Fotoğraf Sanatçısı Zehra Aslan

Taraklı, Sakarya ilinin güney ucunda yer alan şirin mi şirin bir ilçe.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Yoğun kar yağışlı bir gün. Normal insanların evlerinden çıkıp, araba kullanıp risk almak istemeyeceği günlerden biri. Fakat bizim yerinde durmayı sevmeyen Sami abimiz yine minibüsü hazırlayıp bizi Adapazarı-Taraklı istikametine gitmeye ikna etti. Yedi fotoğrafçı arkadaş yola koyulduk.

Taraklı, Sakarya ilinin güney ucunda yer alan şirin mi şirin bir ilçe. Taraklı’ya gitmek için Adapazarı TEM sapağından ayrılıp, Geyve yolunu takip etmek gerekiyor. Adapazarı’na 70 km, yollar yeni yapılmış ve oldukça düzgün. Özellikle fotoğraf çekmek isteyenler için yolda çok keyifli görüntüler var. Hele de bizim gibi karlı bir günde gidiyorsanız ormanlık mevkilerden geçerken ormanın üst kısımlarında, üstlerinde kar olan ağaçlar ile yine aynı kadraj içinde biraz aşağı indiğinizde yemyeşil dalları olan ağaçları birlikte görebiliyorsunuz. Bu manzaralar hem fotoğraf için hem de seyretmek için oldukça keyif verici.

Taraklı tarihine kısaca göz attıldığında, evlerinin 19. yüzyıl Osmanlı mimari tarzı olduğu görebiliriz. Sokaklarında dolaşırken kendinizi bazen bir açık hava müzesinde gibi hissedebilirsiniz. Ahşap cumbalı evlerin bazılarında cihannünma denilen yuvarlak formda inşa edilmiş, üstü kapalı ve oldukça estetik seyir terasları mevcut. Cihannüma’nın kelime anlamı dünyayı görmek demektir. Bu nedenle evin en yüksek kısmana inşa edilmişlerdir. Taraklı’da 120 adet tarihi ev bulunuyor ve her biri diğerinden farklı süslemelerle bezenmiş. Mimari dokunun zarar görmemesi için ilçe sit alanı ilan edilmişdir. Önceleri Geyve’ye bağlı bir kasaba olan Taraklı Haziran 1987 tarihinde ilçe olmuştur.

Taraklı adını burada yapılan ahşap taraklardan ve kaşıklardan almıştır. Ancak günümüzde her el sanatının tükenmeye yüz tuttuğu gibi Taraklı’da da tarak yapımı bir hayli azalmış durumda.
Malesef evlerdeki küçük imalatlar dışında hatırı sayılır bir imalathane bulunmamakta. Ancak yinede ahşap tarak veya kaşık satın almak isterseniz Taraklı Meydanında bugün müze haline getirilmiş okula gitmeniz gerekiyor. Okul hem bina olarak oldukça güzel hem de Taraklı çarşısına biraz yukarıdan baktığı için fotoğraf çekmenize olanak veriyor.

Ahşap evlerin arasında yürüyüp tarihin kokusunu ciğerlerinize çekerken, yol sizi Hıdırlık tepesine çıkaracak. Buradan Taraklı’ya kuşbakışı bakıp, güzel bulutların olduğu bir hava da varsa, panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. Tekrar aşağıya inmeye başladığınızda sizi Yavuz Sultan Selim zamanında inşa edilmiş olan Yunus Paşa Camii karşılayacak. Bu cami kare planlı, tek kubbeli bir Mimar Sinan eseridir. İçine girip görmenizi tavsiye ederim.

Taraklı’nın içinden bir dere geçer, bu dere Göynük tarafından gelir. Yusuf Bey mahallesine doğru yürüdüğünüzde dereyi ve dere çevresindeki evleri görmeniz mümkün. Yusuf Bey mahallesinde bazı ahşap evleri kaderine terk edilmiş görmek üzüntü verici. Bu mahallede asırlık bir çınar ağacı göreceksiniz. Bu ağaç Osmanlı’nın feth ettiği her yere çınar ağacı dikme geleneğini burada da sürdürmesi sonucunda günümüze kadar gelebilmiştir. Yine aynı mahallede taze peynir ve gerçek tereyağı alabileceğiniz bir de mandıra mevcut

Taraklı meydanına geri dönüp bir şeyler yemek isterseniz, size sevimli çarşısının içinde gözleme yapan (parkın köşesinde) bayanların yerinde yemenizi tavsiye ederim. Tabi yemek öncesi mutlaka çarşıyı gezmelisiniz. Herşey eskiden olduğu gibi sade ve yalın. Küçük eski görünümlü ahşaptan inşa edilmiş dükkanlarda belki ilginizi çekecek birşeyler bulabilirsiniz. Yemek sonrası Taraklı kahvehanesine gidip rahatça oturup, çayınızı duyumlarken buranın sakinleri ile sohbet edebilirsiniz. Küçük bir yer olduğu için halkı yabancıları hemen ayırt edilebiliyor. Sizin yabancı olduğunuzu anladıkları andan itibaren özellikle ilçenin eski sakinleri sizi önce bir sorgulayıp sonra başlıyorlar eski Taraklı’yı anlatmaya

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

saime
17.12.2009 / 00:12:01
ZEHRA Aslan olumlu izlenimleriniz bizleri ne kadar mutlu etti bilemezsin. Kelam ne güçlü bir şey. insanı dünyanın bir ucundan öbürüne, bir zaman diliminden digerine götürüp, gönülden gönüle köprüler kuruyor. Kelamine sağlık güzel insan:) ne güzel anlatmışsın.Sanki sizi film karelerinde izliyor gibi hissettim kendimi.Devamını dileriz inşallah
Yarının Köyleri” Projesi Taraklı'da hayat bulacak

Yarının Köyleri” Projesi Taraklı'da hayat bulacak

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında Sakarya-Taraklı’da dijital merkez kurulması için hazırlıklar başladı.
Emre Sarıca için Mevlüt Okutulacak

Emre Sarıca için Mevlüt Okutulacak

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Pamukova esnaflarından Müteahhit Emre Sarıca için 16 Mayıs 2024 Perşembe günü akşam namazına müteakip Taraklı'da Hacımurat Mahallesi camiinde mevlit okutulacak.
Kaymakam Burak Serttaş, Çiftçiler Günü’nde Çilek Üreticisi İsmail Sepetçi’yi Ziyaret Etti

Kaymakam Burak Serttaş, Çiftçiler Günü’nde Çilek Üreticisi İsmail Sepetçi’yi Ziyaret Etti

Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş, Çiftçiler Günü münasebetiyle Taraklı Hacıyakup Paşalar Mahallesi'nde çilek üreticiliği yapan İsmail Sepetçi'yi tarlasında ziyaret etti. Kaymakam Serttaş, tarlada çilek toplayan kadınlarla birlikte çilek topladı ve üreticilerle sohbet etti.
Taraklı'da, Bin 100 Rakımda Eşsiz Görüntü

Taraklı'da, Bin 100 Rakımda Eşsiz Görüntü

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde, Bin 100 Rakımda Bulunan Karagöl Yaylası, Doğa Severleri Kendine Hayran Bırakıyor. Karagöl Yaylası'nın Büyüleyici Doğası Kesinlikle Görülmeye Değer Bir Doğa Harikası.
700 yıllık Çınar ağacı zamana karşı direniyor

700 yıllık Çınar ağacı zamana karşı direniyor

Osmanlının fethettiği yerlere iz niteliğinde diktiği çınar ağacı, Osmanlı evleriyle ünlü Sakarya’nın Taraklı ilçesinde 700 yıldır zamana meydana okuyor.
Tarihi Hamam bakın ne halde !

Tarihi Hamam bakın ne halde !

Taraklı’da Ulucami Mahallesi'nde ilçenin gözde mekanlarından bulunan tarihi hamam mezberelik halde

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.