Siz Kimi Kandırıyorsunuz?

Asıl kabahat bizlerde elbette, bizler orta kuşak olarak mirası aldık ama aktarmasını bilemedik. Mirası alan bizler ve bizlerden sonrakiler bu mirasa sahip çıkamadı.
Yayın: Güncelleme:

Uzun zamandır nesiri bırakıp, bana ayrılan bu naçizane köşemde sizlerle şiirlerimi paylaşmaya çalıştım. Şiirler bitti mi? Elbette ki hayır. Ama ne var ki okuyucuyu da sıkmamak gerektiğine inanıyorum, zaman zaman yine sizlerle şiirlerimi paylaşmaya çalışacağım. Sağ olsun sevgili Mesut ERBAŞ kendi köşesindeki yazısında benden bahsederken, TARAKLI için yazmam gerektiğini, Mazinin dehlizlerinde iyi gezindiğimi söylemiş. Bende kendisine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca şiirlerime yapmış olduğunuz yorumlarla beni güçlendirdiniz, fevkalade mutlu ettiniz. Güzel gönüllerinize talip olduğumu, duygularınızı tebrik ettiğimi her zaman belirtmek isterim.

Şimdi gelelim Taraklımıza, gerçi hiç gitmedik ya. Belki bedenimiz orada burada dolanır amma ruhumuz hep Taraklıda. Güzel bir Ramazanı ve ardından da Bayramı bu şirin beldemizde uzun yıllar sonra kutlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Her yıl vakit buldukça gidiyorum Taraklıya ama o aralarda gittiğimde sevdiklerimizin çoğunu göremiyordum. Bayram vesilesi ile yıllardır göremediğim dostları, büyükleri, komşuları görme imkânım oldu. Ve son derece duygulandım. Hiç birimizin “nerede o eski Ramazanlar, nerede o bayramlar” dese de maziyi getirme şansı yok. Belki mekanlar aynı ama aramızda bazı sevdiklerimiz alem’i faniden alem’i bekaya göç ettiler. Yapacağımız tek şey Taraklıya bu gibi günlerde gittiğimizde o eskileri elimizden geldiğince yaşamak ve yaşatmak. Sağ olan büyüklerimizin ziyaretlerine gitmek. Biz bunu Ramazanda Kardeşim Erdinç KURNAZ’la denedik. Her akşamüzeri iftara yaklaşık bir saat kala çarşıya gidip, Nazif Amcaya Yumurtalarımızı verip, pidelerimiz oluncaya kadar esnaf dükkânlarının önünde o meşhur yalaza diye tabir edilen hazzı bizzat yaşadık. Akşamları iftar sonrası han sofrasına birkaç kez uğradım. Komşularımızın teravih namazından sonra orada bir bardak çay içtiklerini öğrendim, kalıcı olsun diye gidip fotoğraflarını çektim. Eskiden zamanı bu şekilde durdurup karelere alma gibi bir imkânımız olmadığı için arşivlerimiz biraz zayıf kaldı. Ama madem şimdi böyle bir imkân var teknolojiyi sizlerde bu şekilde sarf etmekten çekinmeyin. Vahidin simitleri her ne kadar ramazan simidi olmasa da akşamları küçük çocukların karton kutulara simitleri doldurup, satmaları beni eski günlere bir nebzede olsa götürdü. Sonra parkta dev ekranda maç muhabbetleri ve ardı arkası kesilmeyen çaylar, hani bir an’ı yaşarken kendi kendinize o an’ı daha önce de yaşamışız hissi duyarsınız ya; işte o misal bana bu duyguları yaşattı. Aşağı çarşıda İdris ağabeyin tatlı sohbeti, Çerkez Hüseyin’in dükkânında sahura kadar haddi hesabı olmayan çay yudumlamalarıyla yapılan mazi sohbetleri, İzzetinin maç anıları vs.vs. 

Şimdi buraya kadar her şey tozpembe ama bir de gelin görün ki madalyonun arka yüzü var. Eskiden Rahmetli Selami ağabeyin kızmalarına rağmen sırf kaleci iyi uçsun diye, çimenlik diye küçücük sağlık ocağı bahçesinde iki tahta direği bulup maç yapardık. Bayramdan bir gün öncesi aşağılar diye tabir ettiğimiz KOCAELİ’den, İSTANBUL’dan, Merkezden arkadaşlarımız gelecek mi, tanıdıklar var mı diye otobüslerin önüne çıkardık. Çarşıda beklerdik. Ayrı diyarlarda yaşasak ta birbirimizden haberimiz olurdu, aynı memleketin çocuklarıydık çünkü. Bayramda gelen arkadaşlarla Taraklıda ikamet edenler maç düzenlerlerdi. Taraklıya yıllarca adım atmamış büyüklerimizi bile gıyabında tanırdık. Bayramlarda her hanede ayrı bir mutluluk yaşanırdı. İçimizde sigara içenler yol boyu gezmelerde, mahallesinden veya akrabalarından veyahut ta babasının arkadaşlarından birisini yolda görürse ya saklanır, ya da sigarayı göstermeden atardı saygıdan. Şimdi işler biraz değişmiş, top sahası var oynayan yok, gençlerin birbirinden haberi yok, kim kime dum duma Ben Taraklı Ajans'ta yazdığım halde beni tanıyan yok, bunu şunun için söylüyorum diğerlerimizi hiç tanımıyorlar gençlerimiz, bizler nereden gelmişiz merak edip sormuyorlar bile, belki de akrabayız, belki arkadaşımızın evladı. Gençler yüzümüze sigara üflüyorlar. Büyük yanı küçük yanı pek tanımıyorlar. 

Taraklı Ajans başta olmak üzere diğer görsel basından okurken, bir takım faaliyetler oldukça Taraklıda birlik ve beraberlik ruhu daha da gelişiyor sanıyordum. Ama bu manzaraları görünce insanın ister istemez “siz kimi kandırıyorsunuz” diyesi geliyor. Asıl kabahat bizlerde elbette, bizler orta kuşak olarak mirası aldık ama aktarmasını bilemedik. Mirası alan bizler ve bizlerden sonrakiler bu mirasa sahip çıkamadı.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

İzzettin KÖMÜRCÜ
18.10.2009 / 19:45:35
Değerli Ufuk Kardeşim;Yazını öyle büyük bir keyifle okuyordum ki anlatamam.böyle devam edecek sanmıştım.Özellikle gençler için dediklerine aynen katılıyorum.Hatta "Nereye Yol Alıyor Bu Gençlik "dediğimiz zaman Sadece Taraklı'nın değil maalesef genel olarak kanayan bir yara adeta.Eğer bu inanılması güç değişim Taraklı'da bu şekilde fark ediliyorsa memleketin hali gerçekten kötü.Zamanı geri alma şansımız yok.10 sene 20 sene evveline gitme şansımız yok.Mirasa sahip çıkmak istedikçe adeta bize gülüyorlar Ufuk..Yüreğine sağlık kalemine sağlık..
saime
18.10.2009 / 22:13:14
Ufuk kardeşim önemli bir konuya değindin tşkler. Anneler babalar çocuklarına sahip çıkacak. Benim çocuğum yapmaz, ben çocuğuma güveniyorum gibi lafları hiç ama hiç söylemeyin. Kimsenin çocuğunun olumsuzlukları yaşamasını istemiyoruz ancak bir atasözümüz der ki, Kargaya yavrusu, zümrüd-ü anka görünürmüş. O misal,çocuklarımıza biz kötülüğü konduramıyoruz ve onları hep mükemmel olarak görmek istiyoruz Ancak şunu da unutmamamak gerekir mi bizim kıyamadığımız yavrularımıza başkaları kıyabiliyor.Son yıllarda TV ve Bilgisayar yüzünden aile içi iletişim kayboldu. Çocuklarımızla akşam oturup bir sohbet yapamaz ahlak ve gelenek görenek konusunda konuşamaz olduk. Televizyonlarda deseniz Türk kültürüne geleneğine hiç uymayan diziler baş gösteriyor.Edeb ahlak ve maneviyatı her gün tükettiğimiz gibi gençliğimizi de harcıyoruz pul misali. Allah sonumuzu hayretsin.
nevzat erşahin
18.10.2009 / 23:46:07
sanırım yanlış duymadım bu son diye bir ibare kullanmışsınız tabiki her şeyin bir son noktası vardır ama sizinki biraz erken olmadımı eğer öyleyse gerçekten üzüldüğümü belirtmek isterim oysa herşey yolunda idi güzel yazışmalara tanık oluyorduk birlikte inşallah herşey senin düşündüğün vede gönlünden geçirdiğin şekilde olur saygılarımla.....
Nevzat AKAY
22.10.2009 / 20:34:21
Ufuk kardeşim Eskileri göz önüne alarak okudum tebrik ederim.Kendimizi bu kadar suçlamayalım.Dünya değişiyor.Türkiye değişiyor tabiki Taraklıda değişecektir.TV lerde ,sinamalarda ,normal hayatımızda argo konuşmalar günlük hayatımızın parçası oldu.Haraketler aynı şekilde ve kimse oralı değil.Eğitim aile kadar okuldan başlar Milli eğitim müfredatında eskisi gibi değil,Birimizin çocuğuna öğretmen kızsa ailesi hemen şikayetçi oluyor.Bizler öylemiydik akşam ezanı okunduyunda öğrenciler evlerine giderdi bir daha dışarıda göremezsin.Ama şimdi nerede ise öğretmenden sigara dahi isteyecekler.çocuk yaşken eğitilir yani hepimizin kabahati büyük .... sevgilerimle

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.