Bilimadamları "Sakin Şehir" İçin Birarada

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, 16 üniversiteden 30 akademisyen "Cittaslow Bilim Komitesi" için Yaşar Üniversitesi'nde bir araya geldi.

İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, 16 üniversiteden 30 akademisyen "Cittaslow Bilim Komitesi" için Yaşar Üniversitesi'nde bir araya geldi. Bilim adamları, Sakin Şehir Belediye Başkanları ve adayları, Türkiye'de "sakin şehir"lerin geleceğini tartışacak.

Toplantı, merkezi İtalya'da bulunan, 24 ülke, 154 kentin üye olduğu ve Türkiye'de Seferihisar'ın öncülüğünü yaptığı "Sakin Şehir"lerin Türkiye'deki gelişimine katkı verilmesini amaçlıyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in daveti üzerine buluşan akademisyenler, komisyonlara ayrılarak, mevcut Sakin Şehirlerin kalkınmalarına yönelik öneri ve projeler üzerinde çalışacak.

Toplantının açılışında konuşan Soyer, sakin şehir belediye başkanları ile bilimadamlarının ilk kez bir arada olduğuna dikkati çekerek, "Bu toplantıdan beklediğimiz, 'Yavaş' felsefesinin bir yaşam biçimi olarak daha iyi anlaşılmasını sağlamak, bir yerel kalkınma modeli olarak bu felsefenin Türkiye-de yaygınlaşmasını sağlayacak komiteler kurabilmek" dedi.

Toplantının ilk sunumunu gerçekleştiren Başkan Soyer, Fransız İhtilali ile başlayan ve ikinci dünya savaşından sonra özellikleri kaybolmaya yüz tutan bir çağın artık ömrünü tamamladığını ve insanlığın bilim ve teknoloji çağına geçtiğini belirterek, globalizasyon denilen bu dönemde, hayata hızın egemen olduğunu, rekabetin sadece daha hızlı ve büyük olana yaşam hakkı tanıdığını, büyük şirketlerin, aynı markalı giyeceklerinin, yiyeceklerin, içeceklerin insanlığı hegamonik kıskaç altına aldığını söyledi.

İnsanlığın küreselleşmesinin dayattığı hız ve globalizasyona tepkisinin insanca olduğunu, yerellik ve yavaşlığın bu tepkinin temelleri olarak ortaya çıktığının altını çizen Başkan Soyer, bugün de insanların daha hızlı olmanın her zaman daha iyi olduğuna inanmadığını ve yaygınlaşan yavaşlama eğiliminin giderek küresel bir harekete dönüştüğünü sözlerine ekledi.

Başkan Soyer sunumunu, Wifred A. Peterson'un "Beni Yavaşlat Tanrım" adlı şiirinin dizeleriyle tamamladı.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan da böyle bir organizasyona evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Çok güzel bir vesileyle buluştuk. İlk yavaş şehrimiz ve Başkanı Tunç Soyer ile ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Biz de ruhen yavaş bir üniversitesiyiz. Bu işin ruhuna, felsefesine destek vermek ve üniversitemizde bu akımı yaşatmak istiyoruz" dedi.

İki gün sürecek Bilim Komitesi'nin ilk günü Yaşar Üniversitesi'nde yapılacak sunumlar ve karşılıklı görüşmelerle gerçekleşecek. Komitenin ikinci günü katılımcılar Seferihisar Sığacık'ta Kaleiçi Pazarı'nı gezecek ve Seferihisar'da yapılan çalışmaları inceleyecek.

Bilim Komitesi'nde Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Türkiye Cittaslow Koordinatörü Bülent Köstem, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Prof. Dr Tayfun Özkaya, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ercan Tatlıgil, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Filibeli, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Cemal Arkon, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnsel, mimar Çetin Öztürk, Boğaziçi Üniversitesi Turizm Hukuku Bölümü'nden Avukat İlker Ünsever, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nden Prof.Dr. Sıddık İçli, Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nden Prof. Ümit Erdem, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr Melek Göregenli, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nden Prof. Dr. Korel Göymen, 19 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Yavuz Demir, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, İzmir Ekonomi Üniversitesi Stratejik Planlama Müdürü Yrd. Doç. Dr. Melike Demirbağ Kaplan, Gazi Üniversitesi'nden Sema Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dilek Ünalan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi Bölümü'nden Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Yıldız Teknik Üniversitesi Yönetim Bilimi'nden Prof. Dr. Esin Can, Medipol Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü'nden Prof. Dr. Huriye Çatalca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi'nden Prof. Dr. Bülent Cihangir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Bölümü'nden Doç. Dr. Şule Aydın, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden Doç. Dr. Uğur Ömürgülşenel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay, Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Prof. Dr. Dicle Oğuz, Trakya Kalkınma Ajansı'ndan Semiha Ahmet, Onur Donat yer alıyor.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

nesrin kuru
25.12.2011 / 09:06:10
Sakin şehirlerin geleceğini ben söyleyeyim. Mesela Taraklı. Çok kalabalık bir şehir olacak. Hiç Taraklılı kalmayacak. Herkes arazisini, arsasını çok para verene satacak. Sonununda da herkes kendi arazisinde, sattığı yerde amelelik yaoacak.
Sakarya Türk Tarım Orman-Sen Heyeti, Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş’ı Ziyaret Etti

Sakarya Türk Tarım Orman-Sen Heyeti, Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş’ı Ziyaret Etti

Sakarya Türk Tarım Orman-Sen Başkanı Murat Yıldırım önderliğinde, yönetim kurulu üyeleri ve Taraklı ilçe Temsilcisi İsfendiyar Çetin, Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş’ı makamında ziyaret etti.
Ticaret Borsası yönetiminden Taraklı Ziraat Odası'na Ziyaret

Ticaret Borsası yönetiminden Taraklı Ziraat Odası'na Ziyaret

Sakarya Ticaret Borsası yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç ve Meclis Başkanı Bekir Uztürkile yönetim kurulu üyeleri, Taraklı Ziraat Odası'nı ziyaret etti.
Taraklı’da Yenidoğan İlk/Ortaokulu’nda Coşkulu 23 Nisan Kutlaması

Taraklı’da Yenidoğan İlk/Ortaokulu’nda Coşkulu 23 Nisan Kutlaması

Taraklı Yenidoğan İlk/Ortaokulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı. Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Remzi Yetkin,Şube Müdürleri, öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve okul yönetiminin katılımıyla gerçekleşti.
Taraklı'da da 23 Nisan Coşkuyla kutlandı

Taraklı'da da 23 Nisan Coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104. yılı, Taraklı'da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, Atatürk İlkokulu Bahçesi'nde gerçekleşti.
Taraklı'da 23 Nisan Kutlamalarında Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Taraklı'da 23 Nisan Kutlamalarında Çelenk Sunma Töreni Gerçekleştirildi

Taraklı ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Şehit Mehmet Nuri Kocabıyık Meydanında çelenk sunma töreni gerçekleşti
Kaymakamlık Koltuğuna İsmail Talha Turan oturdu

Kaymakamlık Koltuğuna İsmail Talha Turan oturdu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları Kapsamında Taraklı’da da Temsili Koltuk Devretme Töreni Gerçekleştirildi

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.