Yalaza Kültürü

YALAZA
Yayın: Güncelleme:

 Hadi geli n bu gün sizinle biraz "YALAZA" yapalım.Hani şu yıllardır bırakamadığımız nesilden nesile devam eden "YALAZA"


Şimdi buradan "YALAZA"nın tarifini yapmak tereciye tere satmak gibi olur. Onun için arife tarif gerekmez.


Yalnız benim sizlerle paylaşacağım yalaza biraz Kilcilerli Ragıp Hocam ile İmdat'ı kızdırabilir. Ama en çok Kasap Mustafa enişteyi kızdırırmı güldürürmü bilemem.


Sene 1976 Bizim Falanız kırına elektrik yeni geliyor. Direkler dikilmiş, teller çekilmiş trafolar bağlanıyor.Malum bizim Falanız kırında köyler sıra sıra ovanın edrafına dizilmiştir. Bunlardan Boyacılar Köyü İle KİLCİLER Köyü ovanın arkasında kalır.Pek ne yaptıkları görünmez.


Söz Kilcilerden açıldımı biraz tereddüt edilir. Çünkü selam verirsin adamı inceden inceye bizim tabirimizle makaraya sararlar. Adamı işletirler. Gerçi bizim CENNET enişte fiyakalarını bozdu.Karizmayıda köye gelen imamın "SALATALIK" hutbesi çizdi. Neyse Allah ömür verirse ileriki günlerde "CENNET KABAĞI ile SALATALI" hikayesinide anlatırım.



Dedim ya elektrik yeni geliyor. Kilcilerde köy trofosunuın bağlantısını yapan elektrik teknisyeni direğin üzerinde sıcak yaz gününde durmadan çalışıyor. Köye bir an önce elektrik vermek için. Köyün bizim tabirimizle"AYLAKÇI"larıda, onun bu hummalı çalışmasını aşağıdan izliyorlar. Adamların kanına işlemiş bir kere YALAZA! duramayıp aşağıdan sesleniyorlar: "Ya yeğenim bu elekktrik nasıl bi şey? Senin o bağladığın tellerin içinden geçen ortadaki telin içi boş herhalde, Usta şöyle aşağı bir bakar hayırdır der.


Bizimkiler yine "Ya yeğenim o borunun içine gaz yağı veya herneyse bir şey koyuyorlar o yanıyor herhalde " derler. Usta bakar ya bu adamlar çok cahil der. Başlar elektriği ta santralden anlatmaya, anlata, anlata ,trafoya oradanda evlere dağıtır. Tabi bizim "YALAZA" cıların gölgede rahatı iyi.Usta tamammı beyler anladınızmı der. Bizimkiler vay anasının derler ve biraz sessizlikten sonra "Yok arkadaş benim aklım almıyor Bizim GAZ LAMBASI'nın gazı bittimi lamba yanıyormu? Ötekiler yanmıyor Eeee derler. Yine yeğenim sen bu işten pek anlamıyon herhalde derler. Bizim usta başlar direkten yavaş yavaş inmeye anlatacaktır onlara ELEKTRİĞİ...


Aşağı iner otururlar gölgeye yakarlar cıgaraları. Adam tekrar başlar anlatmaya elektriği , sonunda yine sorar anladınızmı? Önce ses çıkmaz sonra yine aynı şekilde "of aganın sen bizimle eğlenmiyon değilmi? derler. Adam kan ter içinde kalmış "olurmu dayı valla böyle" der. Türkiyedeki elektrik santrallerinide saymıştır bu arada.Ama nafile


Öğlen olmuştur, Bizde öğlen olduğunu o zaman Göynük te "baytar" bu günkü adıyla veteriner Falanız kırından geçtimi vakit tamamdır az sonra ezan okunur. Tabi bir terslik olmazsa. O baytarın şoförüde Kilciler Köyündendir rahmetli Ali Abi.


İşte böyle bir ortamda köye gelir. Bakar bir kalabalık var durdurur cipi selam verir. Bunu gören bizim usta, hah der akıllı başlı bir adam geldi ondan yardım alaıp bunlara anlatırım derdimi der. Bilmez onunda Kilcilerli olduğunu.


Rahmetli Ali abi anlamıştır bizimkiler yine ince bir iş çeviriyorlar hadi hayırlısı deyip ortak olur mevzuya. Kendinden medet bekleyen usta biraz nefes alıp, açmış konuyu. Bakmış iş derin demişki ustaya: Bak hemşerim ben bu köylüyüm, bu adamlarda değil elektriği uzaydaki gezegenleri ezbere bilirler. Bunlar seninle YALAZA yapmışlar.Sen işine bak der. Bizim usta YALAZAYI pek anlamamış ama çok kötü işletildiğini anlamış çıkmış direğin üstüne. Ben ne yapayımda bu adamlardan intikamımı alayım. İyi bir ders vereyim demiş. Sonunda teknik elemanlığını konuşturur. Topraklamada bir bağlantı hatası yapar, elektrikler bağlanmış ve ilk yağmurda Kilcilerin trafosu büyük bir gürültüyle patlamış.


Diğer köyler pırıl, pırıl elektrikle otururken bizim YALAZA cı Kilciler 3 ay gaz lambasına talim ederler.Tabi zenginler 14 numara, ortahalliler 7 numara bizim gibi fakirlerde 5 numara lamba yakarak.


Bizim usta Bolu'daki arkadaşlarına konuyu anlattığından trafo çok geç geldi. Peki bu olay Kilcilere biraz ders oldumu? Asla! YALAZA ya devam.


Ragıp Hocam biraz kızar gibi oldu ama bak hocam bir dahaki yazımda CENNET KABAĞINI nı anlatırım. Sen şimdilik bunu sineye çek. İzzettin Kömürcü de bunu duymamıştır.Ayrı köşelerde olsakta bazı şeyleri paylaşmayı biliriz.



Hoşça Kalın



 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ihlamurcu
18.12.2006 / 01:02:32
Sevgili dostum yusuf cennet kabağını anlatmanı gerçekten istiyorum ama buna bir de jandarmadan ihaleyle aldığın ıhlamurları ve buna karşılık ödediğin ağır bedeli de mutlaka anlatmalısın.
Alaettin BALCI
21.12.2006 / 15:36:44
Ağzına sağlık Yusuf kardeş.Yalazaya devam...Taraklı yalazalrını derleyip bir kitap haline getirelim.Okulda arkadaşlara anlatıyorum,gülüyorlar.Sonra da ciddi bir şey anlattım mı,yalazadır deyip inanmıyorlar.Selamlar...saygılar...
Sadettin SALTIK
25.12.2006 / 23:43:15
Selam Dostum Yusuf. Cenet kabağını beklemekten gözlerimiz yollarda kaldı. Eee... hadi nazlanmada anlat yahu. Yoksa sendemi Aaazzzz Sooonnnraaacılardan oldun.
fatih çarpışan
28.12.2006 / 19:42:31
saygı değer hocam ben bi göynüklü olarak bu kültürün sade daraklılılar tarafındsan bilindiğini sanırdım meğersem esas işin üstadları göynüklülermiş. Bu kültürü daha iyi kavrayabilmemiz için yazılarının devamını merakla bekler saygılarımı sunarım.
salih kocatepe
10.11.2007 / 15:36:32
Ne zamandan beri taraklı'lar göynük'ün tarihçesini anlatır olmuş.kendinizden bişeyler bulsanıza....
osman
11.01.2008 / 17:50:41
sayınn kabak ilk önce senin türkçe hocan kim?sen bizim köyle ugrasacagına ilk önce kendi mancarlarınızı anlatt anlandınmı mancarcı senın kafan bizim köyün tarihçesini arastırmaya yetmezz bir daha 1e 3 katarak bir seyler anlatmassaınız seviniriz

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.