Evet; Onlar Ortak Biz Pazar

Erol AFŞAR Erol AFŞAR
Yayın: Güncelleme:

Erbakan'ın eski adıyla Ortak Pazar, bugünkü adıyla Avrupa Birliği'ne karşı çıkışının sebebini tek cümleyle anlatırdı;
"Onlar ortak, biz pazar olacağız, hadi oradan, hadi oradan!"
Ne yazık ki talebeleri aynı şekilde düşünmüyorlar. Sayelerinde, kendi ayakları üzerinde duran, kıtlık halinde bile 7 yıl kendi kendine yeteceği söylenen Türkiye, ABD ve AB'nin pazarı haline geldi.
Üreten Türkiye gitti, tüketen Türkiye geldi.
Şimdi gündemi işgal eden domuz gribi aşısı ve GDO yani genetiği değiştirilmiş organizmalar konularında da durum bu…
Aşı konusunda iyi bir pazar ve aynı zamanda kobay bizleriz…
GDO konusunda da iyi pazar özelliğimizi sürdürüyoruz.
Birileri kendi çocuklarına, kendi toplumlarına yedirmeyeceklerini bize yediriyor. Maalesef ilgili bakanlık da buna çanak tutan bir genelgeyi yayımlıyor.
Allah'tan ki kamuoyu tepkili, ilgili kurum ve kuruluşlar ayakta…
Bunlardan birisi de Türk Sağlık-Sen.
Önceki gün GDO'lu gıdalarla ilgili yönetmeliğinin iptali talebiyle Danıştay'a dava dilekçesi verdiler.
Meramlarını da şu cümlelerle aktarıyorlar;
Bu yönetmelik, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerini bile etkiler
Bugün burada insan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek olan bir yönetmeliğin iptali için dava açmak üzere bulunuyoruz.
Tüm dünyada Frekeştayn gıda olarak adlandırılan GDO'lu gıdalar, domatese soğuğa dayanıklı olması için balık geni yerleştirilmesi gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünlerdir.
Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşmasına neden olmakta, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Tarım Bakanlığı bu yönetmelikle milletin sağlığını tehlikeye atıyor. GDO'lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin bu ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olursa gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu, tüketiciyi bilgilendireceği ve ürünü piyasadan çekeceği ifade edilmiştir. Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden şirketin insafına kalmıştır. Dünyada en az rastlanacak durumdan birisi de bir şey satanın benim ürünüm kötü, sağlıksız demesidir. Bunun içindir ki yıllarca Sağlık Bakanlığı gıda denetimi yapmış, sonrada bu yetki Tarım Bakanlığı'na devredilmiştir. Yani hiçbir zaman şirketlerin insafına bırakılmamıştır. Ama bu yönetmelik GDO'lu gıdalarda buna imkan vermiştir.
Yönetmelik GDO'lu ürünleri, bebeklere yasaklamakta ama bebeğin annesinin kullanılmasında bir sakınca görmemektedir.
Ürün ambalajlarında da GDO'suz üründür diye yazılmasını yasaklanmıştır. İnsanlarının en doğal haklarından biri olan ne yediğini bilmek hakkı ellerinden alınmıştır.
Sağlığımız tehdit eden bu yönetmelik derhal iptal edilmelidir.
Bir tepki de yılmaz Özdil'den alalım.
Kendine has üslubu ile bakın GDO'lu ürünler konusunda neler söylüyor;
"Haliyle panik halindesiniz... "Nasıl anlarız? Genetiği değiştirilmiş organizma yemekten nasıl kurtuluruz?" filan.
Şöyle...
Annaneniz öpülesi elleri parçalanırcasına, ovalaya ovalaya tarhana yaparken, siz, "Aman annane be, boş versene" deyip, marketten hazır çorba alıyordunuz ya... Annane rahmetli oldu ve siz, o tarhananın tarifini annaneden alıp, bir kenara yazmadınız ya... İşte o nedenle, siz, genetiği değiştirilmiş organizma yemekten kurtulamazsınız maalesef.
Ne verirlerse... Onu yiyeceksiniz.
Kız evlat yetiştiriyorsunuz, en iyi okullara gönderiyorsunuz... Piyano çalıyor, İngilizce konuşuyor, Grammy alanları tek tek biliyor. Bilmeli... Ama alt tarafı limon, şeker ve su kullanıp, limonata yapmasını bilmiyor! Yoğurdu çırpıp, ayran yapamıyor, ayran... İşte o nedenle, kızınız, genetiği değiştirilmiş meşrubat içmeye mahkûm maalesef... Torunlarınız da.
Zahmet edip sütlaç yapmadığınız için, kek yapmaya üşendiğiniz için... İçinde ne olduğunu bilmediğiniz gofretleri, mısır patlaklarını kemiriyor sizin oğlan! Hamur tutmayı, şöyle mis gibi ıspanaklı bi börek yapıp, çantasına koymayı bilmediğiniz için, hamburger bağımlısı oldu. Tahin-pekmezi "köylü işi", vıcık vıcık yağ fışkıran kremaları "modernite" sandığınız için, daha 10 yaşında ayıya döndü, yuvarlana yuvarlana yürüyor, tıkanıyor, merdiven çıkamıyor.
Size zor geliyor ama zor mu evde yoğurt yapmak?
Kaşla göz arasında frankeştayn ürünlere kapıları açan arkadaşlarla, Amerikan çiftçilerinin avukatı profesörlerimiz, sırf karakovan balına sahip çıksa, Şemdinli'de, Pervari'de terör bile azalır, terör bile.
Uzatmayayım. Mutfak genetiğimizi kaybettik biz.
Elin adamı, mısırdan, soyadan, domatesten önce beynimizin DNA'sını değiştirdi!
Hurrraaa diye köyden kente göçerken, dışarda tıkınmayı şehirleşme zannettik. Ambalajlı ürün tüketmeyi, zenginleşme zannettik.
Dolayısıyla, ya kafayı değiştirip, özümüze döneceğiz... Ya da ne verirlerse onu yiyeceğiz."

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci İşsever
9.11.2009 / 18:45:24
Sayın Afşa'ın tesbit ve yakınımlarıdaki ürkütücü "gerçek" karşısında alabileceğimiz herhangibir tedbir olduğunu sanmıyorum. Bizi panikleten bugünkü resim, -galiba- her çağda aynıydı. Bu yıpratıcı istidat, "eşyanın tabiyatı" içabıdır. Eşya kahroluncaya -kıyâmet- kadar da süregelecektir. Kayıtlarımızdaki cennet tasvirleri, bu gezegenin istidadıyla -bu nedenle- bağdaşmıyor. Bu gezegen her an kahrolmaktadır ve bu böyle olmuştur olagelmiştir. Yakınımınız elimizde olmayan çözümleri çağrıştırdığı için, elem veriyor. Kahır ve keder kemikleşiyor.Ahi Naci.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.