Üç top ve Topaç

Erdoğan ISIR Erdoğan ISIR
Yayın: Güncelleme:

Çocuk oyuncağı sizinde bildiğiniz gibi, bende severim cambazların ellerinde üç topu çevirmesini, nasıl başarırlar diye de hep hayret ederim. Bu zamanda ise yeni cambazlar türedi, sirklerde yapmıyorlar artık, ellerine ülkenin menfaatlerini değiştirecek üç top alıyorlar döndürüp duruyorlar bizde acaba düşürecekler mi diye onları seyre dalıyoruz. Ve kucağımıza istedikleri topu düşürüveriyorlar. Şimdiki topları da kardeşlik adı altında açılım.

Kardeş olmak isteyenin hiç siz kavga çıkardığını gördünüz mü, önce kavga edelim sonra kardeş olalım. Önce ben gelip senin malına zarar vereyim sonra kardeş olalım, olalım da ama önce benim isteklerim var. Kavga eden sen kardeş olmak isteyen sen ve istekleri olan da sen. Bu ne lahana ne perhiz. Ben ülkemde kardeşçe yaşıyorum ülkemin adı da Türkiye cumhuriyeti bunu inkâr eden varsa burada ne işi var. İsteyen istediği dilde konuşuyor, istediği yerde ibadetini yapıyor, istediğini giyiyor. Açılımı ne diye yapıyoruz. Hepimiz kardeş değimliyiz? 30 Ağustos ta sırt sırta verip biz kazanmadık mı bu zaferleri, bizim dedelerimiz değil mi Erzurum da, Sivas ta kardeşçe aynı sofraya bağdaş kuran.

Topaç oynayanız var mı, bende az oynadım ama biliyorum ki topacı sağdan sararsanız sağa, soldan sararsanız da sola döner. Birileri eskiden döndükleri yeri unutuveriyorlar şimdi tam tersi istikamette dönüyorlar. İstedikleri yönde ipi sarmada ve döndürmede ustalar. Bizde aaaa ne güzel dönüyor diye seyre dalıyoruz. Menfaat dostlar menfaat, bunun adı çıkar, ya da sinekten yağ çıkarma, diğeri de İneği sağma. Sütümüz bol mu bari. Bitmiyor yıllardır sağdığız da yetmedi.

Mustafa Kemal İzmir İktisat Kongresini açarken ne diyor:
Arkadaşlar, Osmanlı Devleti hakikatte ve fiilen mahrum-u istiklal bir hale getirilmiştir. Bir devlet ki, tebasına koyduğu vergiyi ecnebilere koyamaz; bir devlet ki gümrükleri için rüsum muamelesi vesaire tanzimi hakkında men edilir, bir devlet ki, ecnebiler üzerinde hakk-ı kazasını tatbikten mahrumdur, o devlete müstakil denilemez… Hayatını teminden aciz olan devlet müstakil olabilir mi? Osmanlı ülkesi ‘’ecnebilerin müstemlekesi’’nden başka bir şey değildi. Osmanlı halkı, Türk milleti esir vaziyete getirilmişti. Bu netice arz ettiğim gibi, milletin kendi irade ve hâkimiyetine malik bulunmamasından, şunun bunun elinde istimal edilmesinden neş’et etmişti. O halde diyebiliriz ki, milli bir devir yaşamıyorduk.

Atam millet kavramıyla istedikleri gibi oynuyorlar. Topaç misali bizi istedikleri yöne de sarıyorlar. Haykırmalarımız, iniltilerimiz ise tıpkı ülserli bir midede eriyiveren bir sap maydanoz gibi eridi gitti. Seslerimiz ise uzay boşluğunda yankılanıyor, havanda su dövüyoruz. Vücudumuza batan iğneleri ise atacağımıza, yok edeceğimize, acımadı acımadı diye gülerek izliyoruz. Atam dava arkadaşlarını, seninle yeni bir cumhuriyet kurmak isteyen dedelerimizi özlüyoruz.

Sevgiyle kalın, sevgisizlere sevgi verin, sevdalılara eşlik edin. Sevemeyenlerinde bir gün sevgiyi tadacaklarını unutmayın.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Nezih Karabıyık
29.08.2009 / 16:52:34
Sunni gündemlerle amaçlar gizleniyor ve korkutulan bu toplum uyuyor.Sizinde yazdığınız gibi, bu güne kadar çerkez olsun, laz olsun, gürcü olsun veya kürt olsun kimsenin kimliğinden dolayı engellendiği olmamıştır. Niye bunu gümdeme getiriyorlar biliniyor ama bilinmiyor. Saygılarımla 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI BU GÜNDEN KUTLARIM.
Nurcan ALTIN
29.08.2009 / 22:56:38
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde tek bir düşünce de birleşen türk halkı bu toprakların her bir cm karesi için binlerce kişi canını verdi hiç düşünmeden,Erdoğan Bey, yazınızın her satırına katılıyorum. Biz hiç bir ayrım bilmezken insanları ayırma ve sınıflandırma ne kadar çirkin bir olay,, 30 ağustos Zafer Bayramınızı kutluyorum.. Daim olsun değerli kaleminiz, Saygılarımla,
Faruk Serkan
31.08.2009 / 03:50:57
"Atam, 'millet' kavramıyla istedikleri gibi oynuyorlar" demişsiniz; ne kadar haklısınız... Hepimiz de ilkokul kitaplarından bu yana 'millet' kelimesinin ulus, nasyon ya da ırk gibi anlamlara geldiğini öğrendik. Fakat doğrusu böyle değildi! Aslında 'Millet' kelimesi, ırkî ya da kavmî bir anlam taşımadığı gibi, belli bir coğrafyada yaşayan topluluğu da ifade etmezdi. Bu kelime 19. asrın sonuna kadar 'din' anlamında kullanıldı. Bir "dine mensup olan toplum"u ifade eden 'millet' kelimesine, "topaç gibi yuvarlayarak" kavmî bir anlam yükleyiverdiler. Biz de -o üç topta olduğu gibi- bu kelime eski anlamına döner mi diye seyrediyoruz hâlâ..Derdim öyle kelime köklerine takılıp kalmak değil. Fakat insanın kavramlarla düşünebildiğini öğrendim ben. Öyle ki; kelimenin anlamına karşı yapılan bu devrim, düşünsel devrimi de beraberinde getirdi. Karşı bir "DINGILIM" yapmak lazım şimdi. İşte o zaman bu milli(!)yetçilikten vazgeçeriz belki. Gerçek kafamıza "DING" ettiğinde tabi! Etti değil mi?
Bahadır DEMİR
31.08.2009 / 13:46:35
bu açılım işi var mısın yok musuna dönde bir fark var ama bu teklifi yapanlarla bizi sunulan kutuda aynı şey var üniter yapının bozulması şimdi soruyorum Var mısınız Yoksa YOK mu olacagız...
ufuk şen
2.09.2009 / 15:14:44
Üstadım yine meseleye geniş bir yelpazeden bakmanız beni şaşırtmadı. Tebrikler ediyorum.
Kadir DEMİR
5.09.2009 / 16:40:20
Valla hep merak etmişimdir,71 yıl geçmesine rağmen acep Atamız sağ mı diye; düşünür dururum. Dünden bugüne, Ülkemde olup biten herşeyin, ama her şeyin Atamıza söylenişi; şikayet edilişi...Sanki sağmış gibi, sizi duyarmış gibi. Duyar mı dersiniz?Kimbilir belki de duyuyordur. Belki de duyduğunu zannedenler uyuyordur. "Ölülerden medet ummak bir ulus için yüz karasıdır" diyor Atamız! Madem böyleyse...bu sezleniş niye?

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.