Anılar... Anılar... Anılar...

Turgut Çakır Turgut Çakır
Yayın: Güncelleme:

Anılar... Anılar...Anılar...

Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı!
Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş...
Aman karanlığı görmesin gözüm,
Beyaz perdeleri ger yavaş yavaş...

Sıla burcu burcu ille ocağım...
Çoluk çocuk hasretinde kucağım
Sana her şeyimi anlatacağım,
Otur başucuma sor yavaş yavaş.

Güç bela bir bilet aldım gişeden,
Yolculuk başladı Haydarpaşa 'dan...
Hancı, ne olur, elindeki şişeden
Bir kaç yudum daha ver yavaş yavaş!..

Ben o gece hem ağladım hem içtim,
İki gün diyardan diyara uçtum
Kayseri yolundan Niğde'yi geçtim,
Uzaktan göründü Bor yavaş yavaş...

Garibim, her taraf bana yabancı,
Dertliyim çekinme, doldur be hancı!
İlk önce kımıldar hafif bir sancı,
Ayrılık sonradan kor yavaş yavaş...

Bende bir resmi var yarısı yırtık,
On yıldır evimin kapısı örtük...
Garip birde sarhoş oldu mu artık
Bütün sırlarını der yavaş yavaş...

İşte hancı! ben her zaman böyleyim,
Öteyi ne sen sor ne ben söyleyim?
Kaldır artık, boş kadehi neyleyim?
Şu benim hesabı gör yavaş yavaş...

Bekir Sıtkı Erdoğan

Günlüğümü yazarken Bekir Sıtkı Erdoğan geldi aklıma. Ankara Ticaret Lisesi'nde öğrenci iken tanıdım kendisini. O günlerde sanırım teğmendi. Liselerde şiir matinelerine giderdik. Şiirler okurduk şiir matinelerinde. Bekir Sıtkı Erdoğan, Ayhan İnal, Yılmaz Şakarcan, Rahmetli Kerim Aydın Erdem, ben ve diğer şairler şiirlerini okurdu. Salon alkıştan inlerdi. Bazen şiir matinelerine rahmetli edebiyat öğretmenimiz Muhittin İnözü de katılırdı. Kendisi aynı zamanda hemşerimdi. Hele Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi salonu honcahınc dolu olurdu. Üniversitelilerin alkışları hala kulaklarımda. Şair Bekir Sıtkı Erdoğan Hancı, Kışlada Bahar şiirlerini okuduğu zaman öyle bir coşku olurdu ki anlatamam. Şair Ayhan İnal(Ayhan İnal ile Yılmaz Şakarcam ağabeyimizdi) ise coştururdu salonda bulunanları. Rahmetli Kerim Aydın Erdem ise çoğu zaman Çoban Ateşleri Gözlerin şiirini okurdu. Kendisini ölmeden önce Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çekap yaptırmaya gelmiş. Ayaküstü beş on dakika konuştuk. Ali Tekin Büyükutku yazardı, pek şiir yazmazdı ama güzel şiir okurdu. Yılmaz Şakarcan da gür sesiyle kahramanlık şiirleri okur, izleyicileri coştururdu. Benim şiirlerim o zamanlar genellikle aşk şiirleriydi. Aşıkların gözleri yaşarırdı okuduğum zaman. Hey gidi günler heey!...Şimdi o güzel günleri anımsadım günlüğümü yazarken. Kim derdi ki günün birinde Turgut Çakır Huzurevi'nde yaşayacak. Daha o günlerde para kazanıyordum. Lisede öğrenci iken Dedeman Oteli'nin sahibi Rahmetli Mehmet Kemal Özdedeoğlu'nun yanında çalışıyordum okul tatil olunca. Buna kader mi diyeyim, yoksa kaderimi kendim mi yarattım diyeyim, geldim Huzurevi'ne. Bazen düşünüyorum da ah çekmekten kendimi alamıyorum.

Dedeman Oteli yapılmadan önce temel açıldı. Kaç metre olduğunu pek hatırlamıyorum, derin temel yeri açıldı. Büyük bir koç indirildi temele. Boynuzlarını görmeliydiniz. Kesilmeden önce zaman zaman o koçla tos yapardık. Harika bir koyundu. Kesilmek için temele indirildiğinde beni de indirdiler. Koç kesildi, alnıma kanını sürdüler. O günleri hiç unutamıyorum. Unutulacak günler değildi ki unutulsun.
Bir gün Ankara Türkocağı binasında şiir toplantısı yapıldı. Şairlerimiz şiirlerini okudu o gün. Büyük İnsan Atatürk'ün ayak izleri olan salon inledi. Yine aynı binanın alt salonu sonra sinema yapıldı. Bu salonda bir kaç eseri oynadık. Bir oyunda da Değerli Bakanımız Sayın Sadi Somuncuoğlu'da oyunda yerini aldı. Sadi Bey Ankara Ticaret Lisesi'nde öğrenci iken sınıf arkadaşımdı. Sporcu Ogün Altıparmak ile Sayın Milletvekili Mustafa Timisi de sınıf arkadaşımdı. Rahmetli Osman Bölükbaşı'nın yeğeni de oynadı bu oyunda. Hey gidi dünya heey! Kimlerin arasında yaşamını sürdürüyor şimdi Şair ve Yazar Turgut Çakır. Beni en çok üzen üniversiteli olduğum için hakir görülmem. Acaba Atatürk sevgisiyle dolu dolu oluşum mu? Dünyanın lider kabul ettiği bir lider sevilmez mi? Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz.
Huzurevinde değerli iki Valimiz de yaşamını sürdürmüş. Birisi Niğde Bor Huzurevi'nin Rehabilitasyon Merkezi'nde. Rahmetli olunca bir Valimizin huzurevinde yaşadığını öğrendik. Nevşehir İlimiz Vali Yardımcısı ve Belediye Başkanı olarak görev yapmış. Öteki Valimiz de sanırım Seyranbağları Huzurevi'nde sürdürmüş yaşamını. Rahmetli olunca sade bir törenle defnedilmiş vasiyeti üzerine. "Mavi Gözyaşı" isimli kitapta onun anıları anlatılmış. Okurken insan gözyaşını tutamıyor. Mavi Gözyaşı isimli kitabı huzurevini yönetenlerin de mutlaka okumasını isterim.

Bu dünyanın bir de öteki dünyası var. Tabii hepimiz toprak olacağız ölünce...Ölmeden önce belki "Benim sadık yarim kara topraktır" "diyeceğiz. Diyebilirsek tabii...Eğer o toprağın hakkını verebilirsek ne mutlu bize. Yüce Allah bize ölümün de güzelini nasip eylesin!...
Gurbet ne kadar acı değil mi dostlarım, ne kadar acı. Hele kentin yabancısı olmak insanı daha çok incitiyor...incitiyor...incitiyor...
Bilecik halkı sevgi dolu, saygın kişiler, onları çok seviyorum çook!...
Kısaca: "İncinme incitme ne ararsan kendinde ara. Hacı Bektaş Veli."
Anılar...Anılar...Anılar...

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ufuk şen
18.08.2009 / 21:05:03
Üstadım Ankarada olduğum için yazdıklarınızı okurken bende duygu seline kapıldım. Cemal SAFİ hocanın Rıza Polat AKKOYUNLU'ya ait KOLTUK MEYHANELERİ şiiri ve Rahmetli Halil SOYUER ağabeyimin HANİ ALTMIŞ YETMİŞLER NERELERE GİTMİŞLER isimli şiirleri aklıma geliverdi.
Erdoğan ISIR
19.08.2009 / 01:45:26
Cok güzel olmuş, duygulandım. Ben ilk defa ne yazacağımı bilemedim, kendimi kızılayda cebi delik, korsan kitap alırken, sabah kavhltısının cayını yudumlama anıma döndüm, teşekürler.
Ali Haluk Pektaş
20.08.2009 / 17:25:59
Saygıdeğer Turgut bey,anılarınızdan belki bir zerresini okudum.Duygulandım.. "Buna kader mi diyeyim, yoksa kaderimi kendim mi yarattım "teşhisi yerinde bir düşünce.Benim de inancım hep şu noktada:Kader dediğimiz olayların acaba ne kadarı irademizle yaptıklarımızın karşılığı!?Çünkü Kur'an "sizin başınıza gelenler(elde ettikleriniz)kendi ellerinizle kazandıklarınızın karşılığıdır"ve "insan için çalıştığının karşılığı vardır"diye ifade ediyor bazı hallerin meydana gelişini izah noktasında..Üzülmeyiniz,tabii hayatınızı bilmiyorum ama bırakınız huzur evini,dünya bir huzur evi mi?Bir sürü hengame ile geçen bir hayatın acıları geçirdikten sonra unutuluyor..Önemli olan bulunulan halin daha beterini düşünerek şükür edebilmek ve güzel görebilmek.."Dünya hayatı bir oyun bir eğlenceden ibarettir,baki kalan güzel amellerdir" diyor kainatın sahibi..Hepimiz Veysel deyişiyle "Uzun ince bir yoldayım..."Allah'a emanet olunuz saygılar sunarım.
saime
21.08.2009 / 18:44:43
Hararet nârdadır sacda değildir Keramet baştadır taçta değildir HER NE ARAR İSEN KENDİNDE ARA Kudüs’te Mekke’de Hac’da değildir...Hacı Bektaşi Veli.. İncinsen de incinme" diyen ve insanlığın ayınlanması için son negesine kadar mücadele eden... Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin anılması çok güzel.. Kutlarım ellerinize sağlık... Onun aydınlığından gidilmesi gerektiğini alatan bir kare..
Meltem Şakarcan
13.03.2012 / 21:37:15
Turgut Bey merhaba, Ben yazınızda geçen Yılmaz Şakarcan'ın kızıyım. Çok tesadüfen gördüm yazınızı. Babamı 2008 yılında kaybettik. Bu nedenle okuduğumda çok duygulandım. Kaleminize sağlık, Saygılarımla,

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.