Bayraktar: ' Çiftçi Faiz Kıskacında'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı yabancı ortaklı bankaların çiftçiye yüksek faizden kredi verdiğini, krediyi ödemeyen çiftçinin arazisine bankaların el koyduğunu söyledi.
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Sakarya’nın bir ilçesinde bu şekilde baraj etrafındaki tarım arazisi yabancı ortaklı bankanın eline geçti. Bu gün çiftçilerin özel bankalara 7,8 milyar TL borcu var.” dedi.
 
Sakarya Elmas Garden Hotel’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in de katıldığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısı’nda konuşan Bayraktar, yabancı ortaklı özel bankalarla sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bu bankaların çiftçiye yüksek faizli kredi ve kredi kartı dağıttığını dile getiren Bayraktar, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin topraklarına bankalarca el konulduğuna dikkat çekti.

Bankanın kendisine geldiğini ve çiftçinin kullanması için 5 milyon dolar kredi teklifinde bulunduğu bilgisini veren Bayraktar, “Bunun karşılığında ne istiyorsunuz?' diye sordum. 'Odalarınızla birlikte köylere gidelim, eğitim çalışması yapalım ve kredi kullandıralım.' Bunları kimse söyleyemez ama ben söylüyorum. 'Bunların ortakları kim?' dedim. Ortakları yabancı. 'Kusura bakmayın' dedim. Burada da düşüncemi samimi olarak söylüyorum. Yüzde 35 faizle kredi kullandıracaksınız. Bu çiftçi ne kazanıyor ki bu parayı geri çevirecek? Ayrıca çiftçilere veriyorlar kredi kartlarını 5 ay ödeme yok. Peki, sonrasını niye söylemiyorlar. Bu 5 ay sonra ödenmediği zaman faizi ne. Tabi bunları söylemiyorlar. Çiftçi faiz kıskacına alınıyor.”
 
“BİR BANKA SAKARYA’DA BARAJ KENARINDAKİ ARAZİYİ ELE GEÇİRDİ”
 Yabancı ortaklı bankaların uygulamasını Sakarya’da yaşanan bir örnek üzerinden anlatan Bayraktar, bankanın bir köye el koyduğunu kaydetti.

Bayraktar, şöyle konuştu: “Hem de yapılandırma yapılmadan. Çiftçi hemen icraya verildi. Bir iki satışla da talip çıkmayınca ikinci satışta yüzde 40 ile banka arazileri ele geçirdi. Ben üstlerine gidince 'bana üstümüze gelme' dedi. Arazileri çiftçiye geri vereceklerini söylediler. Bahsettiğim banka ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu arazileri geri almaya çalışıyoruz. O bölgede baraj yapılıyor. Barajın etrafındaki bütün araziler bankanın eline geçti. Bu çok önemli bir konu. Bu sebeple tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası çiftçilerin kredi taleplerine cevap vermeli.“
 
 “BU YIL 5 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILACAK”
 Bayraktar, tarımın öneminin giderek daha iyi anlaşıldığını, küresel sermayenin silah yerine gıdaya yöneldiğine işaret etti. Türk tarımında en önemli sorunun bölünmesi olduğunu işaret eden Bayraktar, “Tarımda, arazilerin toplulaştırılması çalışması sürüyor. Bu yıl 5 milyon hektar arazi toplulaştırılmış olacak. Ancak yeni bir yasaya ihtiyaç var. Tarım arazilerin parçalanması önlenirse bu tarımda büyük bir reform olur. Bu konudaki yasaya destek veririz. Bu konuda hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. Bu yasanın mutlaka çıkması gerekir. Biz de sonuna kadar arkasında olacağız.“ diye konuştu.

2B arazilerinin satışı konusunda da görüşlerini açıklayan Bayraktar, rayiç bedelin düşürülmesi ve kredi destekli uzun vadeli ödeme imkânı sunulmasını istedi. Bayraktar, “5–6 taksitle çiftçi bunu ödeyemez. Uzun vade imkânı tanınmalı. Aksi takdirde bu arazilerin satışı zor olacak.” ifadelerini kullandı.
 
"ET BALIK KURUMU SÜTE MÜDAHALE KURUMU HALİNE GETİRİLECEK"

 Bayraktar, süt fiyatında istikrarın bir türlü yakalanamadığını, bu sebeple 'süte müdahale kurumu'na ihtiyaç olduğunu anlattı. Et Balık Kurumu’nun 'süte müdahale kurumu' haline getirileceğini, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bayraktar, “Sütte fiyat istikrarı olmaması sebebiyle üretici zarar ediyor. Bu kurum ile bunun önüne geçilebilecek. Bu önemli bir devrim olacak.” diye konuştu.
 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.