadettin Amca, Doktor Yorgo’nın annesini bile tanığını söylüyor. “Benden bir emanet yollamıştı annesine. Annesi de İstanbul/Cihangir’de otururdu” diyor. Ve sonra konuyu -biraz da benim zorlamamla- eşinin ölümüne getiriyor. “Turgut Doktor’un eşi ince hastalığa yakalandı. 1955 yılında vefat etti. Taraklı’yı severdi. Belki de eşinin ölümü yüzünden Taraklı’yı terk etti” diyor.

 

Sadettin Kaynak, Meliha Öğretmen’in naşının Karacaahmet Mezarlığı’na; mezarlığın giriş kapısının çok yakınlarına gömüldüğünü ifade ediyor. Ve Yorgo’nun, eşine güzel bir mezar yaptırıp mezar taşına da Kur’an-ı Kerim’den ayetler yazdırdığını söylüyor. “Bir de Müslüman değil dersin!” diyerek düşündürmeyi de ihmal etmiyor.

 

Sadettin Amca’ya, “Yorgo’yla Taraklı’dan ayrıldıktan sonra da görüştünüz mü?” diye soruyorum. “Görüşmem mi? Kadıköy’de Uzunhafız Sokak’ta evleri vardı” diyor. “Üst katını ev olarak, alt katını da muayenehane olarak kullanırdı” diye ekliyor. “Bir seferinde üvey karısı açtı kapıyı. O kadınla ilk karşılaşmamdı bu. İşte o zaman gözlerim dolmuştu” derken, gene gözleri doluyor Sadettin Amca’nın.

 

Biraz kendini toparlayınca, “Ya Sadettin Amca, İnsanın üvey karısı olur mu hiç?” diyorum; “Olur tabi! O hem ikinci hanımıydı, hem de o kadın Türk değildi” diyor. Aklıma Meliha Öğretmenin son sözleri geliyor…

 

Yorgo, Sadettin Amca’ya, İstanbul’a her gelişinde elleriyle hazırladığı mezelerin yanına sürahiyle Yunan rakısı getirirmiş. İkisi de severlermiş içkiyi. Pikaptan Zeki Müren’in sesi yükselirmiş sonra:

 

“Kıskanırdım seni ben
 Kendi gözümden bile.
 Nasıl verirdim seni,
 Bir gün yabancı ele?”

 

“Bu şarkıda hep Meliha Öğretmen gelirdi aklıma” diyor Sadettin Amca.

 

Ve sonra ani bir telaşla soruyor: “Ne zaman geliyor Turgut Doktor’un oğlu?..”

 

Ben de Dimitris geldiğinde onun yanına mutlaka getireceğim hususunda içini rahatlattıktan sonra teşekkür edip ayrılıyorum sadettin Amca’dan.

 

(Celal Özdönmez Şarkı Söylerken…)

(Mehmet Nalbant ve Sadettin Kaynak ile Sohbet)

Velhasıl yılların yok edemediği hatıraları, o günleri yaşayanlarla birlikte ben de yaşadım sanki. Ve daha yazamadığım o kadar çok şey var ki… Mesela Yorgo’nun, Taraklı’da bıraktığı o büyük şanın peşinden İstanbul’a ona muayene olmaya giden Mehmet Nalbant’ın anılarını yazamadım. Yorgo’nun Berber Celal’le söylemekten bıkmadıkları o meşhur şarkının sözlerini de yazamadım. Ya da yazmadım. Ben Taraklı’yı Yunanistan’a sadece bu kadar taşıdım. Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen birçok anıyı biraz da Dimitris’e sakladım.

 

 

Editör Notu: Bu araştırma yazısı BİZİM SAKARYA GAZETESİ'nde yayınlanacaktır.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Kadir DEMİR
3.06.2009 / 19:19:58
Oooo çok da güzel olmuş hani,Dimitris gelse de saklanılan bir iki anı bizimle de paylaşılsa...
İzzettin KÖMÜRCÜ
3.06.2009 / 19:21:45
Önce Sevgili Kardeşimzi Dimitris'e selamlarımı gönderiyorum. Hakikaten gönderdiği ileti Taraklı'da büyük ilgi gördü.Herkese DİMİTRİS kardeşimiz adına teşekkürler...Sevgili Serkan;Eğer bu görev bana ait olmuş olsaydı inan altından kalkması çok zahmetli olacaktı.Yüreğine,ve emeğine sağlık...TARAKL AJANS olarak seni tebrik ediyorum. Sen bir Harikasın....
ufuk şen
3.06.2009 / 19:23:42
İşte TARAKLI AJANS farkı. kaybolan güzelliklerin öncüsü Taraklı ajansı ve Serkan kardeşimi tebrik ediyorum.
Dimitris Ciropulos
3.06.2009 / 20:32:58
Sayin Bay Faruk Serkan Size minettarim Bu yaptiginizi hic unutmayacagim. Allahtan size her gun iyilik vermesine dua ederim. Sayin Bay Hayrettin Kaymaz size de cok cok tesekkur eder Insallah gorusunce o gunlerin hatiralarini beraber yasariz. Gordugunuz gibi belki seneler gecer ama insan dogdugu yeri hic unutamaz . Mutlaka Saadettin amca ile de gorusuruz Allah isterse kavusuruz. Ona soz Yunan rakisini getirecegim.Hepinize cok tesekkur ederim. Sizlere cok cok tesekkur ederim. Sevgi ve saygilarimla Dimitris Ciropulos
Tevfik Kaymaz
3.06.2009 / 22:21:10
Gerçekten ilginç bir haber. Burada aslında insanların birbirleriyle Irk , dil , din ayrımı yapmadan nasılda güzel anlaşabildiklerini görüyoruz. Bu güzelliğe şahit olan güzel ülkemizin bir çok köşesinden birinin de güzel Taraklımız olması beni dahada onurlandırdı. Ayrıca Yukarıda konu hakkında bilgi veren sevgili Babam ın Atatürk sevgisini bu insani güzelliklerin içinde öğrenmiş olduğunu da buradan öğrendim. Demek ki bu güzellikler olabiliyormuş ülkemizde işte ispatı işte şahitleri. Günümüzde ülkemizde etnik kışkırtmalar la hır gür çıkartma peşinde olanlarada ayrıca kapak olsun bu haber. Taraklımıza da Taraklı nın Yunanistan daki dostlarına da selamlar sevgiler.
Anna Taner
3.06.2009 / 23:12:11
Sayin bay Faruk Serkan ,Meliha ve Turgut Tanir"in buyuk kizi Ahter(Anna)im. Biraz evel kardesim Dimitriden yaptiginiz arasmayi ogrendim. Ellimde o zamanin cok fotograflari var.Annemin ogrencileri ile , Babamin muayenehanesinin onunde ve baskada cok-cok fotograf .Evet cooooook buyuk bir ask ve sevgi ne yazik kiAllah annecigimize uzun omur vermedi.... En yakin zamanda sizleri yakindan tanimaya , annemin ve babamin buyuk asklarini yasadigi yere gelecegiz
Rıfat Tarım
4.06.2009 / 03:05:45
Geçen hafta sizinle ilgili haber çıkınca Kocaeli Derincede aynı sitede farklı dairelerde oturan anneme sizin annenizi ve babanızı sordum.O anda annemi ziyarete gelen ve Tara klıda oturan halam Mukaddes Ateş ve Geyvede oturan teyzem Makbule özçakır ,annemle birlikte ani bir duygusallıkla ,ayyy tanımazmıyız.Diyerek gözleri yaşardılar.Taraklı insanı mı yoksa yaşlı insanlar mı duygusal onu sizin takdirinize bırakıyorum.İlk gün İzzet Beyin sizinle ilgili haberini kendilerine anlattım.Sanki o günleri yaşıyormuşcasına bazı anılarını anlattılar.Bilhassa annem dha sonra Geyvede oturan teyzem ve şu anda Taraklıda oturan halam türkiyeye geldiginde kendisini görmek istediklerini ,misafir edebileceklerini söylediler.Babam Cemalettin Tarım, ozamanın muhalefet ve iktidarın siyasi malzeme yaptıgı ,belki kapatılmasaydı Türkiyenin konumunu degiştirecek Arifiye Köy Enstitüsinden mezun olmuş,memleketi Taraklıya ögretmen olarak atanmış.AnnenizMeliha Taner ile 1950 -1954 yıllarında ögretmenlik yapmış
Rıfat Tarım
4.06.2009 / 03:33:23
Babam Cemalettin Tarım 30.Temmuz 2009 tarihinde vefat etti.Taraklıyı çok sevdiginden yıllarca(40 yıl)Geyvede 18 yıl Derincede oturmasına ragmen vasiyeti üzerine Taraklıda dedemle babannemin yanına gömdük.annemde ,bende eşimde Taraklıda gömülmeyi arzu ediyoruz.Taraklı sevgisi uzaktada olsa devam ediyor.1,2 günden beri özel bir durumdan dolayı bu siteye girmemiştim..3 haziran tarihli haberdeki anlatılanlar annemin anılarıyla örtüşüyor.Ben 57 yaşında emekli ögretmenim.Annem 82 yaşında teyzem ve halam 86 yaşındalar.Annem ,anneniz ve babanız ilk geldiklerinde Çelikfahrilerin evlerinde oturdugunuzu söylüyor.Daha sonra babanızın ,daha sonra kooperatif olan evi yaptırdıgını söylüyor.Aileniz orada otururken babamlarda mezarlık mevkiinde olan ögretmen lojmanlarında oturuyorlarmış.Annem ,annenizle babamın beraber ögretmenlik yapması dolaysıyla devamlı görüştügünü ,hatta anneniz hergün okula giderken ögretmen lojmanınnı önünden geçerken görüştüklerini dertleştiklerini söylüyor.
Rıfat TARIM
4.06.2009 / 03:55:57
Yalnış hatırlamıyorsa ,Meliha Ögretmenin sarı saçlı Ahter isminde bir çocugunun oldugunu söylüyor.İkizlerini oldugunu benden 1,2yaş küçük oldugunu belirtiyor.annenizle görev yaparken babamın Ankaraya yedek subay olarak gittiginde annemin gitmek istemedigini söylediginde anneniz ,bahriye Hanım akılsızlık etmeyin Ankara güzel yerdir.Gözünüz gönlünüz açılr diyerekte nasiyatta bulundugunu be yan etti.Annenizin esmer zayıf ve boylu oldugunusöyledi.Kendisinin ince hastalık geçirdiginden bahsetti.Babamların Ankarada2 yıl görevli kaldıgı dönemde babanızında istanbula gittiklerini ve kısa bir dönemdede annenizin vefat ettiklerini duyduklarını söyledi.Babanız Turgut Doktorun Yanında Teyzem Makbule ÖZÇAKIRIN eşinin akrabası olan Göynüklü Ebe Seniye Teyzenin çalıştıgını teyzem söyledi.Ailenizi methiye için söylemiyorum ama babanızın çok iyi hastalara tanı koydugunu ve iyileştirdigini annemde,teyzemde,halamda söylüyorlar.O günün şartları olumsuzda olsa teyzemin ayagını igne batmış.Onu ameliyatla
Rıfat Tarım
4.06.2009 / 04:06:01
almış.Halamda, babanızın hastalarındaki tanı ve tedavisinde çok başarılı oldugunu herkesin memnun kaldıgını söylüyor.Biraz bilgilendirme uzun oldu.Kusura bakmayın.Annenize Allahtan rahmet diliyorum.Babanızın topragıda bol olsun.Türkiyeye geldiginizde haberimiz olsun Kocaeli Derincede oturan annem sizi görmek ve tanımak istıyor.Misafirimiz olun Tarhana Çorbamızı için.En derin sevgi ve saygılarımla.
Anna Taner
4.06.2009 / 09:08:35
Sayin Rifat Tarim .Anneniz yanlis hatirlamiyor o sarisin kiz Ahter benim .Allah izin ederse en kisa zamanda ,benden kucuk ikiz kardeslerimle (Dimitri ve Niki)beraber Tarakliyi ziyaret edecegiz .Ailenizden ve onlari taniyan herkesten Sayin Faruk Serkan yardimi ile ailem sahsinda butun bilgileri , hayata ilk adimlarimizi atigimiz ,annemizin ve babamizin buyuk ask ve sevgi dolu yasadiklari yerin, evin energisini almaya gelecegiz .Ilginiz icin cok tesekkur ederim.
Dimitri Ciropulos
4.06.2009 / 10:05:27
Sayin Bay Rifat Tarim Size de canimizdan cok cok tesekkur ederiz bizimle alakadar oldugunuz icin. Yunanistanda yasadigimiza ragmen aklimiz buyudugumuz Istanbulun Buyukadasindan ve dogdugumuz yerden Taraklidan hic gitmiyor. Insallah Allah nasip ederse cok yakinda artik Tarakliya gelip Ailemizin eski genc ilk arkadaslariyla onlarin anilarini paylasmak bizim hem vazifemiz hemde en buyuk arzumuz gerceklesir. Gorusmek uzere. Selam ve saygilarimla Dimitris Ciropulos
Ufuk ŞEN
4.06.2009 / 21:45:35
Ben bu yazıdaki yorumları okurken her defasında gözlerim yaşlanıyor. Telefonla anneme yorumları okurken ağlıyor. Bizi maziye götürdü bu güzel röportaj. Annem Ahter hanımefendi'den bir kaç yaş büyük olduğunu söyledi ve enver ve ayfer diye ikiz kardeşlerinin olduğunu belirtti. Ayrıca Turgut doktorun ve eşinin sürekli ailece dedemlerle irtibatlı olduğunu söyledi.
Mehmet Yener
4.06.2009 / 21:50:22
Sayın Turgut Doktor'u ben de iyi tanıyanlardanım. O zamanlarda Bakkaliye dükkanımızın müşterisiydi kendileri. Taraklı'ya geldiğinizde sizlerle tanışmaktan büyük onur duyacağım.
ciropulu niki
5.06.2009 / 13:10:02
Benim adim Niki Doktor Yorgonun Ortanca kiziyim bende Taraklida dogdum ve sizi ziyaret edip dogdugum yeri gormek cok cok sevindirecek Gorusmek uzere
saim yeşildağ
6.06.2009 / 11:26:34
SERKAN KARDEŞİM; BU GÜZEL ARAŞTIRMAN VE YAZINDAN DOLAYI KUTLUYORUM.TARAKLI İNSANININ GÜZELLİĞİ BU YAZIDA ORTAYA ÇIKIYOR.1 İSTEK-1000 HAREKET. NE MUTLU TÜRKÜM NE MUTLU TARAKLILIYIM DİYENE
kamil girhin
21.02.2014 / 15:06:30
Dimitris ciropulos un annesi canakkale biga kokenlidir cunki bizim burada bir miras isi cikti onlarinda ismi geciyor .
abdurrahman çelik
14.03.2016 / 10:48:20
Çiğnenmedikçe son köy, son yetim dul.// Benimdir benim göz diktiğin İstanbul” BU ŞİİRİN TAMAMINI BİLEN VARSA YAYINLAMASINI RİCA EDİYORUM ÇOK ARAŞTIRDIM BULAMADIM ŞİİR KİME AİT .
Niki Ciropulos
21.01.2017 / 17:59:28
Sevgili kardeslerim oncelikle bu basarili yazi icin cok tesekur ederim ben Doktor Yorgonun kizi ve dimitrinin ikiz kardesiyim . bildirmek isterim ki ben Anne ve Babamin evini Traklida ziyaret ettim ve orda Rahmetli Annemin Meliha tanerin ogrencilerinden biri ile konustum Sadettin amcanin evini ziyaret ettim hanimiyla birlikte cay ictim koyun meydaninda da oturdum cay ictim ben gercekten cok guzel bir koyde dogmusum insanlari sicacik misafirperver iste ben o zaman Dogdugum evi Doktor Yorgo ve Meliha ogretmenin evinde iki gencecik arkadaslar oturuyor ve bana kapilarini acip annemin nefesini ustumde hissetim. Sizi gercekten cok seviyoruz Taraklilar bensen sonsuz tesekurler ...Saygi ve Sevgi ile kucakliyorum

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.