1960-70'li Yıllar

Erdoğan ISIR Erdoğan ISIR
Yayın: Güncelleme:

Geçmiş 40 ve 50 yıldan bahsetmek amacım, geçen yılların teknoloji olarak bize kazanımlarını inkâr etmek değil, hayatı kolaylaştıran, yaşama yenilik ve refah getirdiğini, akla gelmeyecek kolaylıklar sağladığı biliyoruz. Ben ise bizden götürdüklerinden bahsetmek istiyorum.

Bir türkü dinliyorum ordunun dereleri, şimdiki şarkılar bile 50 yıl önceki parçalar, hala onları dinlemekten zevk alıyoruz, yok içimizi ürperten bizleri uzaklardan alıp rüzgârın önüne katan, karşısına çıktığı yaylalara bırakan bir şarkı. Türkülerimizdeki değişiklikten bahsetmek değil amacım, şimdiki gençlerinde sevdiği yeni şarkılar vardır. Beklide biz geçmişte kaldık.

Olsun ben geçmişi seviyorum. En azından o zamanlarda, şu an doktorlarımızın söylediği gibi, teknoloji hastalığı, stres, var olma duygusunun getirdiği psikolojik bozukluklar ve yalnızlık hastalığı yoktu.

Olmayan daha çok şey var, fatura ödemek bu kadar sık değildi. İnternet ödemiyordunuz, telefon faturanız yoktu. Kimi yerde elektrik, su faturası da yoktu. Elektrik olmayınca televizyon hastalığı da yoktu tabi ki, bize renkli ekrandan kimse bir şeyler empoze etmeye çalışmıyordu. Bizim olmayan dünyaları izlemek zorunda kalmıyorduk. Benim en sevindiğim ise siyasilerin havanda su dövmelerine şahit olmuyorduk. Onlar yine kavga ediyor ama biz Bi haberdik. Kimisi de hiç bir şeyden haberimiz yoktu diyebilir, iyide şimdi haberimiz oluyor da ne oluyor onlar yine kendi bildiklerini okuyorlar. Konu çok uzayacak ama bakalım o zamanın Valilerine Kaymakam beylerine, her daim halkın yanındalar. Şimdi ilçenizdeki kaymakamlara bakın, ne zaman görüyorsunuz, açılış ve bayramlarda, hiç sizin işyerinize, evinize, tarlanıza gelip hal hatır soran, derdinizi dinleyen var mı? ( konu büyükleri eleştirmek değil ) Bir arkadaşım demişti, ben belediye başkanı olsam her gün Adapazarı’na belediye otobüsüyle giderim. Benim belediye başkanım bunu yapmıyor, sizinkini bilmiyorum.

Ne vardı o yıllarda, köylü Mehmet amcam 2 dönüm yer işler, buğdayından ununu elde eder, kış erzakını bahçesine ekmiştir, eşi Hatice teyzede yazdan salçalar, tarhanalar, turşular hazırlamıştır. Yiyecek sorunu olmadıktan sonra, bu güne göre daha az ürün veren toprağından da biraz mahsul sattığın da, geçimlik nafakası varsa yeter ona. Başka neye gerek var ki, gösteriş yok, eve eşya alma derdi ya da çocukların hava atmak için isteyecekleri kıyafet yok. Kabul her şey elle, beden gücüyle ama mazot derdi, gübre derdi yok. Tohumlar kendi yetiştirdiği tohumlar,( İsrail hirbit tohumları değil ) bizde hormonlu ürün yemezdik. İlaç derdi yok. Araç az olduğu için ses kirliliği yok. Evlerde huzur var. Mal yok ki hısız derdi olsun.

Evinine alarm taktırmış deselerdi o zaman, ne düşünürlerdi o günün insanları, herkesin anahtarı kapısında. Bir tokmak o kadar. Neden; birbirini tanıyan kişiler bir arada hep ondan. Mahallemize biri taşınıyor da yıllar sonra haberimiz oluyor şuan. Bizim derdimiz onu görmek değil ki, bir yaşam mücadelesine düşmüşüz kimseyi görecek halimiz yok.

Peki; elektriğin olmadığı kış akşamlarında, herkes soba başında, gaz lambası ortalığı aydınlatıyor, TV’nin yerine çocuklarının sesini açıyorsunuz, onların şen kahkahalarıyla neşeleniyor eviniz. Büyükler ise mesel anlatıyor. ( çocukken masal diyemezdik mesel derdik) evin büyüğü de, yıllardır dillerde dolaşan bir hikâye anlatı verir. Bildik de olsa dinlemesi zevk verir. Hikâye dedik şimdi benden de bir hikâye o zaman. Babam bir köye ziyarete gitmiş, akşam köy kahvesine buyur etmişler, zaman ilerleyince, fıkra zamanı denmiş herkes sırayla bir fıkra anlatsın. İlk sırayı alan köy muhtarı 4 demiş, tüm kahve kahkahayı basmış, babam hariç tabi ki. İkinci kişi 6 demiş, kahve kırılıyor gülmekten, yine gülmeyen tek kişi babam. Dayanamamış sormuş.4 deniyor gülüyorsun, 6 deniyor gülüyorsunuz, fıkra nerde. Hoca demişler doğru sen yabancısın, her akşam aynı fıkralar anlatılıyor, hepsini biz biliyoruz. Fıkralara numara koyduk. 4 dendiğinde hangi fıkra olduğunu herkes biliyor.

Herkes dediğimiz topu, topu bir avuç insan. Kavga yok, anlaşma var. İmece var. Şimdi ne var, çekememezlik, üstün olma güdüsü ve kocaman bir yalnızlık.

Her şeyin olması çözüm değil, kızlarım adına üzülüyorum, benim sadece bir topum oldu, oda aldığımız gün patladı. Ama biz çok mutluyduk, neşeli bir çocukluk geçirdik. Ya şimdikiler her şeyleri var, lakin yüzleri gülmüyor. Erken yaşta sınav maratonuna başlıyorlar, ne kadar engelleseniz de renkli kutu ve PC onları esir ediyor. Bilgileri, gezmişlikleri bizden fazla ama yüzleri bizlerin çocukluğunda ki gibi gülmüyor.

Çiftçinin de öyle, esnafında,memurun da. Eskiden başımızı sokacak bir ev, bir yatak, bir sedir tamamdı. Ananem anlatırdı ev hediyesi olarak gaz lambası almış babası, anlatırken mutluluğu hala gözlerinden okunuyordu. Bilen bilir; bir çatal kaşık takımına sevinen kaç kadın, evine bir radyo alınca dünyayı satın almış kadar mutlu olan adam, bir entari için aylarca rüya süsleyenler. Bizim şimdi her şeyimiz var. Fakat sizler inanıyorum daha mutluydunuz. Sizler daha candandınız, sizler daha dolu olarak yaşadınız.

Ordunun derlerini ne kadar yukarı aksa desek de olmuyor. Yokuş aşağı, nerde boşluk bulduysa son sürat akmaya devam ediyor. Yaşamdan aldığınız zevkler ise, size hatıra olarak kalıyor. Haftaya devam etmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ali Haluk Pektaş
3.05.2010 / 11:57:49
değerli Isır,derdimi kaşıdınız...basit bir geçmiş özlemi değil fotoğrafta gösterilenler,dertlerimizin belgesi bir anlamda..ya benim gibi sizden 20 yıl evvelini de solumuş olsaydınız !nice olurdu hüznünüz.!?
prenses
3.05.2010 / 13:36:49
Emeğine kalemine sağlık.tebrik ederim
özlem tüzer
3.05.2010 / 19:04:48
gene tam bam telinden vurmuşsunuz eskiden herşey ne kadar güzeldi ne kadar huzurluydu arabalar azdı gürültüsüz sakin bi yaşam vardı hırszılık nedir duymazdık gece kapının önünde kalırdı ayakkabılarımız bişey olmazdı tv yoktu radyodan dinlediğimiz arkası yarın lar vardı komşular toplanır pür dikkat dinlerdik piyesleri kaliteli müzikler dinlerdik kulaklarımızın ayarı bozulmazdı karanlık gecelerde annemizin masalları olurdu dinlediğimiz ..dost sohbetlerini bölen tv ler yoktu ..oyunlarımız vardı kızlı erkekli mahallece oynadığımız şimdi ben görmüyorum böyle karışık gruplar halinde oynayan çocukları hatta hiç oynamıyor çocuklar pc başından kalkmıyorlar biz oynamaya doymazdık şimdikiler hareketsiz kalmaktan obezite ve kalp hastalıklarıyla stresle psikolojik bozukluklarla uğraşıyor. bi tane bisiklete bütün mahallenin çocukları sırayla binerdik kızagımız yoktu ama merdivenle kayardık ozamanlar çok mutluyduk biz güzel günlerde büyüdük :))anlatmakla bitmez ne kadr güzel şeyleri hatırlattınız sln
İzzettin Kömürcü
4.05.2010 / 00:04:49
Sayın Abim;Hiç bir şey dünkü gibi olmuyor."Geçmişe sahip çıkalım" diyoruz.Olmuyor.Hiç eskisi gibi olmuyor.Yazıya kendimi öyle kaptırdım ki:))Daldım gittim eskiye bir anda:)Küçükken hafta sonlarında hep babaannemin evine giderdim.Gece yatmadan önce dedemle laflardık.Hatta bu laflamalarda babaannemle dedemin ta eskilerden sohbetini dinlerdim.Hemde keyifle dinlerdim.İnatlaşırlardı birbiriyle :))Dedem bana milli mücadele yıllarını anlatırdı.Vakit ilerleyince babannem kızardı "Hadi yeter artık çocuk uyuyacak" derdi.Dedemin anlattıklarını kitaplardan zor öğrenirdim belkide.Velhasıl Sayın abim..Yazıyı okurken gerçekten eskilere gittim bende.Haaa birde babannem..Babannemde mesel anlatmaz iyi mesel satardı bana yatmadan önce:)))Eline yüreğine emeğine sağlık diyorum...Teşekkürler...Devamını okumak dileğiyle

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.