Kurbanlık Fiyatları Bu Yıl Cep Yakacak

Et fiyatlarında artış gözleri kurbanlık fiyatlarına çevirdi
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Türkiye'deki küçükbaş hayvan üretiminin düşmesi, komşu ülkelere yapılan ihracat taki artış gibi nedenler kurbanlık fiyatlarının geçen seneye oranla iki kat artmasına sebep oldu

Hayvan üretiminin düşmesine rağmen Türkiye'den bazı komşu ülkelere büyük miktarda küçük baş hayvan ihracatı yapılması, iç piyasadaki hayvan sayısının azalmasına, fiyatların yükselişe geçmesi ne sebep oldu. Küçükbaş hayvan varlığının yüzde 40'lara gerilemesi, özellikle damızlık koyun sayısında büyük azalma yarattı. Bilinçsiz hayvancılık politikasının yürütülmesi ve güney komşularımıza resmi ve gayri resmi giden küçükbaş hayvanlarımızın sayısındaki artış gibi nedenler fiyatları rekor seviyede artırdı.

KÜÇÜKBAŞ DAHA ÇOK CEP YAKACAK

Şu an küçükbaş hayvanların kilosunun toptan satış fiyatı 9,5 lira. Geçen sene kilosu 5-6 lira arasında satılan canlı kurbanlıkların toptan fiyatının, bu sene kurbana kadar 12 lirayı bulması bekleniyor. Kurbana hazırlık nedeniyle kasaplar ucuz et bulmakta zorlanıyor. Piyasada kurbanlık küçükbaş hayvan sayısı yüzde 50 daha azalması nedeniyle geçen yıl 250-300 lira arasında olan kurbanlık koyun fiyatlarının, bu yıl iki kat artarak 500-600 lira arasında olması bekleniyor.

ORTAK KESİM TALEBİ ARTACAK

Kurbanda küçükbaşlardaki kadar olmasa da büyükbaş kurbanlıklarda da fiyat artışı yaşanacak. Geçen sene kilosu 9 ila 9,5 liraya kesilen büyükbaş hayvanların bu sene kilosu 13-14 lira arasında olması bekleniyor. Kurban kesecek vatandaşlar küçükbaş fiyatları nedeniyle bu yıl gruplar halinde bir araya gelerek büyükbaşa yönelmek zorunda kalacak. Önceki yıllarda durumu müsait olmadığı için kredi kartıyla taksitli kurban alışverişi yapan vatandaşlar bu yıl da hiper marketlere hücum edecek.

KREDİ KARTINA TALEP ARTACAK

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle nakit veya peşin alışveriş yapamayan vatandaşlar bu yıl yine kurban satış alanları yerine soluğu hiper marketlerde alacak. Pazarlardan daha pahalı fiyatlarda ama taksitle kurban alacak vatandaşlar üstelik KDV ödeyerek dini görevlerini yerine getirmiş olacaklar. Uzmanlar kurban alırken hayvanın çok su içmemiş, ağır gelsin diye sıkılaştırılmış yemler verilmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Böylece vatandaş 7-8 kilo için fazladan para ödemiş oluyor”diyor.

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM

Uzmanlar kurbanlık alırken, koyun ile keçinin 1'er, sığırın da 2 yaşını bitirmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bir koyun veya keçinin yanlız bir kişi namına, bir deve veya sığırın ise bir ile 7 kişiye kadar kurban olabilir. İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan, boynuzlarından birisi veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağından veya kuyruğundan yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş bulunan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve aşikâr bir halde hasta olan hayvan da kurban olmaz” şeklinde uyarıda bulunuyor.

KURBANLIK NASIL TAŞINMALI

Kurbanlıkların taşınması sırasında şunlara dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar “Kurbanlıkların taşınması, ölüm, yaralanma, ezilme ve sıkıştırmaları, fire ve sarsıntıları azaltacak tedbirler alınarak, soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağışa karşı koruyacak, yeterli havalandırma şartlarında, seri ve süratle araçlarla yapılmalıdır. Uzak mesafeli taşımalarda dinlenme, yemlenme ve sulama molaları verilmelidir. Kurbanlıkların bindirilmesi, indirilmesi, bakıcıları ve çobanları tarafından itina ile yapılmalıdır. Taşınması sırasında yemlenmeli, sulanmalı ve gerektiğinde dinlendirilmelidir. Kesim işleminden 24 saat öncesine kadar beslenmeli ve barındırılmalıdır”deniyor.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.