İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız

Hacı Atıf Kimdir? (8)

Son on beş senedir bir tek hafız bile yetiştirememiş Taraklı...
Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge
Yayın: Güncelleme:

Hafız Ali Saraç, bir ikindi namazı sonrası, Yunus Paşa’nın müezzin mahfilinde kulağıma şöyle fısıldadı:

-“Mademki Hacı Atıf’ı yazıyorsun, bununla alakalı babamın hafızlık cemiyetini de yaz. Dedem Birinci Cihan Harbi’nde şehit düşünce; babaannem, oğlu Mehmet’i pek zor şartlarda büyütmeye çalışmış. Okuma yaşına geldiğinde, Mehmet’i hafız olması için Sinaplı Hafız’a teslim etmiş. Mehmet de istidat, fetanet sahibiymiş, kısa zamanda hafız olup çıkmış. Hafız olmuş, ama hafızlık cemiyeti henüz yapılamamış. Zaten kıt imkânlarla geçinen babaannemin, oğluna böyle bir cemiyet yaptırabilecek parası nasıl bulunabilirdi ki?

Babaannem Fatıma Hanım, pek sevdiği komşusu Sabire Hanım’a konuyu bir gün açıvermiş. Ne yapmalı demiş? Sabire Hanım ise eşi Hacı Atıf Efendi’yle konuşup durumdan haberdar kılmış onu. Hacı Atıf Efendi, Fatıma Hanım’ı çağırıp:

-Ben kendim hafız olmama rağmen oğullarımı hafız yetiştirememişken, sen şu dul hâlinle Mehmet’i hafız ettin ya... Seni tebrik ederim, merak etme! Lakin biraz bekle, bir kolayını bulacağız.

Babaannem, iki sene bekler oğlunun cemiyeti için. İki senenin sonunda Hacı Atıf da oğullarından birini hafız yetiştirmiştir. Öyle ki her ikisinin cemiyeti cem olsun.”

Hacı Atıf’ın, Mehmet’in hocası olan Sinaplı Hafız’la arasının serin olması, Hoca’ya verilecek hediyelerde bir kısıtlamaya götürmemiştir onu. Hoca, tam takım giydirilmiş, muhtelif hediyelerle taltif edilmiştir. Hacı Atıf, burada da ilme verdiği ehemmiyet ve komşularına olan himayesiyle bugün dahi hafızalarda silinmez bir yere sahiptir. Daha sonra Yusuf Bey Camii imamı olan Hafız Mehmet’in bu cemiyet mevzusu, bugün son on beş senedir bir tek hafız bile yetiştirememiş Taraklı için dikkate şayan bir ibrettir.

Taraklı, belki de Hacı Atıf’ın torunu Enes’i çıkarmıştır son hafız olarak, öncesinde de ağabeyi Numan’ı.

Süleymaniye’ye, Göztepe’ye imam ve hafızlar yetiştiren ve hatta akademisyenini dahi hafız eden Taraklı, bugün bu noktada çoraktır. Aşağı Camii Kız Kur’ân Kursu kapanmıştır. Yukarı Camii Kur’ân Kursu âtıldır (âtılın bir anlamı da uyuşuktur; hareket eder, fakat uyuşuk hareket eder.) İnşaatı durdurulmuş bir Kur’ân kursu da vardır ki onun da hâli perişanlıktır hastane gibi… Halkın çocuklarından, camilerdeki iki aylık yaz kurslarıyla iktifa etmesi beklenmektedir.

Demir hafızlar yetiştiren Taraklı; paslanmış, mecali kalmamıştır bu noktada anlaşılan. Köyler, birkaç cefakâr hocanın çabaları dışında aynı akıbete doğru sürüklenmektedir. Vaaz u nasihati devlete bırakmış olan halk, çocuklarının Kur’ân talimini de devlete bırakarak, son on beş senedir tek bir hafız yetiştiremeyen bir beldenin halkı olmakla utanç duymalı, hicap etmelidir. Vesselam…

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Sümer ARMAĞAN
15.03.2011 / 23:20:23
Rahmetli Hıdıroğlu Arifin torunuyum ben,eşi Mevlithan Muazzez Hanım,benim babaannem olur.Sıtkı Hafızın kızı,Hacı Atıf babaannemin amcasıdır.Taraklı açısından önemli bir kişi olduğu anlatılan ve yazılan Hacı Atıfın kardeşlerinden hiç bahsedilmiyor ben büyük dedemin polis memuru olduğunu biliyorum.Ya diğerleri ne işle meşgüldüler şimdiki zamana nazaran ozamanki tarihtede kardeşler birbirine uzakmıydı,sadece karizma olarakmı etkiliydi Hacı Atıf yoksa sülale olarak mı,babaannem tarafı olması dolayısı ile bende çok bilgiye sahip değilim kendisi sağ iken de biz küçüktük.Herşeye rağmen çalışmanız için teşekkür ederim bende bilmediğim konulara vakıf oldum sayenizde.Her yazınızdan sonra siyasi yorum yapılması sizi bıktırmasın zaten yazılanların tarihi bir sertifika olamayacağını beyan etmişsiniz,buna rağmen durumdan vazife çıkaranlar oluyorsada kusurlarına bakmayın.Bu yazı dizisi nihayete erince Taraklı için önem arz eden başka şahsiyetleride yazmanızı sizden rica ederim.Emeğinize sağlık syglr

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.