Yerel Seçimler Erkene Alınıyor

Olağan koşullarda 2014 Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimler, Anayasa değişikliği yapılarak 5 ay geri çekilecek ve büyük olasılıkla 2013 Ekim ayında yapılacak.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanaltürk TV’de “Başbakan'la Özel” programında yerel seçimlerin 4-5 ay erkene alınabileceğini ve bununla ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin olumlu görüş beyan ettiğini belirtti.

Belediye başkanlarının görev süreleri olağan koşullarda 2014 Mart ayında doluyor. Fakat yerel seçim dönemlerinin kış şartlarına denk gelmesi, örnek olarak Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin kış döneminde seçim ziyaretleri sırasında düşmesi, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçim kampanyalarının zor şartlarda geçmesi ve seçmenlerin oylarını daha rahat bir ortamda kullanabilme imkânı olması gerekçeleriyle yerel seçimler bir defaya mahsus geri çekilecek.

Yerel seçim tarihinin erkene alınabilmesi için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Yerel seçimlerin 4-5 ay geriye çekilmesini hem AK Parti hem de MHP istiyor. CHP ise yerel seçimlerin 2014 Mart ayında yani zamanında yapılmasından taraf olduğunu açıkladı. CHP karşı oy kullansa dahi AK Parti ve MHP’nin oyları sayısal olarak yeterli geldiği için seçimi geri çekecek güce sahipler.

Fakat AK Parti diğer partilerle mutabakat sağlayarak bu kararı vermek istiyor. Meclis açılır açılmaz gündeme gelecek ilk konu ise yerel seçimlerin öne alınması olacak. Çünkü yerel seçimlerin geri alınması için anayasaya değişikliğine gidilmesi ve bu değişikliğin yürürlüğe girmesi için seçim tarihinden en az bir yıl önce yasalaşması gerekiyor.

Hüseyin Tanrıverdi

Konuyla ilgili olarak ilk resmi açıklama, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi tarafından yapılmıştı. Tanrıverdi, "Mutabakat noktasında diğer partiler olumlu bakarlarsa yerel seçimleri 6 ay öne alabiliriz" demişti.

Bekir Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, yerel seçimlerin erkene alınması ile ilgili olarak "Mahalli seçimlerin 2014 yılının mart ayında değil de 2013'ün kasım, aralık veya ekim ayında yapılması temin edilecek" şeklinde net konuşmuştu.

Ali İhsan Yavuz

AK Parti Sakarya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Yavuz, katıldığı bir televizyon programında, “Yerel seçimlerin öne alınacağı doğru” şeklinde beyanat vermişti.

Ayhan Sefer Üstün

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, yerel seçimler ile ilgili yaptığı açıklamada “Eğer muhalefet seçimden kaçmazsa yerel seçimler 2013 yılının Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek. Bizim bunu yapabilmemiz için muhalefetin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü, Anayasa değişikliği lazım. Anayasa’da yerel seçimler 5 yılda bir yapılır diyor. Senin bunu 6 ay önde çekebilmen için Anayasa değişikliği yapman lazım. Anayasa değişikliğini ben tek başına yapamıyorum şu an. MHP eğer evet derse bu yetiyor.”

Sakarya Hareketlendi

MHP’nin yerel seçimlerin öne alınacağı konusunda desteğini bildirmesi, AK Parti'den yapılan resmi açıklamalar ve son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa bir televizyon programında yerel seçimlerin öne alınabileceğini belirtmesi sonrasında Sakarya’daki hemen hemen tüm belediyelerde hareketlilik başladı. Belediye Başkanları hizmet noktasında tempoyu artırırken diğer yandan Belediye Başkan Aday Adayları ile ilgili kulisler şimdiden yapılmaya başlandı.

İl Başkanları Hazır

Sakarya’da siyasi partilerin il başkanları ise yerel seçim için çoktan düğmeye basmış durumda. AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu, MHP İl Başkanı Mehmet Erdoğan, CHP İl Başkanı Ecevit Keleş ve Saadet Partisi İl Başkanı Eyüp Yıldırım gazetelere verdiği demeçlerde, yerel seçimlere hazır olduklarını, hedeflerinin Büyükşehir başta olmak üzere 16 ilçe belediyesini kazanmak olduğunu beyan etmekteler

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.