Sizden Gelenler...!!!

Taraklımız'in yetiişdirdiği ender değerlerden biri olan Müfettiş merhum Mehmet Karabıyık'ın kızı, Vildan -Dr. Özgün Karaca çiftinin KIZI GİZEM'İN TED Kolejini okurken yazdığı ve TED dergisinde yayınlanan takdire şayan, Taraklı'yı tasvir ve tanıtım yazısına, TARAKLI AJANS okuyucuları ile paylaşıyoruz.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Annemin bu kasabayı unutamamasının nedeni, sadece buralı oluşu değil elbette. Gül bahçelerine dönüşmüş çardaklı kahvehaneleri, pencerelerinde renkli camlar bulunan konakları, mutfaklarından eksik olmayan keşkekleri, misafirperver insanlarıyla sizi bekleyen bir kasabayı unutabilir misiniz?

 

Adapazarı'nın 70 kilometre uzaklıktaki kasabası Taraklı'nın geçmişi antik döneme kadar uzanıyor. Bizans döneminde Bursa Tekfurluğu'na bağlı küçük bir kale şehri olarak bilinen Taraklı, Osmanlı tarafından Orhan Gazi döneminde, 1331-1332'de fethedilmiş. Bu güzel kasaba Timur'un istilası sırasında yağmalanıp yıkılsa da Sultan Çelebi Mehmet döneminde yeniden toparlanıp Osmanlı'nın toprağı olarak yoluna devam etmiş.

 

Taraklı'nın büyük bir güzelliği var. Bu şirin kasabaya girdiğiniz anda gül bahçelerine dönüştürülmüş çardaklı kahvehaneleri sizi karşılıyor ve daracık sokakları, küçük meydanları, meydanların orta yerindeki çeşmeleri dikkatinizi çekiyor.

 

1. derecede SİT alanı ilan edilen Taraklı'nın kültürel hayatı da geçmişinden bütünüyle kopmadan varlığını sürdürüyor. Mutfaklarda hala keşkekler pişiyor, uğut, pekmez, köpük helva masalarda baş köşede yer alıyor. İngiliz elması bir tek burada yetişiyor. Yemeye doyamayacağınız Göynük eriği, adını Göynük'ten aldıysa da, Göynük'te değil, yalnız Taraklı'da bulunuyor.

 

Taraklı adı, tarak yapımının yaygınlığından kaynaklanıyor. Tarak üretimi pek kalmadıysa da kaşıkları hala çok ünlü Taraklı'nın. Taraklı kaşığının ünü, insanın bir yutkunmada boğazından geçebilecek yiyecek miktarına en uygun biçimde yapılmasından geliyor. Yemekler çok yerde hala bu kaşıklarla yeniyor.

 

Taraklı'ya gittiğinizde yöresel düğünleri de görmeden dönmemelisiniz. Misafirperver insanlarıyla Taraklı düğünleri çok eğlenceli geçiyor. Düğüne bildik tanıdık herkes davet ediliyor. Eğlence öyle bir gecede başlayıp bitmiyor hem. Bazen iki gece, bazen üç gece sürüyor. Düğün sahipleri ve erkek konuklar tahta kaşıklarla yöre oyunlarını oynarken izlemeye doyum olmuyor.

 

Kasaba sokaklarında yürürken tarihe tanık olan yorgun; ama gururlu bir yaşlıyla karşı karşıya kalmış gibi hissediyor insan kendini. Anadolu'nun bence, bu en güzel kasabasını ziyaret etmek için hiç vakit kaybetmeyin. #

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

tuncay cakmak
16.07.2009 / 11:57:11
slm harika bir çalışma olmuş yazıyı ele alan ve güzel taraklımızı bu kadar güzel ifadelerle ve yerinde acıklamalarıyla dolu dolu kelimelere sığdıran kardeşimizi kutlarım SAYGILAR
Gizem Karaca
16.07.2009 / 19:50:39
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Umarım Taraklı'nın güzelliğine yakışır bir yazı olmuştur. saygılar
Özcan ÖZEN
19.07.2009 / 12:43:41
Merhaba kuzen yüreğine kalemine sağlık.Çok güzel bir yazı dizisi olmuş böyle bir yazıyı bizlerlede paylaşman beni onure etti.Görüşmek üzere selamlar

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.