Çanakkale

Erdoğan ISIR Erdoğan ISIR
Yayın: Güncelleme:

Uzaktan görünür Kilit bahir Kalesi, dalgaların sesi size Mektepli Mehmetlerin yanık sesleriyle, şarapnel uğultularını bastırmak için söylediği yanık türküleri hatırlatır. Kendinizi Arıburnun’dan Kanlı sırt’a giden gizli yolda hissedersiniz. Mırıldanmaya başlarsınız; Annem beni yetiştirdi / Bu ellere yolladı / Al sancağı teslim etti / Allaha ısmarladı.

Gözleriniz nemlenir, fakat dalmışınızdır uzaklara, düşmanın sığınmak için açtığı kovuklarının önünde bulu verirsiniz kendinizi. Kulaklarınız da çınlar Büyük Kumandan Mustafa Kemalin “ben size ölmeyi emrediyorum” nidaları. Kireç tepe’de yanı başınızda gördüğünüzde tanımışınızdır onu.

Eceabat a ayak basma zamanı gelmiştir, yanınızdaki arkadaşınıza bakarsınız, oda gözlerini ufka dikmiştir, nerdeydin sorunuza. Gözleri çakmak çakmak cevap verir; Anzak koyundaydım koşuyorduk, süngü hücumuna geçmiştik, sırtların sonuna gelmiştik, durmuyordu öncü kuvvetler aşağıdaki anzaklar’ın üzerlerine doğru sırtlardan uçuyorduk. Ne kadar muhteşem bir yerdir, tozunu üzerinizde hissetmeden, bedeninize girmiştir.

Sargı yerinde bulursunuz kendinizi, yaz sıcağında üşürsünüz, dimdik ve kıvrım, kıvrım duran Selvi ağacına sırtınızı dayadığınızda. O kıvrımlar sanki orada ki binlerce şehidimizi temsil eder. Küçük bir vadidir aslında, yaralılarımızın büyük bir çoğunluğunun taşındığı yerdir ama bir gece düşman gemilerinin bombardımanından kurtulamamıştır. Ağlamak isteseniz de, yapılan büyük bir kahpeliğin, dedelerinizin kemiklerini sızlatacağından korkar, iç çekersiniz, düğümlenir boğazınız, ellerinizi göğe açmış bulursunuz, tüm dualarınızı gönderirsiniz Atalarınıza, avuç açan ellerinizi yüzünüze götürdüğünüz de anlarsınız gözyaşlarınızla doldurduğunuzu. Dedem ben ağlamadım demek istersiniz, döküldü diye mırıldanır, lakin kanlarınızla suladığınız bu toprakların kıymeti bileceğim, binlerce kefensiz yatan sizleri hiç unutmayacağım diye ant içersiniz. Özgürlüğüm ise hep en yüce değer olarak bakidir diye gönlünüze kazırsınız.

Anafartalar’dır durağınız, yedi düvelin Büyük Kumandanı tanıyacağı ve yüzyıllar boyu unutamayacağı toprakları arşınlarsınız, sırtınızı dönmüşünüzdür Kemalyeri ne, koşarak gidersiniz, yemyeşil çimenlere uzanırsınız, toprağı koklarsınız, yüzünüzü sürersiniz, öpmek istersiniz toprağı, ebedi istirahat haneniz bu topraklar olsun diye dua edersiniz. Mehmet çavuş anıtı da yakınızdadır, dede ile torunun aynı siperde şahadet şerbeti içtiğini hatırlarsınız, atıverirsiniz kendinizi küçücük çukurlara, bir iz, bir kuvvet bulmaktır niyetiniz. Ayağınızın dibindedir, milyonlarca mermiden biri kanıt olarak. Eğilip parmaklarınızla dokunursunuz, titrer bedeniniz, sevgilinize ulaşmış gibi, kaybolan bebeğinizi bulmuş gibi, sizin atanızın bir parçasıymış gibi, narince alırsınız onu, yitirmekten korkarcasına vücudunuz bir parçası olsun istersiniz.

Bu topraklar için her şeylerini veren, bölgesel, etnik ayrımı yapmadan omuz omuza çarpışan, tüm zorluklara rağmen Vatanım diye haykıran, çağdaş medeniyet seviyesine gelmemizi sağlayan, tüm dedelerimizin ruhları şad olsun. Cennet bahçelerinden bizi izlerken üzülmesinler, topraklarının her karışının kıymetini bilen torunları hala var.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

özlem tüzer
17.03.2010 / 02:36:45
oraları ziyaret ettiğinizde bu vatan için ne canların feda edildiğini anlıyorsunuz hepsi gencecik geleceği bile olmayan gençler herseylerini geride bırakıp öleceklerini bilerek bu vatana canlarını feda ettiler her karışında kanlarıvar.. onların kanlarıyla aldığı bu vatan masalarda bi imzayla veriliyor..atatürkün dediği gibi damarlarındaki asil kanı taşıyanlar bu vatana sahip çıkacak herkarışın kıymetini bilecek insanlar hala var yenilerinide yetiştiriyoruz... şehitlerimize minnettarız namusumuz için kimliğimiz için soyumuz belli olduğu için onların asla göremeyecekleri rahat ve huzurla yaşadığımız için minnettarız ruhları şad olsun onlarda bizden razı olsunlar inş..
İzzettin KÖMÜRCÜ
17.03.2010 / 08:18:05
Aşağıda Özlem kardeşimizin paylaştığı duyguları aynen paylaşıyorum.Çanakkale'de savanşan vatan evlatlarımız ne için savaştı? Sayın yazarımızın ifade ettiği gibi bu vatan toprağının bir karışının hatta bir çakıl taşının bile değerini bilen vatan evlatları var.Tarih mutlaka bu vatan topraklarını "BABALAR GİBİ SATANLARDAN" hesap soracaktır.Bir kez daha kahraman şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.Allah bu milleti gözü dönmüşlerden ve vatan hainlerinden korusun ..
Orhan GÜR
17.03.2010 / 19:11:38
Yüreğine, kalemine sağlık Erdoğancım. Sevgi ve selamlar...
şeref atlalay
17.03.2010 / 20:09:08
Yazını çok beğendim.Özellikle böyle hassas konuları kaçırmadığına sevindim.Bugünlerimizi özgürce yaşamamızı sağlayan ATALARIMIZ'a dil uzatan zihniyetin mantar gibi türediği günümüzde,PAŞA'ya dil uzatma cüretini gösteren siyasilerin faaliyet içerisindeolduğu günümüzde sizin yazınızda onlara kapak olsun.selamlar.
ahmet özek
18.03.2010 / 13:05:45
Eline sağlık Erdoğan.Bir hilal uğruna batan güneşleri görmek için oraları görmek, koklamak gerekli be Erdoğanım....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.