İşin Aslı Rant Hizmet Bahane

Erol AFŞAR Erol AFŞAR
Yayın: Güncelleme:

Hükümetin "kamu hizmeti" adına yaptığı her icraatın altında bir çapanoğlu arar hale geldik veya getirildik.
Bu kadar şüpheci olmamızda elbette ki AKP hükümetinin yaptığı her işten kendi adına pay kapmak derdinde olmasının etkisi büyük…
Haliyle şu ilköğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtımı konusunu da şüpheyle karşılamıştık.
Ders kitapları malumunuz büyük bir Pazar ve önemli bir rant aracı…
Bakanlık ‘yeter artık, bundan böyle ben kendi yayınevlerimde bastıracağım ve bedava dağıtacağım' deseydi problem yoktu.
Ama Milli Eğitim Bakanlığı, kendine ait, her türlü kitabı basabilecek seviyedeki 14 tane yayınevi dururken, işi özel sektöre ihale edince ister istemez akıllara bu pazarın kimler tarafından tutulduğu veya bakanlığın kimlere peşkeş çektiği sorusu geliyor.
"Ücretsiz" kitap dağıtımının uygulamaya girdiği 2003 yılından bu yana öğrencilere toplamda 739 milyon 218 bin kitap dağıtılmış, bu yıl dağıtılanlar da eklendiğinde 920 milyon kitap ediyor.
Hükümet olmuş her parti gibi AKP de basılan kitapları kendi çevresini refaha kavuşturmak için kullanmakta bir sakınca görmüyor.
AKP hükümetinin kamu ihalelerinde göstermiş olduğu gayrı objektif tutum, MEB tarafından yapılan ders kitapları ihaleleri için de söz konusu…
Bu itham ağır diyebilirsiniz ama geçtiğimiz hafta hemşerilerimin yaptığı bir suç duyurusu artık bunu itham olmaktan çıkarıyor.
İşte, AKP için her şey, kamu hizmeti dahil ne varsa rant aracıdır tezini destekleyen olay;
Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No'lu Şube, müfredattan kaldırıldığı halde basılan kitaplarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Adliye binası önünde yaptığı açıklamada, ücretsiz ders kitabı dağıtımının maliyetleri açısından milletin üzerinde yük haline geldiğini söylüyor ve ekliyor;
"Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından alınan 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kararla Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri belirlenmiştir.
Buna göre daha önceki yıllarda Meslek Liselerinde okutulmakta olan ve müfredatta olan Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Araştırma Teknikleri, Akademik, Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ve Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü dersi Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın bu kararı ile müfredattan kaldırılmıştır.
Müfredattan kaldırılan söz konusu derslerden; Bilgi ve İletişim Teknolojisi ders kitabından 279.000 adet, Araştırma Teknikleri ders kitabından 110.000 adet, Akademik, Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ders kitabından 296.000 adet, Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ders kitabından 448.000 adet olmak üzere toplam 1.133.000 adet ders kitabı bastırılmıştır.
Söz konusu derslerin 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında müfredattan kaldırılmasıyla bu kitaplar okulların elinde kalmış ve kitaplar öğrencilere dağıtılmamıştır.
Plansız ve programsız bir şekilde yürütülen eğitim politikası sebebiyle milletin trilyonlarca lira parası heba edilmiş ve çöpe atılmıştır.
Konu tarafımızdan bakanlığa iletildiğinde işgüzar bakanlık bürokratları bizleri yalanlamış, zararın aslında o kadar büyük olmadığını ilan etmişlerdi.
Oysa ki, 1.133.000 adet kitap gramajları toplandığında tam olarak 1000 ton etmektedir. Bırakınız mali boyutlarını yalnızca bin ton kâğıt için; 2000 ton ağaç, yani 4 Bin metreküp ağaç veya 200 kamyon kereste, bir başka anlatımla 50 Bin metrekare orman yok edilmiştir. Basım, dağıtım, işleme maliyetleri eklendiğinde zarar trilyonları bulmaktadır.
Bir tarafta okullarınızda dağ gibi eksikleriniz dururken, diğer tarafta bu denli bir hatanın Bakanlık içerisinde örtbas edilmeye çalışılması kabul edilemez.
Sayın Çubukçu'ya yakışan bir an önce soruşturma başlatıp, milletin parasını heba edenlerden hesap sormaktır.
Bahsetmiş olduğumuz derslere ait kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı'nın 04.03.2009 tarih ve 883 sayılı yazısı gereği bastırılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı içerisinde birbiriyle irtibat halinde olması gereken birimler maalesef irtibat halinde olmamışlar, 2009 yılı Mart ayında basımı yapılan söz konusu kitaplara ait derslerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 2009-2010 eğitim öğretim yılında müfredattan kaldırılmasıyla Devletimizin ve dolayısıyla Milletimizin parası ziyan edilmiştir."
Bu olay da gösteriyor ki;
Hükümetin "kamu hizmeti" adına yaptığı her icraatın altında bir çapanoğlu arar hale gelenler hiç de haksız değiller.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

mehmet raif
4.11.2009 / 23:07:39
hikaye çok . atmasyon şahaneee
kadirdemir1969@hotmail.com
5.11.2009 / 14:34:02
İnsanoğlu işte,çiğ süt emmiş ya...Para muslukları kesilince nasıl da karşı atağa geçiveriyor,anlamadım gitti.Ne deycen,dünya işte...
Nezih Karabıyık
6.11.2009 / 09:38:21
Bunların anlayışından, düşüncelerinden başka ne bekliyordunuz Erol bey, Özal döneminde diz boyu olan yolsuzluk v.b. durumlar bu dönemde boyu aştı. Birilerine çıkar sağlamak, bazı işleri peşkeş çekmek dışında yapılan ne var. Sata sata iş yerlerini ve toprakları bitirdiler, şimdi de ne için uğraştıklarını biliyorsunuz.Çalma eserlerle kendine YÖK'ten ünvan sağlayan kişiyi koruyup ( bu kişinin ünvanı daha sonra YÖK tarafından geri alındı ) danışmanlığına devam ettirilmesi, daha sonraki dönemde de meclise taşınması nerede görülebilir. Böyle binlerce örnek yazılabilir.Bu güzel araştırma ve bilgilendirme yazılarınızın devamını diliyorum.
Nesrin KURU
6.11.2009 / 18:53:02
Vay be ne yorum. Ne de araştırma yapmış yazar değil mi nezih karabıyık? Bozacının şahidi şıracı

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.