Aksiyon Dergisinden ...

Taraklılı İzzettin Kömürcü'nün ilginç hayat hikâyesini, Aksiyon Dergisinden Ülkü Akagündüz yazdı...
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

28/11/2011

Ülkü AKAGÜNDÜZ

(ÖZEL)

İzzettin Kömürcü, Taraklı’da yaşıyor. Taraklı güzel yer; ahşap evleri, tarihî camileri, güler yüzlü insanları, hafta sonu yerli turistlerle şenlenen taş sokakları var… Betonun o meyus çehresine pek rastlanmaz burada, kendine özgü, bozulmamış bir doku… İzzettin, doğma büyüme buralı işte… Ne talih! Çocukluk hatıralarını hep bir göç kamyonuna yüklemek zorunda kalanlar, o şehirden bu şehire ekmek parası peşinde savrulanlar, içten içe kıskanırlar İzzettin gibi adamları… Sokağındaki ağaçla büyüyüp yaşlanan, içine doğduğu evle eskiyen adamlar… Ne ki talih, kimi güldürür kimi ağlatır insanı. O sakin kasabada, muhterem anacığı ve pek sevdiği eşiyle mutlu mesut yaşayıp giden İzzettin’in kim bilir ne derdi var!

Karşıdan baksanız herkes işinde gücünde, İzzettin de öyle… İlçe merkezinde küçük bir dükkân; camekânda İstanbul’dan, Ankara’dan gelenleri cezbetmeye yönelik iri puntolu bir yazı: “Ayşe Hanım’ın yöresel ürünleri”… Salça, tarhana, elma kurusu, ıhlamur, kekik, erişte, turşu, kızılcık marmeladı, çam reçeli, uğut; ama ille de köpük helva… Evin bir köşesini imalathaneye dönüştüren eşi Ayşe Hanım üretiyor, İzzettin satıyor ve o, bu hâliyle, eşi ve anası tarafından çekip çevrilen, koruyup kollanan masal kahramanı Keloğlan’a benziyor ki yazının devamında siz de ‘A evet’ diyeceksiniz. Ama önce, köpük helvadaki ‘ille’ye bir açıklama getirelim.

Çöven otundan yapılan bembeyaz, yumuşacık bu tatlı, dükkânın en rağbet gören mamullerinden biri; ama daha da önemlisi İzzettin’in soyadının bu helvadan geliyor oluşu. Biraz dolaylı olarak tabii… Helvacılık yapan dede, soyadı kanunu çıktığında, alakasız bir adla burun burunayken ‘Durun’ demiş son dakikada, “Biz helvacılık yaparız, Helva ocaklarının altında yanan kömürü de sonradan satarız. Soyadımız Kömürcü olsun.” Bugün ancak Taraklı’ya yolu düşüp de İzzettin’in dükkânından köpük helva alanların tanıyıp bildiği ‘Kömürcüoğlu’ markasının arkasında o dedenin ataklığı yatıyor işte.

Karşıdan bakınca demiştik, herkes işinde gücünde, İzzettin de öyle… Tezgâhın arkasında müşterisiyle sohbet ederken arada bir raftaki köpük helvalardan ya da marmelat kavanozlarından birine uzanırken gördüğümüz o adamın doğuştan kas hastası olduğunu nereden bileceğiz ve bu hastalıkla baş edeyim derken bir dolu tuhaf işe bulaştığını…

Hikâye, bir doktor tavsiyesiyle başlıyor; “Zora gelmeden, sıkıntı çekmeden, ağır yük kaldırmadan, fazla yürümeden, televizyon izlemeden, gazete okumadan, hatta çok konuşmadan, hâsılı stresten uzak yaşamalısın.” İzzettin, öpüp başına koyuyor bu tavsiyeyi, hatta buradan bir felsefi sonuca bile varıyor: “Benim gibi hasta olanların en büyük tedavisi özgür yaşamaktır.”

Bin kişiden birinde görülen bir hastalık onunki, çocukluğundan beri tedavi altında. “Günde 8-10 hap yutarım; ama hep aynı hapları yutarım.” diyor. Kendini bildi bileli, cüzdanında bir kâğıtla geziyor, başına bir iş geldiğinde alması gereken ilaçların listesi kayıtlı bu kâğıtta. Böyle bakınca zor bir hayat; o da durumun farkında zaten: “Benim gibi hastaların yaşama ihtimali düşük, yaşayanlar da ya spastik özürlü ya bedensel ya da zihinsel özürlü oluyor ve hepsi de hayata küsüyor.”

İzzettin ne yapıyor; çocuk yaşta işi çözerek doktorları bile şaşırtıyor: “Sosyal işlerle uğraşmayı kendime uygun gördüm. Etkinlikler benim ilacım oldu. İlkokul birden beşe kadar ya sınıf başkanıydım ya kültür-edebiyat kolu başkanı ya da spor kolu başkanı.”

Daha o yaşlarda nereye gitse etrafına 8-10 kişi toplayan İzzettin, zaman içinde kalabalıkları bir amaç etrafında buluşturmayı da öğrenmiş. Nerede bir başıboşluk, intizamsızlık varsa oraya koşmuş, taşın altına elini koymuş, kapanmak üzere olan dernekleri kurtarıp yeni dernekler kurmuş ve hepsine de tıpkı ilkokul yıllarında olduğu gibi başkanlık yapmış. ‘İyi hoş da tuhaflık bunun neresinde?’ diye meraklananlar için bir liste var aşağıda; gülümseten ve şaşırtan bir liste…

-Hayatımda hiç topa vurmadım; ama…: “Bırakın top oynamayı, uzun süre yürüyüş yapamam, koşamam, görmemde de sıkıntı var. Ama ilçemizde bir spor potansiyeli olup da kimsenin toparlanamadığını görünce dayanamadım. 1957’de kurulan ve kendi hâline terk edilen Taraklı Gençlik Spor Kulübü’nü aldım, at koşturur gibi koşturdum. Koşmaya başlayınca elimizden alındı; ama içimdeki heves yüzünden iki yıl sonra yeni bir spor kulübü kurduk. O kulüp birinci amatör kümede oynuyor bugün; ama yönetiminde değilim artık.”

-Cumadan cumaya camiye giderim; ama…: “Düzenli namaz kılamıyorum maalesef. Bir gün Taraklı Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nden iki yaşlı amca yanıma gelip ‘Derneği feshedeceğiz, bize yardım et.’ dediler. İçlerinden biri vefat etti, Allah rahmet etsin. O zaman onlara dedim ki ‘Bu derneği kapatırsanız, yarın arkanızdan olumsuz ifadeler kullanırlar, kimse sizi hayırla yâd etmez, en başta da ben.’ ‘Peki, ne yapacağız?’ dediler. ‘Siz benim yanımda olun, ben bu işi yürüteyim.’ dedim. En büyük sıkıntı, derneği işler hâlde tutmaktır zaten. ‘Tamam’ dediler, işe koyulduk. Temeli atılan; ama o vakte kadar çivi bile çakılmayan Konak Camii’nin inşaatını bitirdik. Camiye yardım toplarken biraz zorlandım tabii. Beni pek camide göremeyen halk, ‘İzzettin, camiye ne parası topluyor acaba?’ diye şüpheye düştü. Depremden önce (Adapazarı ve ilçelerinde yaşayanlar olayları hâlâ böyle hatırlıyor yazık ki) devraldığım başkanlığı hâlen yürütüyorum.”

-Hiç ateşli silah kullanmadım; ama…: “Avcılar örgütlenemiyordu. Hepsi de yaşça benden büyüktü. Bir araya gelmelerini sağladım ve 2002’de Taraklı Avcılar ve Atıcılar Derneği’ni kurdum. Dernek, Marmara Bölgesi’ndeki en aktif derneklerden biri hâline geldi. Ama 2005’te en az oyu alarak yönetim dışı kaldım ve kurucu başkanlıktan çekildim. Yönetime geçenler gerçekten avcıydı. O yüzden hiç üzülmedim. Benim görevim zaten öncülük yapmaktır. Derneğin tüzel kişiliğini, yazışmalarını bürokratik işlerini en iyi ben götürürüm.”

-Kan görmeye bile dayanamam; ama…: “Kızılay Derneği de tıpkı Camileri Yaşatma Derneği gibi kapanmak üzereydi. Tam feshedilmek üzereydi ki yetiştim. ‘Bende dernek hastalığı var. Ben bu derneği alayım götüreyim.’ dedim. Beş arkadaşımla yönetimi devraldım. Depremden önceydi. Keyfî kurulan çadırları söktürüp Adapazarı’na götürdüm. Sürekli kan bağışı kampanyaları düzenledim. Ama kendim, sağlığım elvermediği için hiç kan veremedim. Kan görmeye de dayanamam ayrıca, kan tutar beni.”

-Televizyon, gazete yasak; ama…: “Doktorum bana gazete okumayı ve televizyon seyretmeyi yasakladı; ama kaderin bir cilvesiyle gazetecilik mesleğine atıldım, 25 yıldır da devam ediyorum. Anadolu Ajansı’nın Taraklı muhabiriyim. Yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yazıyorum. Bugüne kadar hiç trafik kazası haberi yapmadım. Televizyonda sadece Kurtlar Vadisi’ni izledim. Bir de TT Net’in Mümkünlü reklamında rol aldım.”

43 yaşındaki İzzettin Kömürcü’nün tuhaf hikâyesi böyle işte… Yükseklik korkusu olduğu hâlde Taraklı için yüksek sayılabilecek üçüncü katta oturup balkona hiç çıkmaması, fotoğrafını çektiği insanlar rahmetli olduğu için makineyi bir köşeye kaldırması, ilçede hırsızlık vakası nadirattan iken dükkânının hem de onun doğum gününde soyulması gibi ‘ufak tefek aksilikleri’ saymazsak tabii… “Hep kurdum ama neyi kurduysam elimden bebek alınır gibi alındı.” diyen; fakat bebeğini alanlara da hiç gücenmeyen bu adam bir vakitler tuhaf olmayan bir işe el atmış aslında; ‘sigara ve alkol kullanmadığı hâlde’ Taraklı Yeşilay Derneği’nde çalışmış. 
 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ufuk şen
29.11.2011 / 21:49:04
okurken biraz hüzünlendim birazda neşelendim. İzzetini birisinin kaleme alması gerekiyordu. Ve güçlü bir kalemle anlatılmış. yazana tebrikler. İzzettin abi yolun açık olsun. ALLAH uzun ömürler versin
halim öztürk
29.11.2011 / 23:15:45
kolay izzettin kömürcü olunmaz.allah sana sağlıklı uzun ömürler versın.
HIZIR
30.11.2011 / 01:53:11
MUTLU YÜZÜNLE KATKI SAĞLAYACAĞIN, MARKA YARATACAĞIN DAHA ÇOK İŞİN VAR İZZETTİN, BAŞARILI, SAĞLIKLI NİCE YILLARA...
Hasan KISA
30.11.2011 / 10:15:28
Sevgili Kardeşim İzzettin... Okuduğum kadarıyla dışarıdan birisinin bunları tesbit ederek yazması tanımayan biri için farklı yorumlara sebep olabilir... Ancak... Biz İzzettin Kardeşimizi iyi biliriz.. Hep zorlukları sever.. Birileri tarafından hep yıklımaya çalışılır... Ama kendisi Ulu çınarlar gibidir sallanır fakat yıkılmaz...Hayatı boyunca kimsenin akıkna-karasına karışmadan kendi doğrularınca yaşamaya çalışır... Garibanın elinden tutmayı sever... Hep ezilmişlerin,dışlanmışların ayanıda olarak onların hayata tutunmasını sağlar... Kardeşim izzet; Doğru bildiklerinden taviz vermeden devam et.. Mevlam yar ve yardımcın olsun...
Ayhan Kömürcü
30.11.2011 / 10:45:33
İzzettin bu kadar güzel anlatılabilir.yazarımıza teşekkürler.
MESUT UZELLİ
30.11.2011 / 13:06:17
Taraklıda izzettini yakından tanıyan biri bile arkadaşımı bu kadar iyi anlatamazdı doğrusu Arkadaşıma sevdikleriyle beraber uzun ve sağlıklı günler diliyorum ........
Ahi Naci
30.11.2011 / 13:15:01
Kendilerinin dolaylı ya da dolaysız olarak, Taraklı'da gündemi yönlendirmekte gösterdikleri beceri ve hüner, mutlaktır. Beldemizin nabzını tutmakta sergilediği özveri ve gayret, gün gelip anılacaktır. İşte o zaman "İzzettin farkı," daha berraklaşacaktır. Ahi Naci.
İzzettin KÖMÜRCÜ
30.11.2011 / 16:28:51
ÖNCELİKLE YAZIYI HAZIRLAYAN KARDEŞİMİZ ÜLKÜ AKAGÜNDÜZ'E,EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM.HAKKIMDAKİ GÜZEL DÜŞÜNCELERİNİ YORUMLARDA YAZAN DOSTLARIMIN İFADELERİ BENİ GERÇEKTEN ÇOK MUTLU ETTİ.TARAKLI'DAN HERKESE SAYGI,SEVGİ VE SELAMLARIMI GÖNDERİYORUM
NEVZAT AKAY
30.11.2011 / 18:23:07
Sevgili Kardeşimi bu kadar güzel anlatan Ülkü Akagündüz'ü Tebrik ederim.İzzettin kardeşim enterasan kişiliği sahip kişidir.Yakın arkadaşı ve dostu olarak tanıdığım için mert dobra yürekli aynı zamanda yufka yürekli kişiliği ve herkesin yardımına koşan kişiliğe sahiptir.(Tabiki Kurtlar vadisini seyretmediği zaman eğer kurtlar vadisini seyrediyorsa yanına yaklaşmamak iyi olur)Tam manası ile 1999 yılında tanışdık İzzettin ile.Dostluğu tam dostluk ,düşmanlığıda tam düşmanlıktır İzzettin'in.İyiki Tanımışım,İyiki Varsın İzzettin. Allah Uzun ömür versin sana ve ailene.
fırat dönmez
30.11.2011 / 21:33:24
Çok güzel bir yazı,çok güzel işler,çok güzel bir insan.arkadaşım başarılarının devamını diliyorum.
Nesibe Sarıaltın
1.12.2011 / 12:38:22
Dükkanın önünden her geçtiğimde,konuklar kim diye göz atar;yazıda anlatıldığı özellikleriyle kitaplara konu insan diye düşünürüm.Görev yaptığınız yerde böyle güzelliklerle karşılaşmak hem şans ,hem umut.
Faruk Serkan Yılmaz
1.12.2011 / 13:12:18
Değerli Ülkü Hanım, hakkı almış yanına Kömürcü'yü bulmuş. Hak yerini bulmuş.
selami küçükçınar
1.12.2011 / 15:07:29
Kendisini çocukluğundan beri tanırım,taa o zamanlarda kendini fark ettiriyordu sıradan bir çocuk değildi.Bugünde renkli ve farklı kişiliği ile başarılı çalışmalarına devam edip kendini fark ettiriyor.Kendisine ve ailesine sağlıklı, başarı ve huzur dolu uzun bir yaşam dilerim.Sevgilerimlle..
ADNAN DİNÇER
2.12.2011 / 19:10:34
İzzettin Kömürcü sayesinde Taraklıyı tanıdım ve gelerek Taraklıyı görme imkanım oldu.Gerçi kendisiyle tanışma imkanım olmadı.TÜM çalışmalarını izliyor ve takdir ediyorum.Yeni haberlerini bekler ve hayırlı ömürler dilerim.EN DERİN SAYGILARIMLA.
tuncay çakmak
4.12.2011 / 09:15:20
mrb izzettin kömürcüyü bu kadar güzel anlatmak ve kaleme dökmek oldukca zordur ne kadar anlatılırsada izzettin abiyle yan yana gelmeden iki kelime sohbet etmeden bu dizelerin eksik kalacağı kanısındayım çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık burdan tüm hemşehrilerime saygı ve sevgilerimi sunmak istiyorum hoşcakalın..

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.